sobota, 23 kwietnia 2011
Mazurki –Wielkanoc 2011
Kochani to popiekłam wszystko co chciałam, pogotowałam, aż nadto i mogę spokojnie poprzeglądać co ciekawego na te święta popiekliście, pogotowaliście.
I pokazać trochę co napiekłam.
A oto moje tegoroczne ukochane mazurki
mazurek kajmakowy(puszkę gotowałam 7 godzin!!!)
mazurek kajmakowy z mlekiem w proszku
mazurki z mlekiem w proszku i białej czekolady ( z masą miałam sporo kłopotów, coś nie tak na początku wyszła), ciasto posmarowane utartymi z cukrem płatkami róży
wersja polana białą czekoladą
i wersja polana mleczną czekoladą
A na deser najładniejsze ,,mazureczki ”:D
Kizia
Pyza
Stokrotka
Dobranoc
Edit
Dopisuje przepisy na te co nie mam na blogu , bo oba pyszne
Wielkanocny Mazurek Kajmakowy
(ten,z moimi zmianami)
Ciasto
mąka razowa lub krupczatka-1szkl.
mąka biała-1szkl.
śmietana 3-4 łyżki
masło ½ kostki
cukier brązowy-1/2 szkl.
cukier waniliowy-1łyżka
proszek do pieczenia-1łyżeczka
do przełożenia:
powidła śliwkowe-4łyżki
mleko słodzone skondensowane-1puszka
masło-1/2 kostki
do ozdoby:
co dusza zapragnie
Puszkę mleka gotujemy co najmniej 4 godziny , ja gotowałam 7
Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić , rozwałkować i wyciąć dwa takie same kształty , upiec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na rumiano w temperaturze 190-200stopniC
Wystudzić
Masło utrzeć z kilkoma łyżkami kajmaku zimnego z puszki(tak do smaku )
Cisto pierwsze posmarować powidłami i wyłożyć na to masę z masła i kajmaku , nałożyć druga część ciasta, leciutko posmarować powidłami i wyłożyć resztę kajmaku z puszki, udekorować jak dusza zapragnie , zostawić na dzień lub dwa ,żeby się ,,przegryzło”
Mazurek ,,mleczne cukierki”
Przepis autorski tzn spód to znane ogólnie ciasto jako,, piwoszek „, masa z InStyle, nr 4 2010, przepis Ireny Eris
Z masa maiłam kłopot, nie wiem czy coś pokręciłam czy coś jest źle w przepisie ,ale mi się zważyła i musiałam dolać odrobinę wody i pogrzać na ogniu
Ciasto
• 2 szklanki maki pszennej
• 1/2 szklanki piwa
• 1 kostka masła(200g)
Mąkę przesiewamy na stolnicę, na nią ścieramy (lub drobno siekamy) zimne masło, wlewamy piwo – i zagniatamy, schładzamy przez kilka godzin w lodówce. rozwałkowujemy, tniemy na wybrane kształty i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze ok. 200 stopni C do zarumienienia , studzimy. Wyjdą dwa nieduże blaty mazurkowe
oraz
trochę tartych płatków róży z cukrem
wystudzone blaty smaruje róża , niedbale i bardzo cienko
Masa
400g mleka w proszku(takie pełne , nie granulowane)
200g masła
200g białej czekolady
100g wody
Wodę z masłem zagotować, wsypać przesiane przez sitko mleko w proszku , cały czas mieszając ,aż mleko się rozpuści. Odstawić , na parze roztopić czekoladę i dodać do masy mlecznej , wymieszać wylać na mazurki. Mi się masa zważyła, musiałam dolać z 100 g wody o silnie pogrzać na ogniu
Polewa
100 g białej czekolady
100g mlecznej czekolady
śmietanka/ śmietana 36% kilka łyżek
Osobno na parze roztopić każdą czekoladę z 2-4 łyżkami śmietanki /śmietany
Jeden mazurek polewamy biała czekolada ,drugi mleczną
Dekorujemy wg własnego pomysłu
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ala,no ja po prostu chyba nic nie napiszę tu. ;) Nie mam słów, no nie mam.
OdpowiedzUsuńA niech to, muszę!
Cuda, kochana, cuda napiekłaś! Ślicznie ozdobione te mazurki. Wyobrażam sobie, jakie są pyszne!:))
Ja nie wiem, ja nie mam nikogo w Twoim mieście, mam tam Ciebie, to musze się wybrać kiedyś, oj muszę!
I te cudne kotki wycałować w główki proszę ode mnie :)))
BUziaki Kochana :*
Ile cudnych mazurków! Jestem pod wrażeniem! Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńhttp://niebieskapistacja.blox.pl/html
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńcudowne. tego z białą czekoladą porwałabym i chyba z nikim się nie podzieliła :)
OdpowiedzUsuńp.s. mój pies leży dokładnie w takiej samej pozycji jak Twoja Pyza :) urocza!
Alciu jesteś niesamowita! Tyle ich tu a u mnie żadnego ;) Ale kurcze no za rok już muszę.. Piękne są! Masz do nich rękę :)
OdpowiedzUsuńKicie cudne, każdego ode mnie poczochraj koniecznie ;D
Samych radosnych, kolorowych, rodzinnych chwil – Wesołego Alleluja!
:*
Madzia , ty mnie rozpuszczasz i to strasznie mocno ***
OdpowiedzUsuńMadzia , wsiadaj i przyjeżdżaj , nakarmię , napoję :)
Niebieska Pistacja , dziękuję za miły komentarz :)
Kaś, to ja zamknę oczy ,a ty go bierz :D
Pyza jest mocno ,,puszysta"i tak jej pewnie bardzo wygodnie jest :)
Asia , to wysłać jeden?
a koty poczochram
buźka
Wspaniale ozdobione. Przepiękne. Radości, szczęścia, rodzinnej atmosfery i samych dobrych chwil w te świąteczne dni dla Ciebie i najbliżsżych.
OdpowiedzUsuńMargot, no to się napracowałaś. Mazurki udekorowałaś bardzo ładnie. Są niezwykłe. Urokliwe. Takie trochę zaczarowane. Święta z takimi mazurkami nie mogą być zwyczajne.:-) Wesołych Świąt. :-))
OdpowiedzUsuńZ takimi mazurkami to Święta przez duże Ś:)
OdpowiedzUsuńbuziaki Alu!
Wesołych Świąt Alu !!!
OdpowiedzUsuńp.s.
piekłam dzisiaj Twojego marchwiowego mazurka z kajmakiem i mlekiem w proszku ( masa jest przepyszna ) :)
Aluś kochana no cudowna produkcja! bardzo mi się podobają:) A ta forma jajko .. koniecznie muszę taka kupić ... tylko, gdzie ja ją schowam , nie mam juz miejsca w kuchni;))) A dekoracje pierwsza klasa !
OdpowiedzUsuńJa tam chyba wpadnę do Ciebie z Madzią ;) i tym razem (bo kiedyś byłam przejazdem;))) to sie na dłużej zatrzymam;)))
Zapomniałam o pieszczochach .. proszę je wysmyrać ode mnie, ale wiesz tak porządnie:)
OdpowiedzUsuńz przyjemnością dołączam do zachwytów nad mazurkami i nad kotami oczywiście :-)
OdpowiedzUsuńpięknych Świąt!
Lo, bardzo dziękuję
OdpowiedzUsuńKrokodyl,za taki komentarz to się tysiąc buziaków należy , dziękuję :)
Marta*, aż się rumienię
Abbra, i ja tobie życzę wesołego:)
Oj jak się cieszę :)
Anita, oj nie ma gdzie ich trzymać ,ale co począć jak takie ładne , ona jest w wersjach z kominkiem i bez:)
Bierz Madzie i przyjeżdżajcie , picia i jedzenia nie zabraknie , obiecuje :D
A ,,mazureczki" wysmarałam
Asia, *, to ja buziaki prześlę tylko
Alu, kochana, Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńAlicjo, jak pisalam juz na CC - stworzylas prawdziwe mazurkowe dziela sztuki! Chyba powinnam kiedys na lekcje do Ciebie przyjechac... :)
OdpowiedzUsuńRaz jeszcze Wesolych Swiat! :*
Alu,urocze!
OdpowiedzUsuńMnie najbardziej ten okrągły z białą czekoladą się spodobał.
Ale koci sabat jest u Ciebie.Puszyste maskotki.
Radosnego świętowania!
Mazurki cudne, ...a te kocie wyjatkowo urocze:)))
OdpowiedzUsuńWESOŁYCH ŚWIĄT!
Wszystkiego najlepszego!
OdpowiedzUsuńi dzięki za kajmakowy mazurek z mlekiem w proszku, jest świetny!
Po prostu śliczne!!!!!!!!!! Radosnych i spokojnych świąt:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis !!
OdpowiedzUsuńWesołych spokojnych i zdrowych Świąt Wielkanocnych, spędzonych przy bogato zastawionym smakołykami stole :)
OdpowiedzUsuńPiękne Twoje mazurki, a kociaki urocze :)
Kochani dziękuję , za wszystkie przemiłe komentarze odnośnie mazurków i kociczek też , pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMargotku świetne te mazurki, podobają mi się szczególnie te złote kwiaty.
OdpowiedzUsuńSerdeczne pozdrowienia, buziaki i wielkanocne uściski.
Istne arcydzieła:)
OdpowiedzUsuńMargot, bardzo się cieszę że ciasto z chałwą i bezikami zrobiło taka karierę w Twójej rodzinie:)
Pozdrawiam świątecznie:)
Piękne i Mazurki i Mazureczki. Moja Mazureczka dzisiaj ma cały dzień "kręćka" i nie daje mi spokoju, nie wspominając już o drzewku bukszpanowym.
OdpowiedzUsuńCiepła i radości na Święta!
Boskie mazurki i przepieknie udekorowane :) moje dekoracje sa zazwyczaj typu szlaczek, a Twoje kwiaty bardzo mnie zachwycily :)
OdpowiedzUsuńWesołych :)
Dekoracja mazurków robi wrażenie, ich ilość też :D
OdpowiedzUsuńSmacznego i wesołych świąt! :)
Mazurki z serii "czadowe":)
OdpowiedzUsuńZapamietam dekoracje i bezczelnie skopiuje u siebie w przyszlym roku, a co:) (tzn. przynajmniej sprobuje skopiowac, bo w dekorowaniu nie jestem za mocna...)
Usciski.
Dziękuję wszystkim ,za miłe komentarze i oczywiście będzie mi bardzo miło jak ktoś tam kiedyś ściągnie dekorację
OdpowiedzUsuńbuziaki
Po co gotowac 7 godzin mleko skondensowane,skoro jest gotowy kajmak?
OdpowiedzUsuńBo zupełnie inny smak, kolor, zapach itc. Oczywiście nikomu nie bronię kupić gotowy, ale ja jak używam taki z puszki to robię sama i gotuje bardzo długo, dla efektu jaki chcę otrzymać, pozdrawiam
Usuń