środa, 2 lutego 2011

Chleb pszenny z mąką ryżową czyli Amber i Margot upiekły razem chleb



Jakiś czas temu, Amber mnie spytała czy nie znam jakiś wypieków (pieczywo miała na myśli) z dodatkiem mąki ryżowej, na myśl przyszły mi zaraz jedne bagietki i pewne chlebki zamieszczone bardzo dawno temu przez Mirabbelkę na forum cin cin .Pamiętam ,że je wtedy piekłam, ale śladu nie zostawiłam żadnego to tak na 100% nie byłam pewna ,że to te piekłam czy może inne.
Tak gadu gadu i doszliśmy do wniosku ,że co nam szkodzi upiec je razem.
Chwile trwało ustalenie dogodnego terminu dla obu stron i oto w miniony weekend się udało.
Prawdziwy sukces bo chlebki są nie tylko łatwe ,ale też pyszne.
Amber dziękuję za wspólne, wirtualne pieczenie. Testowanie nowych czy zakurzonych przepisów w dwie osoby jest o wiele przyjemniejsze niż w samotności.
Buźka



Przepis z zbiorów Petry w tłumaczeniu Mirabelki, a zamieszczony na forum cin cin


Chleb pszenny z mąką ryżową

Ilość: : 2 chleby(małe)

zaczyn drożdżowy

100g mąki pszennej Typ 812(dałam 80g chlebowej typ 650 i 20g mąki razowej pszennej typ 2000)
65g wody
3g drożdży świeżych
2g soli

zaparzani

270g gotującej wody
90g mąki ryżowej

ciasto właściwe

410g mąki pszennej Typ 812 ( 80 g dałam razowej pszennej typ 2000, reszta to chlebowa 650)
200g wody
360g mąki ryżowej zaparzonej
15g drożdży świeżej
115g przefermentowanego zaczynu (nie cala ilość !)
20g oleju słonecznikowego
16g (3/4 łyżki) soli
mąki pszennej Typ 812; do posypania



źródło: Petra Holzapfel

Na przygotowania tego chleba potrzebujemy 2 dni.
Składniki zaczynu wymieszać razem na gładkie ciasto. Przykryte odstawić w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny, następnie przechować w lodowce do48 godzin( ja zrobiłam wieczorem , zostawiłam na ok. 10 godzin). Przed użyciem doprowadzić do temperatury pokojowej.
Mąkę ryżową zalać gotującą woda i natychmiast dobrze wymieszać trzepaczką. Mieszaninę ochłodzić i odstawić do lodówki( ja robiłam wieczorem i nakryte zostawiłam na blacie w kuchni).
Na ciasto właściwe przygotować mąkę, w wodzie rozpuszczone drożdże, zaczyn i zaparzoną mąkę ryżową. Całość mieszać mikserem ok. 4-5 minut (mikser: poziom 1), dodać olej i dalej wyrabiać 4-5 minut (mikser: poziom 2), pod koniec dodać sól i wymieszać.
Ciasto wyłożyć do miski wysmarowanej olejem i przykryte 75-90 minut odstawić do wyrośnięcia, przy czym po 40 minutach raz zagnieść.
Wyłożyć ciasto na wysypany mąka blat, podzielić na 2 części, delikatnie uformować i dać mu krotko odpocząć. Następnie ułożyć w owalny bochenek, położyć na papierze do pieczenia i posypać mąką. Przykryte odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik temp. 225 st C nagrzać z kamieniem, chleby naciąć, wsunąć do nagrzanego piekarnika wlewając jednocześnie szklankę gorącej wody na blaszkę( ja zraszaczem zraszałam boki piekarnika , nie wlewałam wody).

Po 15 minutach wyjąc papier spod chleba i usunąć nadmiar pary.
Całkowity czas pieczenia ok. 40 minut.
p.s chlebki są znakomite, puszyste, mięciutkie , leciutko wilgotne.
Bardzo polecam!

32 komentarze:

  1. Alu, Twój to prawdziwie profesjonalny wypiek! I jak zawsze z cudnymi dziurami, których Ci nieustannie zazdroszczę!
    Dzięki za cudne chwile przy pieczeniu!
    Całus!

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, wygląda rewelacyjnie, muszę wypróbować koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mąka ryżowa chyba niewidzialna jest, bo w przepisie jest, a w chlebkach nie widać. :D
    margot, jak zwykle u Ciebie - pieczywo wzorowe, aż zazdrość bierze. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają! Ale - jaki wpływ na smak czy konsystencję ma dodatek mąki ryżowej, Margot? Nie mam jej, a chleb mam ogromną ochotę sobie upiec - może z pszenną zaparzaną?

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu , zobaczysz i u ciebie wkrótce będą takie dziury.
    a ja tobie dziękuję ,żeś się zapytała o te mąki , bo pewnie bez ciebie bym go nie wyciągnęła, nie odkurzyła i nie upiekła :)*

    Zielenina, dziękuje i naprawdę warto go upiec Ciut jest inny niż wszystkie bardziej klasyczne chleby, a pyszny

    Małgosia , bo to taki typ ta mąka ryżowa , znika ,ale swoje robi:D
    Aż się rumienie jak te chlebki jak
    czytam takie pochwały *

    An-na, ślicznie dziękuje :) Na konsystencje ma taki wpływ ,ze choć puszyste , leciutkie to takie leciutko wilgotne, ciągnące z lekka , no świetne w smaku
    wiesz mi się wydaje ,że pszenna to chyba nie , bo to mąka glutenowa , lepiej może płatki owsiane zmielone albo kukurydzianą?
    Ale tak naprawdę to nie wiem , ja bym chyba w jakim młynku zmieliła ryżu -ja tak czasami robię , choć tu użyłam fabrycznej mąki

    OdpowiedzUsuń
  6. Łał! Ale chlebuś ! Ja chcę piętkę! Tu i teraz ;/p I, kto tu szaleje :) Ciekawe czy M, by poznał, że to chlebek na wynalazkach ;D
    Co do spodni, to też zawsze na wiosnę dziwię się jak to możliwe, że przez zimę rosną razem ze mną ;D A muszę trochę schudnąć , bo siostrek wychodzi za mąż i będę musiała zamienić portki na kieckę :)*

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały. Muszę go kiedyś przy odrobinie wolnego czasu wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. cudny ten chlebek. Z maki ryzowej jeszcze nigdy nic nic robiłam

    OdpowiedzUsuń
  9. Beato , no wiesz jak się napatrzę jajek na bekonie u Pani to co robić trzeba odreagować jakoś i upiec chleb no nie:D
    Nie poznał , bo ten chleb smakuje normalnie , ino lepiej niż przeciętnie , dożo lepiej , ta mąka jak zauważyła Małgosia jest niewidoczna -wyglądzie , smaku , tyle ,że chleb jest dużo lepszy niż bez niej , czary mary takie :D
    a te spodnie to dziwna rzecz no nie?Po o one rosną i my tez , ja wiem ,ze wszyscy w dzieciństwie dzieciom mówią obyś duży urósł i to pewnie później te życzenia się spełniają ,ale w szerz :D

    Kabamaiga , dziękuję i naprawdę polecam bo choć rozciągnięty w czasie to prosty bardzo i nawet koszyka nie trzeba sobie rośnie tak solo ,ze aż milo:D

    Emma , bardzo mi miło ,że chleb się Tobie podoba
    a do pieczenia mąkę ryżową warto mieć , bo ona tez np poprawia kruchość kruchych ciastek , ciast , mniam

    OdpowiedzUsuń
  10. Aluś, piękny chlebek upiekłyście! Wspaniale wygląda,te dziurki i kształt, no super:)
    Chętnie bym sie wprosiła na kromeczkę:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Margot! Ten chleb to istne arcydzieło! Ależ popisowo wygląda, a te dziurki - już sobie wyobrażam jak topi się w nich masełko... Jesteś niedoścignioną mistrzynią!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Margotku chleb pierwsza klasa! Mój zakwas już dawno nie miał nic do roboty, aż mi się go żal zrobiło jak tak na Twoje pieczywko patrzę.. może uda mi się jakiś skombinować ;)

    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  13. Madzia , ty mnie tak chwalisz a sama świetne chleby pieczesz , wiem, wiem o tym:D , wiem tez ,ze teraz ciebie czas goni ,a ty go
    ale może kiedyś sobie go upieczesz?
    No to na kiedy piec?
    Całuski dla Pani*

    Anna-Maria,kurcze takie pochwały to człowiek zaraz się miękki robi :)
    Wiesz mistrz mistrza chwali (no ta Francja- elegancja to mistrzowska toć wiesz?!)to się rośnie w oczach i to wzwyż , nie wszerz:D
    Buziaki

    Viri , kochane ty pewnie teraz sesje masz co?ciężko?
    a kochana ten chleb to prostota i biedny zakwas nie potrzebny(ktoś ci go dokarmia pewnie?) On tylko ociupinę drożdży potrzebuje i czary mary i gotowe
    Buźka

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo apetycznie wyglada Twoj chlebek, a ta smaczna przylepke to Ci zwedze:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Alciu, toż to mistrzostwo świata! Wspaniały chleb, a jaki miękisz cudowny ... ach wgryzłabym się w taką kromeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak ja kocham takie chlebki... Kiedy widze tak piekne dziurki to az chce mi sie siegnac po kromeczke :) Piekne chleby. A przepis zapisuje do zrobienia.

    P.S. U mnie tez chleb. Tylko ciemniejszy i z pysznymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  17. świetny jest i te dziuuury!
    bardzo mnie ciekawi dodatek mąki ryżowej,muszę ją gdzieś trafić i upiec te wasze chlebki!

    OdpowiedzUsuń
  18. za taki "dziurawy" chleb oddałabym królestwo... gdybym je tylko jeszcze miała! mam za to masełko w lodówce, idealne do takiej świeżej piętki :D mogę się poczęstować?

    OdpowiedzUsuń
  19. podobne chleby pamiętam z dzieciństwa. pyszne były..

    OdpowiedzUsuń
  20. Aga, mam nadzieje ,że przylepka posmakowała :D I nabrałaś ochoty może nawet na samodzielne pieczenie?

    Tili , jak mnie tak będziesz chwalić to mi się w głowie poprzewraca :D
    Oj , ja bym chętnie tobie kromeczkę i to nie jedną sprezentowała :)

    Majka , takim komentarzem to miód lejesz na moje serce:)
    A i widziałam twój bochenek , jest rewelacyjny-przepiękny

    Martuś, dziękuję ślicznie. Kochana naprawdę warto go upiec , mój znajomy co był nim częstowany , dziś przyszedł po przepis , dostał też mąki ryżowej -sama zmieliłam ryż , bo się okazało ,że aktualnie w najbliższej okolicy jej nie ma ,a on chce jutro piec :)

    EVE, bardzo miło to czytać co piszesz, za taki komentarz bym oddała królestwo tylko też aktualnie nie mam na stanie :D
    Ale masło do chleba bardziej jest potrzebne niż królestwo to oczywiście proszę się częstować :D

    Paula, wiesz co?ja bym się nie zdziwiła ,ze kiedyś cześć piekarzy do swoich chlebów dodawała np maki ryżowej dla polepszenia smaku i struktury
    Sam przepis gorąco polecam

    OdpowiedzUsuń
  21. Pusia , no tak przepis mercedes:) wykonanie pewnie ma jakieś potknięcia ,ale co mi tam :D Toć trzeba uczyć się uczyć :)
    Buźka

    OdpowiedzUsuń
  22. Dzień dobry :)
    Czy Pani pozwoli, że się przyłączę? :D

    OdpowiedzUsuń
  23. A jasne ,że pozwolę :D To kiedy machniom?

    OdpowiedzUsuń
  24. Przyznam szczerze, że uwielbiam chleb z dużymi dziurami! Dziękuję za inspirację i przepis - na pewno wypróbuję.

    Zapraszam do siebie
    http://moncafedeparis.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  25. Aluś a piekłaś kiedyś ciasto z mąką ryżową? Znasz się na niej? ;) Bo tak mi przyszło do głowy by takie ciasto zrobić, ale... zastanawiam się czy to przejdzie ;) o bo nie wiem jak wpływa na konsystencję ciasta..

    OdpowiedzUsuń
  26. Asiu , nie nie piekłam jeszcze ciast z mąka ryżową ,ale widziałam takie przepisy np taki
    http://www.orkiszowepola.pl/babka-marchewkowa-z-maka-ryzowa/
    Asiu ,ale piekłam te ciasteczka na kleiku ryżowym , przepyszne były

    OdpowiedzUsuń
  27. HA.... a ja własnie poszukiwałam coś co mogę upiec z mąki ryżowej i już mam, znalazłam- dzięki wielkie!

    OdpowiedzUsuń
  28. Małgosia , ten chleb jest rewelacyjny , z drożdżowych to chyba jeden z najulubieńszych
    piecz śmiało to bardzo wdzięczny chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  30. Własny chleb, który uda nam się piec jest bardzo świetną sprawą. Mi na początku trochę nie wychodziły te chleby, ale z czasem doszłam do perfekcji. Najlepiej jest korzystać ze sprawdzonych porad jak https://basiazsercem.pl to na pewno szybciej poznamy te wszystkie tajniki piekarnicze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz , ja piekę chleby od kilkudziesięciu lat, wychodzą wg mnie i moich bliskich super , pozdrawiam

      Usuń