poniedziałek, 19 marca 2012

Mazurek muszkatołowy Ćwierczakiewiczowej

Mazurki!!! O  to  jeden z kulinarnych bzików jaki  uprawiam, hoduję,  pielęgnuję, a dziś w wyborowym towarzystwie, wyjątkowym i to w 7-mio osobowym. Po prostu tak!!!

Anna-Maria z Kucharni
I ja  oraz  7 mazurków, wspaniały]

Zapraszamy!
A Paniom  dziękuję za wspólną zabawę.

Takie towarzystwo(wyborowe, soczyste) wyzwala  w  maniaku mazurkowym (czyli mnie), żeby wybrać coś ciekawego , coś niezwykłego  i tak sobie grzebałam w internecie, w książkach , aż po  długim namyśle wybrałam Mazurek muszkatołowy Ćwierczakiewiczowej

Lucyna Ćwierczakiewiczowa , pierwsza dama  polskiej kuchni, oj znała się mazurkach.
W jej książce(dość stary reprint  jaki posiadam)    Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast, jest   sporo i wszystkie  bardzo, ale to bardzo ciekawe ,a jeden z nich to Mazurek muszkatołowy

Mazurek muszkatołowy Ćwierczakiewiczowej

Funt migdałów ze skórką, obetrzeć o serwetę, posiekać jak najdrobniej, przetrzeć przez durszlak ,a co zostanie na durszlaku, jeszcze raz przesiekać ,wsypać na miskę ,dodać funt miałkiego cukru, pięć ubitych całych jaj, w końcu wsypać sześć łutów mąki pszennej ,to wszystko wymieszać najdoskonalej i dołożyć albo ćwierć łuta tłuczonego muszkatołowego kwiatu, albo pół gałki muszkatołowej, co daje smaku ostrego i robi mazurek odrębny od innych Tę masę nakładamy na opłatki razem zlepione lub na bardzo cienkie kruche ciasto posmarowane marmoladą

Tak brzmi  oryginał, ja zrobiłam z ½ porcji tak:

225 g zmielonych migdałów
225 g cukru
2 duże jajka
40 g mąki
3 g zmielonego(mieliłam z odrobina cukru  w młynku do kawy) kwiatu  muszkatołowego lub ¼  startej gałki muszkatołowej
2 opłatki do ciasta(mam to są takie niemieckie oblaty)  lub wafel
kilka łyżek  jakieś smacznej marmolady, konfitury przetartej-u mnie z rajskich jabłek
100 g  białej czekolady
1 łyżeczka  kawy rozpuszczalnej
1 łyżka oleju np.  ryżowego

Jajka ubić na puszysta masę z cukrem, dodać migdały, kwiat, mąkę, wylać do formy wyłożonej opłatkami lub  waflem, piec  w 160 stopniach ok.  20 minut, wyjąć, wystudzić, posmarować konfiturą , polać  roztopioną czekolada w kąpieli wodnej z dodanym olejem i kawą. Ozdobić wg własnego  uznania.
  Bardzo polecam

42 komentarze:

  1. Alu Kochana! Cóż za mazurkowa obfitość:) Piękne - kwiat muszkatu muszę użyć w tegorocznych mazurkach!
    Pysznie się piekło- jak zawsze! Bardzo dziękuję za wyjątkowe towarzystwo!
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś Ty narobiła!!!!
    Usiłowałam ograniczyć ciasta na Wielkanoc.
    Córka uznała, że napoleon być musi.
    Syn stwierdził, że bez sernika to nie święta.
    Mąż jęknął: tylko cztery mazurki?
    Widzę, że jednak będzie piąty... :D
    qd

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny Alciu! Ty zawsze coś wynajdziesz wspaniałego! Też migdałowy, ale z tym kwiatem muszkatołowym - jej to musi pachniec i smakować! Podoba mi się :).
    I jak go pięknie przybrałaś.

    Wspaniałe to pieczenie w 7 wspaniałych Babeczek. Dziękuję:*

    OdpowiedzUsuń
  4. oj Alcia ale rarytas wybrałaś! Wiedziała, że jak już coś wyszukasz,toto będzie pierwsza klasa! no i te dekoracje! ja nie mogę super to wygląda! I dobrze,żeś ten przepis po ludzku napisała;))) Cudownie się pichciło jak zawsze:*

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiem który ładniejszy!
    Widziałam Basi, teraz Alci idę dalej :)
    Ale Alcia to mnie mogła zaprosić do pieczenia :P
    Foch :)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękny, tak misternie udekorowany. cudowny :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny mazurek :) Widzę że już trafiłam na trzecią muszkieterkę z siedmiu co piekły :) Dziewczyny, rządzicie. I sprawiacie, że mam ochotę sama nauczyć się robić mazurka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Alu,muszkatołowy brzmi bardzo ciekawie.
    Wybrałam już mazurek Basi, i Twój na święta też dołączam.
    Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń
  9. Alucha, te Twoje dekoracje to po prostu wymiatają!!! To pierwszy z siedmiu który oglądam i nie wiem czy którykolwiek sprosta konkurencji :))) I jeszcze muszkatołowy, ja bym pewnie z gałką zamiast kwiata zrobiła i może nawet zrobię, bo ciekawy on wielce :)

    Buziaków sto i dziękuję pięknie Pani za pieczenie wspólne (i czekam na kolejne rzecz jasna, kolejny mazurek musi być na boże narodzenie :D) :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Aniu , a wiesz chciałam ,żeby tak było trochę obficie :))) korzennie:)))
    A prawda w wyborowym towarzystwie piecze się wyborowo*
    Całuski

    qd ,hi hi
    Ja się przyznam ,że chodziłam obok tego mazurka z 5 lat i chodziłam i wychodziłam :D
    No kochana , chyba tylko my we dwie tak tłuczemy te mazurki na Wielkanoc*

    Madziu, twoje wpisy mi dają skrzydeł u ramion*
    Madziula , tak pachnie zniewalająco i bardzo dobrze smakuje
    O tak wspaniałe Babeczki napiekły najpiękniejsze mazurki*

    Anitka , to podrosłam jak przeczytałam co mi tu napisałaś ,a wiesz jak cenne jest dla nas kilka centymetrów:D
    Anitka , bardzo polecam , bo to bardzo smaczna rzecz
    Oj tak pichciło się pierwsza klasa *

    Ewelina, mój mój najładniejszy:D
    A ja będę jeszcze piec mazurki , dużo mazurków , pieczesz ze mną co?
    Buziaki *

    OdpowiedzUsuń
  11. WOW! Pierwsze słyszę i widzę mazurka muszkatołowego:) takie rzeczy to tylko u Ali!
    Mi też się mega miło z Wami piekło, dziękuję za namówienie i całe mazurkowanie :*

    Podoba mi się też oryginalny przepis, czytałam dwa razy żeby tak mniej więcej to sobie ogarnąć w głowie, ale i tak nie wszystko rozkminiłam. Np. to obtarcie :D a to chodzi o skórkę migdałową he he.. Lubię czytać pisane starszym językiem teksty, super że wstawiłaś:)

    A i mam jeszcze pytanie jaka jest różnica pomiędzy kwiatem a gałką?

    OdpowiedzUsuń
  12. Eve.wo, dziękuję * bardzo mi milo to jest czytać*

    Katie*, jesteś kochana*
    Wiesz Katie mazurki są bardzo wciągające i jak upieczesz jeden , drugi to będziesz marzyc o trzecim:D
    To Katia pieczemy następne?
    całuski

    Aniu i smakuje cudnie*
    Aniu , oj jestem wręcz zaszczycona***,
    ale nie będziesz żałować , bo minimum pracy przy maksimum smaku tu jest , po prostu taka pycha
    Buziaki

    Monia, jak czytam twoje pochwały to rumieniem się jak babka wielkanocna*
    Monika on z gałką tez będzie wielki, bo robię takie muffiny Bajaderki z gałka one są wymiatające wręcz :)
    A wiesz Monia ,że ja się z tobą zgadzam(ten mazurek na Boże Narodzenie brzmi aż za dobrze:D)

    OdpowiedzUsuń
  13. Asiu,*** jak tu nie kochać ciebie?Nie da się *
    Tak opis oryginalny jest super , ja tez kilka razy czytałam ,żeby to dobrze zrobić i ,,przetłumaczyć":D
    Asiu te kwiaty(tak naprawdę to są jak osłonki ,a nie kwiaty)są bardziej pachnące niż gałka ,ale bardziej tez delikatne, takie jakby kwiatowe, dla mnie to dwa różne produkty , to tak jak konfitura z kwiatów róży i owoców róży

    OdpowiedzUsuń
  14. Ala, Ty masz bzika, ogromnego bzika i za to Cie kocham!!! szczerze i oddanie :)
    Patrzac na ten Twoj mazurek wiem, ze Cwierciakiewiczowa peka z dumy, ze tak cudnie mozna. :** dzieki Alus za zabawe, no!

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo mi się podoba taka migdałowa wersja mazurka!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Aniu,* takie ciut barokowe:D
    buziaki*

    Basia, mam mam i bzika i 4 katy trzy takie z ogonami i jednego w głowie:D
    a z tą Ćwierczakiewiczową to mnie po prostu wzruszyłaś*
    Basiu Moja Złota*

    Goh., tak i do tego lekko podkręcona korzennie, bardzo polecam
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Alusia ale masz mazurka, Twoją pasję widać w każdym okruszku! Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  18. Kamila,niektórzy tą pasję nazywają po imieniu:D i to ciut inaczej brzmi:)
    Kamilka* za tą pasję to mi się trzaskać następne mazurki***

    OdpowiedzUsuń
  19. Alu, jakaż piękna jej dostojność mazurkowatość! :) I cóż za misterny wzór...!

    OdpowiedzUsuń
  20. Alicjo, Twoje mazurki to prawdziwe dziela sztuki!
    Piekne :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Małgosia, dziękuję * wiesz pomyślałam ,że taki staropolski przepis zasługuje na taka bardziej misterna robociznę :D
    całuski ślę *

    Bea, rumieniec mnie oblał , dziękuję *
    Prawda jest ,że ja to lubię robić, bardzo lubię
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  22. Odwiedzam wszystkie uczestniczki wspólnego mazurkowania i zachwycają mnie przepisy :) A Twój mazurek w dodatku jest perfekcyjnie ozdobiony!

    OdpowiedzUsuń
  23. co za piękny widok :) wart zapamiętania :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Evitaa , o tak przepisy pierwszy sort ,ja nawet sobie plan pieczenie ich układam:D
    Evitaa * dziękuje

    Magda k.,ach dziękuję *

    OdpowiedzUsuń
  25. Wow!!! muszę go zrobić, zakochałam się właśnie w tym cieście!

    OdpowiedzUsuń
  26. Piękny ! fajne takie wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Patyska ,* dziękuję :)))

    Beata, bardzo polecam , bo jest wart pracy , której w sumie jest niewiele jak się ma mielone migdały
    pozdrawiam:)

    Grazyna, dziękuję *, o tak to wspólne pieczenie jest świetne

    OdpowiedzUsuń
  28. przepiekny jest i, co najfajniejsze, niebanalny :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Małgosiu , dziękuję i zgadzam się jest nie banalny , inny i przepyszny
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  30. Alu wybrałaś cudownie! Ćwierciakiewiczowa to dobra, stara szkoła, a mazurek w Twoim wykonaniu przedni!
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Alka ... ja myślę ,że ty masz więcej takich miłości a mazurek cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Kasiu,*, przyznam się tobie ,że długo przy nim chodziłam i bałam się robić :)To prawda to taka solidna firma , pierwsza dama
    ślę całuski

    Beatko,ha ha no,, pierniki , chleby ..... i jeszcze koty :DDDD
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  33. Powiem krotko: juz zdecydowalam, upieke tego mazurka na tegoroczna Wielkanoc.
    Swietny przepis, mistrzowskie tlumaczenie i wykonanie:)
    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  34. Konsti *, będziesz zadowolona, zobaczysz bo to takie łatwy(jak nie trzeba przez durszlak tych migdałów przecierać:D)mazurek ,a efekt znakomity , smak boski
    buziaki *

    OdpowiedzUsuń
  35. No,Towarzystwo Pierwsza Klasa! Ale musiałyście mieć zabawę:). A Twój mazurek, Aluniu, ozdobiony tak przepięknie, że aż dech zapiera...!

    OdpowiedzUsuń
  36. Ewelina, co prawda to prawda, towarzystwo pierwszy sort:)))O tak była zabawa , była pyszna wyżerka:D
    Ewelinka ty jesteś kochana*

    OdpowiedzUsuń
  37. Kochana on wyglada obłędnie:) Jola

    OdpowiedzUsuń
  38. Jolu * , dziękuję , a jak smakuje , mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Polecam wszystkim, pyszny mazurek ! :) Dziękuję Alu za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu *, oj jak się ciesze ,że tak smakowało i jaka piękna rekomendacja
      Buziaki ślę

      Usuń