Wiem, wiem już dla większości trudno dostępna, u mnie na północy
czarna porzeczka jeszcze jest i
skończyłam przed chwilą dosłownie wekować
3 rodzaje dżemu, a w jeszcze
jednym garnczku bulgocze ostatnia seria taki
klasyk nad klasyki-porzeczki, cukier i
nic więcej.
Dżem z czarnej porzeczki z wanilią
1,5 kg
czarnej porzeczki
300 g
cukru trzcinowego brązowego
1 laska wanilii przecięta wzdłuż na pół
kieliszek (50ml)
ekstraktu waniliowego
sok z pół cytryny
szczypta soli oraz imbiru
1 łyżka kakao
Porzeczki umyć, odsączyć
i oddzielić od gałązek. Wsypać owoce do garnka o grubym dnie i dodać resztę
składników. Można zostawić na kilka
godzin w chłodzie lub smażyć od razu. Gotujemy ok. 1
godziny, mieszając, zostawić do wystygnięcia
Smażyć
2 -3 dni po kilkanaście minut, aż uzyskamy właściwą dla nas konsystencję. Gorący
dżem przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcać
wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzować-od
zagotowania wody ok. 20 minut.
*************************************************
Dżem z czarnej porzeczki i skórki pomarańczowej
1,5 kg
czarnej porzeczki
400 g
cukru
skórka otarta z jednej umytej i sparzonej pomarańczy
sok z 1 pomarańczy
2 łyżki ekstraktu pomarańczowegodomowego
1 cm startego świeżego imbiru
1/3 łyżeczki kurkumy
szczypta soli
Porzeczki umyć, odsączyć
i oddzielić od gałązek. Wsypać owoce do garnka o grubym dnie i dodać resztę
składników. Można zostawić na kilka
godzin w chłodzie lub smażyć od razu. Gotujemy ok. 1
godziny, mieszając, zostawić do wystygnięcia
Smażyć
2 -3 dni po kilkanaście minut, aż uzyskamy właściwą dla nas konsystencję. Gorący
dżem przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcać
wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzować-od
zagotowania wody ok. 20 minut.
*************************************************
Dżem z czarnej porzeczki
z miętą
1kg czarnej porzeczki
300g cukru palmowego
½ łyżeczki kardamonu
po szczypcie soli i
kurkumy
garść świeżej mięty (same listki)
Porzeczki umyć, odsączyć
i oddzielić od gałązek. Wsypać owoce do garnka o grubym dnie i dodać resztę
składników oprócz mięty. Można zostawić na kilka godzin w chłodzie lub smażyć od razu.
Gotujemy ok. 1 godziny, mieszając, zostawić do wystygnięcia Smażyć
2 -3 dni po kilkanaście minut, aż uzyskamy właściwą dla nas konsystencję. Do gotowego dżemu dodaj posiekane listki mięty i gotuj kilka minut. Gorący
dżem przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcać
wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzować-od
zagotowania wody ok. 20 minut.
p.s Takie ładne ,,nalepki”
zrobiła mi Siostra
Alu,
OdpowiedzUsuńuwielbiam czarną porzeczkę!
To niezwykły przypadek,bo w tym roku też zrobiłam z nutą pomarańczy - dodałam domową skórkę pomarańczową w cukrze.
Pozdrawiam Cię.
Aniu
OdpowiedzUsuńto jak ja , ja powidła śliwkowe , powidła wiśniowe i dżemy porzeczkowe z przetworów najwyżej cenię , inne tez ,ale o stopień niże, to ,,święta" moja trójca jest
Aniu , o patrz mamy dość podobne te dżemy
pozdrawiam serdecznie
Ala, wspaniałe te Twoje przetwory. Najbardziej ciekawi mnie połączenie porzeczek i mięty :-) Buziaki
OdpowiedzUsuńMagda, dziękuję *
OdpowiedzUsuńWiesz, ja już kiedyś robiłam jagody z miętą to wiedziałam ,ze musi być dobre ,ale chyba jeszcze lepsze są porzeczki i mięta niż jagody z miętą
buziaki ślę*
Porzeczkowe przetwory to moje ulubione w spiżarni! Pyszności!
OdpowiedzUsuńKamila , moje tez z tych najulubieńszych porzeczkowe , pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAlcia jesteś wróżką :*
OdpowiedzUsuńEwelinka , raczej Wiedźma co w kotłach dziwnych dżemów nawarzyła:D
OdpowiedzUsuńbuziaki ślę