środa, 14 sierpnia 2013

Czarne porzeczki. Dżemy trzy


Wiem,  wiem  już dla większości trudno dostępna, u mnie na północy czarna porzeczka  jeszcze jest i skończyłam przed chwilą dosłownie wekować  3 rodzaje dżemu, a w  jeszcze jednym garnczku bulgocze ostatnia seria  taki klasyk nad  klasyki-porzeczki, cukier i nic więcej.
Inspirację do  tych trzech rodzajów czerpałam od ChilliBite  oraz Bei.

Dżem  z czarnej porzeczki z wanilią
1,5 kg czarnej porzeczki
300 g cukru trzcinowego brązowego
1 laska wanilii przecięta wzdłuż na pół
kieliszek (50ml)  ekstraktu waniliowego
sok  z pół cytryny
szczypta soli oraz  imbiru
1 łyżka kakao 
Porzeczki umyć,  odsączyć i oddzielić  od gałązek. Wsypać  owoce do garnka o grubym dnie i dodać resztę składników. Można zostawić  na kilka godzin w chłodzie lub smażyć od razu. Gotujemy  ok.  1 godziny, mieszając, zostawić  do wystygnięcia  Smażyć  2 -3 dni po  kilkanaście minut, aż  uzyskamy właściwą dla nas konsystencję. Gorący dżem  przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcać wyparzonymi  zakrętkami. Pasteryzować-od zagotowania wody ok. 20 minut.


 *************************************************
Dżem  z czarnej porzeczki  i skórki pomarańczowej
1,5 kg czarnej porzeczki
400 g cukru
skórka otarta z jednej umytej i sparzonej pomarańczy
sok  z 1 pomarańczy
1 cm  startego świeżego imbiru
1/3 łyżeczki kurkumy
szczypta soli
Porzeczki umyć,  odsączyć i oddzielić  od gałązek. Wsypać  owoce do garnka o grubym dnie i dodać resztę składników. Można zostawić  na kilka godzin w chłodzie lub smażyć od razu. Gotujemy  ok.  1 godziny, mieszając, zostawić  do wystygnięcia  Smażyć  2 -3 dni po  kilkanaście minut, aż  uzyskamy właściwą dla nas konsystencję. Gorący dżem  przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcać wyparzonymi  zakrętkami. Pasteryzować-od zagotowania wody ok. 20 minut.


 *************************************************
Dżem z czarnej porzeczki z miętą
1kg  czarnej porzeczki
300g cukru palmowego
½ łyżeczki  kardamonu
po  szczypcie soli i kurkumy
garść świeżej mięty (same listki)
Porzeczki umyć,  odsączyć i oddzielić  od gałązek. Wsypać  owoce do garnka o grubym dnie i dodać resztę składników oprócz mięty. Można zostawić  na kilka godzin w chłodzie lub smażyć od razu. Gotujemy  ok.  1 godziny, mieszając, zostawić  do wystygnięcia  Smażyć  2 -3 dni po  kilkanaście minut, aż  uzyskamy właściwą dla nas konsystencję. Do  gotowego dżemu dodaj  posiekane listki mięty i gotuj kilka minut. Gorący dżem  przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcać wyparzonymi  zakrętkami. Pasteryzować-od zagotowania wody ok. 20 minut.


p.s Takie ładne  ,,nalepki” zrobiła mi Siostra

8 komentarzy:

  1. Alu,
    uwielbiam czarną porzeczkę!
    To niezwykły przypadek,bo w tym roku też zrobiłam z nutą pomarańczy - dodałam domową skórkę pomarańczową w cukrze.
    Pozdrawiam Cię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu
    to jak ja , ja powidła śliwkowe , powidła wiśniowe i dżemy porzeczkowe z przetworów najwyżej cenię , inne tez ,ale o stopień niże, to ,,święta" moja trójca jest
    Aniu , o patrz mamy dość podobne te dżemy
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ala, wspaniałe te Twoje przetwory. Najbardziej ciekawi mnie połączenie porzeczek i mięty :-) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Magda, dziękuję *
    Wiesz, ja już kiedyś robiłam jagody z miętą to wiedziałam ,ze musi być dobre ,ale chyba jeszcze lepsze są porzeczki i mięta niż jagody z miętą
    buziaki ślę*

    OdpowiedzUsuń
  5. Porzeczkowe przetwory to moje ulubione w spiżarni! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kamila , moje tez z tych najulubieńszych porzeczkowe , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ewelinka , raczej Wiedźma co w kotłach dziwnych dżemów nawarzyła:D
    buziaki ślę

    OdpowiedzUsuń