środa, 12 lutego 2014

Fasola z pieczonymi migdałami czyli genialny przepis Asi z Sojaturobie


Asia to geniusz kuchni wegańskiej i zdania nie zmienię nawet na torturach. A ta fasola tylko potwierdza moją teorię, bo zwykła fasola, trochę migdałów i prawdziwa ekstaza kulinarna gotowa. I mam tak z wszystkimi Asi przepisami, czego tam nie wyszukam, czego nie zrobię to smakuje wspaniale. Polecam fasolę, ale też odwiedziny na blogu Sojatorobie i wykorzystywanie Asi pomysłów w własnych kuchniach.
Przepis podają za Asią, jedyna zmiana to użyłam o połowę mniej oleju ( moje uwagi czy zmiany w nawiasach)

Fasola z pieczonymi migdałami

Składniki
szklanka fasoli
szklanka migdałów
4 łyżki dowolnego słodu (u mnie ryżowy )
8 łyżek oleju( ja użyłam w sumie 4 łyżki oleju ryżowego)
sól
spora szczypta zmielonej chili (opcjonalnie)

Wykonanie
Fasolę moczę przez noc, następnego dnia płuczę, zalewam 4 szklankami wody, zagotowuję, zbieram szum, zmniejszam płomień na mały i gotuję pod uchyloną pokrywką do miękkości (ok godziny). Po ok 40 minutach gotowania dodaję płaską łyżeczkę soli. Dobrze, jeśli po ugotowaniu zostanie kilka łyżek płynu, nie wylewajcie go, przyda się do polewy.
Migdały grubo kroję, mieszam z 4(z 2 łyżkami) łyżkami oleju, wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piekę przez kilkanaście minut, aż się delikatnie przyrumienią, w trakcie mieszam raz. Pilnujcie ziarna podczas pieczenia, gdyż od ich zrumienienia do przypalenia jest cienka linia.
W małym garnku mieszam słód z pozostałym olejem, szczyptą soli, chili i kilkoma łyżkami wody z gotowania fasoli (4 -5 łyżek), wstawiam na nieduży gaz, chwilkę podgrzewam, dodaję fasolę, migdały, trzymam jeszcze chwilę na ogniu i wyłączam. Potrawa najlepiej smakuje na ciepło lub po lekkim przestudzeniu, warto ją zjeść tego samego dnia, w którym była przygotowana.( Nie ma możliwości, żeby zostało cos na jutro wiec te zalecenie Asi wyjątkowo łatwo zrealizować)

16 komentarzy:

  1. Ala, Ala, Ala!
    Brak mi słów :)
    Cudowne zakończenie dość podłego dnia, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asia, no nie jest tak? To nie pierwszy przepis od ciebie co u mnie jest hitem , fasola nie wyjątek ,ale fasola genialna
      Asiu to tym bardziej mi miło, że mogłam poprawić Tobie choć trochę humor*
      Uściski ślę

      Usuń
  2. No jutro robię Dziewczyny!!! Jak nic!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doula Edith, bardzo dobra decyzja . Ta fasola jest świetna

      Usuń
  3. Na fasolę sie nie skuszę, ale poszłam tam, i zachwyciłam sie tymi potrawami. Na pierwszy rzut pójdzie pasztet z suszonymi grzybami i kasza jaglaną, a zaraz potem zupa z grzubów suszonych z peczakiem. Dziekuję Alu za linka do tego bloga. Chodze i chodze po blogosferze, a tylu jeszcze wspaniałych blogów nie odkrylam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesiu , ale ta fasole wcinali tacy co fasoli nie lubili :D,ale jak nie to nie :D
      Asi blog uwielbiam, ja tyle jej pomysłów swojej kuchni wykorzystałam i zawsze bingo , sukces
      buziaki

      Usuń
  4. Łał, fajny przepis, jestem bardzo ciekawa smaku :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilka , pycha, te pieczone migdały , ta słodkawa fasola , jak ktoś nie chce słodu do może być chyba miód , syrop klonowy
      buziaki

      Usuń
  5. No no, jestem pod wrażeniem, taka fasola to jest coś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrycja, fasola jest świetna, zgadzam się , buziaki

      Usuń
  6. Alu, jaka śliczna fasolka!
    Pyszny skład.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. Aniu dziękuję Te migdały pieczone dają taki ekstra smaczek bardzo polecam
      buziaki ślę

      Usuń
  7. Podobają mi się Asi przepisy , mimo ,że ja ani weganka ani wegetarianka.
    Ciekawa rzecz takie połączenie Alciu. :)
    Ściskam :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madzia , Asia to taki geniusz kulinarny, tu chyba nie mają znaczenia nasze preferencje kulinarne bo ona tworzy świetne przepisy
      a ta fasola naprawdę bardzo się udała Asi
      uściski ślę

      Usuń
  8. Zapowiada się fantastycznie, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beato bardzo polecam oraz pozdrawiam serdecznie

      Usuń