sobota, 23 kwietnia 2011

Mazurki –Wielkanoc 2011




Kochani to popiekłam wszystko co chciałam, pogotowałam, aż nadto i mogę spokojnie poprzeglądać co ciekawego na te święta popiekliście, pogotowaliście.
I pokazać trochę co napiekłam.

A oto moje tegoroczne ukochane mazurki






mazurek kajmakowy(puszkę gotowałam 7 godzin!!!)







mazurek kajmakowy z mlekiem w proszku







mazurki z mlekiem w proszku i białej czekolady ( z masą miałam sporo kłopotów, coś nie tak na początku wyszła), ciasto posmarowane utartymi z cukrem płatkami róży
wersja polana białą czekoladą








i wersja polana mleczną czekoladą







A na deser najładniejsze ,,mazureczki ”:D

Kizia




Pyza




Stokrotka




Dobranoc


Edit
Dopisuje przepisy na te co nie mam na blogu , bo oba pyszne

Wielkanocny Mazurek Kajmakowy

(ten,z moimi zmianami)

Ciasto
mąka razowa lub krupczatka-1szkl.
mąka biała-1szkl.
śmietana 3-4 łyżki
masło ½ kostki
cukier brązowy-1/2 szkl.
cukier waniliowy-1łyżka
proszek do pieczenia-1łyżeczka

do przełożenia:

powidła śliwkowe-4łyżki
mleko słodzone skondensowane-1puszka
masło-1/2 kostki

do ozdoby:

co dusza zapragnie

Puszkę mleka gotujemy co najmniej 4 godziny , ja gotowałam 7
Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić , rozwałkować i wyciąć dwa takie same kształty , upiec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na rumiano w temperaturze 190-200stopniC
Wystudzić
Masło utrzeć z kilkoma łyżkami kajmaku zimnego z puszki(tak do smaku )
Cisto pierwsze posmarować powidłami i wyłożyć na to masę z masła i kajmaku , nałożyć druga część ciasta, leciutko posmarować powidłami i wyłożyć resztę kajmaku z puszki, udekorować jak dusza zapragnie , zostawić na dzień lub dwa ,żeby się ,,przegryzło”

Mazurek ,,mleczne cukierki”


Przepis autorski tzn spód to znane ogólnie ciasto jako,, piwoszek „, masa z InStyle, nr 4 2010, przepis Ireny Eris
Z masa maiłam kłopot, nie wiem czy coś pokręciłam czy coś jest źle w przepisie ,ale mi się zważyła i musiałam dolać odrobinę wody i pogrzać na ogniu

Ciasto

• 2 szklanki maki pszennej
• 1/2 szklanki piwa
• 1 kostka masła(200g)

Mąkę przesiewamy na stolnicę, na nią ścieramy (lub drobno siekamy) zimne masło, wlewamy piwo – i zagniatamy, schładzamy przez kilka godzin w lodówce. rozwałkowujemy, tniemy na wybrane kształty i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze ok. 200 stopni C do zarumienienia , studzimy. Wyjdą dwa nieduże blaty mazurkowe

oraz

trochę tartych płatków róży z cukrem
wystudzone blaty smaruje róża , niedbale i bardzo cienko

Masa

400g mleka w proszku(takie pełne , nie granulowane)
200g masła
200g białej czekolady
100g wody

Wodę z masłem zagotować, wsypać przesiane przez sitko mleko w proszku , cały czas mieszając ,aż mleko się rozpuści. Odstawić , na parze roztopić czekoladę i dodać do masy mlecznej , wymieszać wylać na mazurki. Mi się masa zważyła, musiałam dolać z 100 g wody o silnie pogrzać na ogniu

Polewa

100 g białej czekolady
100g mlecznej czekolady
śmietanka/ śmietana 36% kilka łyżek


Osobno na parze roztopić każdą czekoladę z 2-4 łyżkami śmietanki /śmietany
Jeden mazurek polewamy biała czekolada ,drugi mleczną
Dekorujemy wg własnego pomysłu

32 komentarze:

  1. Ala,no ja po prostu chyba nic nie napiszę tu. ;) Nie mam słów, no nie mam.
    A niech to, muszę!
    Cuda, kochana, cuda napiekłaś! Ślicznie ozdobione te mazurki. Wyobrażam sobie, jakie są pyszne!:))

    Ja nie wiem, ja nie mam nikogo w Twoim mieście, mam tam Ciebie, to musze się wybrać kiedyś, oj muszę!
    I te cudne kotki wycałować w główki proszę ode mnie :)))

    BUziaki Kochana :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile cudnych mazurków! Jestem pod wrażeniem! Wesołych Świąt :)

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowne. tego z białą czekoladą porwałabym i chyba z nikim się nie podzieliła :)
    p.s. mój pies leży dokładnie w takiej samej pozycji jak Twoja Pyza :) urocza!

    OdpowiedzUsuń
  5. Alciu jesteś niesamowita! Tyle ich tu a u mnie żadnego ;) Ale kurcze no za rok już muszę.. Piękne są! Masz do nich rękę :)

    Kicie cudne, każdego ode mnie poczochraj koniecznie ;D

    Samych radosnych, kolorowych, rodzinnych chwil – Wesołego Alleluja!

    :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Madzia , ty mnie rozpuszczasz i to strasznie mocno ***
    Madzia , wsiadaj i przyjeżdżaj , nakarmię , napoję :)

    Niebieska Pistacja , dziękuję za miły komentarz :)

    Kaś, to ja zamknę oczy ,a ty go bierz :D
    Pyza jest mocno ,,puszysta"i tak jej pewnie bardzo wygodnie jest :)

    Asia , to wysłać jeden?
    a koty poczochram
    buźka

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale ozdobione. Przepiękne. Radości, szczęścia, rodzinnej atmosfery i samych dobrych chwil w te świąteczne dni dla Ciebie i najbliżsżych.

    OdpowiedzUsuń
  8. Margot, no to się napracowałaś. Mazurki udekorowałaś bardzo ładnie. Są niezwykłe. Urokliwe. Takie trochę zaczarowane. Święta z takimi mazurkami nie mogą być zwyczajne.:-) Wesołych Świąt. :-))

    OdpowiedzUsuń
  9. Z takimi mazurkami to Święta przez duże Ś:)

    buziaki Alu!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wesołych Świąt Alu !!!

    p.s.
    piekłam dzisiaj Twojego marchwiowego mazurka z kajmakiem i mlekiem w proszku ( masa jest przepyszna ) :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aluś kochana no cudowna produkcja! bardzo mi się podobają:) A ta forma jajko .. koniecznie muszę taka kupić ... tylko, gdzie ja ją schowam , nie mam juz miejsca w kuchni;))) A dekoracje pierwsza klasa !

    Ja tam chyba wpadnę do Ciebie z Madzią ;) i tym razem (bo kiedyś byłam przejazdem;))) to sie na dłużej zatrzymam;)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapomniałam o pieszczochach .. proszę je wysmyrać ode mnie, ale wiesz tak porządnie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. z przyjemnością dołączam do zachwytów nad mazurkami i nad kotami oczywiście :-)
    pięknych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  14. Lo, bardzo dziękuję

    Krokodyl,za taki komentarz to się tysiąc buziaków należy , dziękuję :)

    Marta*, aż się rumienię

    Abbra, i ja tobie życzę wesołego:)
    Oj jak się cieszę :)

    Anita, oj nie ma gdzie ich trzymać ,ale co począć jak takie ładne , ona jest w wersjach z kominkiem i bez:)
    Bierz Madzie i przyjeżdżajcie , picia i jedzenia nie zabraknie , obiecuje :D
    A ,,mazureczki" wysmarałam

    Asia, *, to ja buziaki prześlę tylko

    OdpowiedzUsuń
  15. Alu, kochana, Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  16. Alicjo, jak pisalam juz na CC - stworzylas prawdziwe mazurkowe dziela sztuki! Chyba powinnam kiedys na lekcje do Ciebie przyjechac... :)

    Raz jeszcze Wesolych Swiat! :*

    OdpowiedzUsuń
  17. Alu,urocze!
    Mnie najbardziej ten okrągły z białą czekoladą się spodobał.
    Ale koci sabat jest u Ciebie.Puszyste maskotki.

    Radosnego świętowania!

    OdpowiedzUsuń
  18. Mazurki cudne, ...a te kocie wyjatkowo urocze:)))
    WESOŁYCH ŚWIĄT!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wszystkiego najlepszego!

    i dzięki za kajmakowy mazurek z mlekiem w proszku, jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  20. Po prostu śliczne!!!!!!!!!! Radosnych i spokojnych świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wesołych spokojnych i zdrowych Świąt Wielkanocnych, spędzonych przy bogato zastawionym smakołykami stole :)

    Piękne Twoje mazurki, a kociaki urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Kochani dziękuję , za wszystkie przemiłe komentarze odnośnie mazurków i kociczek też , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Margotku świetne te mazurki, podobają mi się szczególnie te złote kwiaty.
    Serdeczne pozdrowienia, buziaki i wielkanocne uściski.

    OdpowiedzUsuń
  24. Istne arcydzieła:)
    Margot, bardzo się cieszę że ciasto z chałwą i bezikami zrobiło taka karierę w Twójej rodzinie:)
    Pozdrawiam świątecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Piękne i Mazurki i Mazureczki. Moja Mazureczka dzisiaj ma cały dzień "kręćka" i nie daje mi spokoju, nie wspominając już o drzewku bukszpanowym.

    Ciepła i radości na Święta!

    OdpowiedzUsuń
  26. Boskie mazurki i przepieknie udekorowane :) moje dekoracje sa zazwyczaj typu szlaczek, a Twoje kwiaty bardzo mnie zachwycily :)

    Wesołych :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Dekoracja mazurków robi wrażenie, ich ilość też :D
    Smacznego i wesołych świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Mazurki z serii "czadowe":)
    Zapamietam dekoracje i bezczelnie skopiuje u siebie w przyszlym roku, a co:) (tzn. przynajmniej sprobuje skopiowac, bo w dekorowaniu nie jestem za mocna...)
    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  29. Dziękuję wszystkim ,za miłe komentarze i oczywiście będzie mi bardzo miło jak ktoś tam kiedyś ściągnie dekorację
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  30. Po co gotowac 7 godzin mleko skondensowane,skoro jest gotowy kajmak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo zupełnie inny smak, kolor, zapach itc. Oczywiście nikomu nie bronię kupić gotowy, ale ja jak używam taki z puszki to robię sama i gotuje bardzo długo, dla efektu jaki chcę otrzymać, pozdrawiam

      Usuń