środa, 2 listopada 2011
Rajskie przetwory
1 kilogram maleńkich jabłuszek podzieliłam na dwie równe części i wykorzystałam dwa przepisy Wróżki Komarki na jabłuszka w syropie i rajską marmoladę
Ja marmoladę zrobiłam dokładnie wg przepisu Komarki tylko o połowę mniej, ta marmolada choć zawiera dużo cukru smakuje zdecydowanie i jest dość wytrawna w smaku.
Dżem z jabłuszek rajskich:
1/2 kg rajskich jabłuszek, oczyszczonych z gniazd nasiennych,
1/2 kg cukru,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki mielonych goździków,
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Jabłuszka podgrzewać w garnku o grubym dnie, aż rozgotują się do porządnej konsystencji(ja je różniej przetarłam przez sitko). Jeżeli są suche, dolać ok. pół szklanki wody. Dodać cukier i dalej gotować, aż całkowicie się rozpuści. Dodać sok z cytryny, cynamon i goździki. Kiedy dżem zagęści się i zacznie się żelować, gorący przełożyć do wyprażonych słoików, zakręcić i pozostawić do ostygnięcia. Zapasteryzować.
I przetwór o którym marzyłam o dawna czyli malutkie jabłuszka, które można użyć do dekoracji. Tu tez skorzystałam z przepisu Komarki, ale do składników dorzuciłam kawałek świeżego imbiru i 1 laskę wanilii
Rajskie jabłuszka w syropie:
1/2 kg jabłuszek rajskich,
1,25 kg cukru,
1 szkl. wody,
2 kawałki kory cynamonowej,
1/2 łyżeczka goździków,
skórka otarta z jednej pomarańczy
oraz
kawałek świeżego obranego imbiru
1 laska wanilii
Jabłuszka umyć i w ok. 1/3 długości odciąć ogonki. Każde jabłuszko nakłuć w kilku miejscach wykałaczką. Włożyć do garnka napełnionego zimną wodą (tak aby zakrywała wszystkie jabłka) i podgrzewać na bardzo małym ogniu do zagotowania. Kiedy jabłuszka lekko zmiękną, odcedzić wodę i zostawić owoce do wystudzenia.
Ugotować syrop z 1/2 kg cukru, kory cynamonowej, goździków, skórki pomarańczowej, posiekanego imbiru , laski wanilii i szklanki wody. Nie gotować zbyt długo, aby syrop nie był gęsty. Ostudzić i lekko ciepłym zalać jabłuszka.
Na drugi dzień odlać syrop do garnka, dodać 125 g cukru i jeszcze raz zagotować. Ciepłym ponownie zalać jabłuszka. Trzeciego dnia powtórzyć czynność, dodając resztę cukru.
Jabłuszka przełożyć do słoików i zalać syropem. Pasteryzować 5-7 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Alu, czyżbyś miała dostęp do rajskiego ogrodu?! Zapomniałam już, jak smakują rajskie jabłuszka...
OdpowiedzUsuńAniu, nie mam , spotkało mnie jednak wielka niespodzianka i dzięki Komarce zostałam obdarowana pewną ilością tych naprawdę rajskich jabłuszek.
OdpowiedzUsuńA ja je smakowałam po raz pierwszy jestem zachwycona
No włąsnie miałam ppytać skąd masz. Wyglądają super. Pamiętam jak jadłam je na cieście, ale nigdy nie jadlam z nich dżemu.
OdpowiedzUsuńRaj w słoiku?
OdpowiedzUsuńTo dopiero raj!
Zawsze mnie te rajskie jabłuszka zachwycają. Przetwory z nich także:)
OdpowiedzUsuńw smaku z pewnością też by mnie zachwyciły!
Jejku Aluś, Ty jesteś czarodziejką! Piękna ta konfiturka no i te jabłuszka do dekoracji są takie słodziutkie. Śliczne.
OdpowiedzUsuńMusze tak słodzić, bo jestem pełna podziwu dla Ciebie.
Ściskam:**
Katię , to zasługa Komarki i Dziuni :D
OdpowiedzUsuńOj ta marmolada ma charakter , naprawdę :D
Aniu, muszę się tobą zgodzić , zresztą chce , buziaki :)
Marta, to tak jak mnie , marzyłam o nich od dawna i patrz marzenia się spełniają* , fajne są nie takie gładkie w smaku ,a lekko cierpkie z pazurkiem , mnie zachwyciły :)
Madziu , ty potrafisz na moim obliczu wywołać uśmiech , oj potrafisz *
Na bank przeceniasz mnie ,ale to jest bardzo ,ale bardzo miłe co piszesz , nawet nie miłe po takim komentarzu to można góry przenosić nad morze Bałtyckie nawet:)))
Alciu-podziwam za te robote przy szykowaniu ich,ale efekt jest zniewalajacy.....
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Czyli jesteśmy w raju? ;)
OdpowiedzUsuńzapewne "niebo w gębie" taka konfiturka:)
OdpowiedzUsuńGosia, wbrew pozorom one nie są pracochłonne , marmoladę nawet przetarłam , mało było szybko poszło :D
OdpowiedzUsuńa te w całości jabłuszka wykorzystam na święta:)
Oczko , tak , tak i to jak w raju :D
Incognito, oj tak :)
O jejku, jakie cudne!!! Ostatni raz z jabłuszkami rajskimi miałam do czynienia w wieku 3 lat. Rosły sobie niedaleko naszego domu, przy ławeczce i budziły we mnie niesamowitą dziecięcą ciekawość ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!!
Rajskie jabłuszka , fajnie to wszystko wygląda. Margot nie śmiej ze menie - widząc zdjęcie pomyślałam- skąd masz o tej porze roku czereśnie?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)coa
ps. do mojego komentarza, jakieś literki mi wyskoczyły na ,przepraszam a jak już piszę to chciałabym dopisać ,że podziwiam Twoja cierpliwość przy tych maleństwach( rajskich jabłuszkach):)
OdpowiedzUsuńKaro, oj kto mnie odwiedził , fajnie Ciebie tu widzieć * a z tymi jabłuszkami to się nie dziwię, ja marzyłam o nich chyba od podstawówki :D
OdpowiedzUsuńNatalis, ha ha , wiesz bo one bardziej czereśniowe są , masz rację
E one s nie sa takie pracochłonne , robiłam gorsze rzeczy , pozdrawiam
Jabłuszka piękne jak z obrazka. Bajka. :-)
OdpowiedzUsuńrajska marmolada .. to brzmi rewelacyjnie! Człowiek po niej to się pewnie jak w raju czuje, co?;) Oj spróbowało by się:)
OdpowiedzUsuńKrokodyl , buziole za te jabłuszka :)))
OdpowiedzUsuńAnita, ona tak smakuje - czyli rajsko . Hm, mi się sad zamarzył z rajskimi jabłuszkami , pigwami , pigwowcami , krzakami róż itd :D
Wyglądają niczym czereśnie i już widzę je jako ozdobę na cieście ..... Wykończycie mnie i moje półki na przetwory :)
OdpowiedzUsuńBeatko , fajne są , jak masz gdzie je zdobyć to rób , nie patrz na ciasnotę :D
OdpowiedzUsuńRok temu robiłam rajskie w syropie, identyczne jak Twoje, Margot! Slicznie ozdabiają czekoladowe (i nie tylko) wypieki :)
OdpowiedzUsuńja myślę , Aniu o dekoracji ciast na Boże Narodzenie i na mazurki(bo ma dwa słoiczki małe)Zgadzam się, że są urocze
OdpowiedzUsuńALcia a nie chciałabyś się wymienić za coś ?;))))))
OdpowiedzUsuńPolcia ,ale ja tego mam tyle co kot napłacze:(
OdpowiedzUsuń