wtorek, 5 maja 2009
Quiche z porami i owczą fetą
Kilka dni temu u Tatter ,Palce lizać znalazłam taką tartę, postanowiłam, że ją zrobię i zrobiłam. Pyszne chrupiące boki i niesamowicie pyszne nadzienie. Do powtórki i to wielokrotnej.
Tatter dziękuje ,żeś ten przepis wynalazła, przetestowała, zrobiłaś takie kuszące zdjęcia i wstawiłaś przepis na blog .
Przepis żywcem przytaczam, tak jak Tatter
Quiche z porami i owczą fetą
Kruche ciasto:
50g owczej fety
220g zwykłej maki pszennej
50g masła
50g twardego tłuszczu roślinnego
Nadzienie:
400g porów (waga po odcięciu zbędnych liści i części korzeniowej)
200g fety
20g masła
3 duże jajka, roztrzepane
220ml creme fraiche, kwaśnej śmietanki
5 cebulek dymek, drobno posiekanych
sól i pieprz
23cm ceramiczna forma do quiche lub inna podobna
Make przesiałam do dużej miski, dodałam tłuszcz w kostkach i dobrze wszystko posiekałam, az utworzyły sie małe grudki. Wsypałam wówczas starta na tarce fete, znów krotko przesiekałam, na koniec dodaję kilka łyżek lodowatej wody i połączyłam wszystko w kule. Zwinęłam ja w folie rozpłaszczyłam nieco i wsunęłam do lodówki na minimum 30 minut.
W tym czasie przygotowałam nadzienie. Umyte dokładnie pory prześcielam wzdłuż na pól i pokroiłam na 1 cm kawałki. Na patelni rozpuściłam masło i dodałam pokrojone pory i szczyptę soli. Smażyłam na małym ogniu przez 15 minut, po czym miękkie warzywa przesypałam na sito i dokładnie odsączyłam powstały w czasie gotowania sos. Odsączone pory połączyłam z pokruszoną feta. W miseczce roztrzepałam jajka kwaśną śmietaną , doprawiając świeżo mielonym pieprzem.
Piec rozgrzałam do 200C. Ciasto rozwałkowałam na placek o średnicy większej niż foremka. Wypełniłam nim formę dokładnie przyciskając, następnie nakłułam widelcem spód, wyłożyłam papier do pieczenia i fasolkę Piekłam tak w gorącym piecu przez 15 minut. Ostrożnie zdjęłam papier z fasolka.
Ciasto wypełniłam nadzieniem z fety i porów, posypałam zielona cebulka i zalałam mikstura jajeczno -śmietanową. Piekłam 30 minut w piecu rozgrzanym do 220C, zmniejszając temp. po 15 minutach do 190C. Podałam z zieloną sałatą
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Toż to moje smaki. Bardzo chętnie bym spróbowała. Toż, tak apetycznie wygląda, że mam ochotę sięgnąc po nią. Przepis już sobie notuję . Tylko u mnie, raczej nie do zdobycia jest owcza feta. Czy może byc zastąpiona, taką zwykłą, dostępną w każdym sklepie?
OdpowiedzUsuńTarta z porami - zawsze! Bardzo apetyczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńKrystyna, pewnie ,że może być
OdpowiedzUsuńAn-na,dziękuję
Faktycznie brzmi (i wyglada!) przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńO mniam! Zaśliniłam się okrutnie!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty...a ta musi być super pyszna!
OdpowiedzUsuńdziękuję
OdpowiedzUsuńnaprawdę jest przepyszna
Też obmyślam plan na jakąś pyszną, wytrawną tartę. Twoja wygląda FENOMENALNIE! :)
OdpowiedzUsuńoj, rzeczywiście wygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńtez podziwialam ten quiche u tatter, ale zanim ja sie za niego zabiore mina wieki... dlatego podziwiam u Ciebie... :-)
OdpowiedzUsuńPysznie i kusząco bardzo wygląda:)
OdpowiedzUsuńfantastycznie brzmi i wyglada-moje klimaty :)))
OdpowiedzUsuńpolecam ,naprawdę polecam tarte
OdpowiedzUsuńResztki na zimno ,chyba jeszcze lepsze
Margot, ale Ty prędka jesteś! Ja też sobie przepis zanotowałam ,ale u mnie zanim się 'wykluje' w kuchni trwa i trwa... A u Ciebie, proszę! raz dwa! i jest! I to jakie! :)
OdpowiedzUsuńJa wiedzialam ze Ty Alcia ta tarte zrobisz, ale nie wiedzialam ze tak szybko :DDD
OdpowiedzUsuńa dziewczyny na co miałam czekać? To było takie pyszne
OdpowiedzUsuńUwielbiam pory i fetę - ten quiche musi smakować rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńAlu, bardzo lubię takie dania i Twoje wygląda b. apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMniam! Zajdłabym sobie na śniadanie...
OdpowiedzUsuńpolecam polecam , robi się w miarę szybko ,tylko ze też szybko znika
OdpowiedzUsuńAlu, czym zastąpiłaś creme fraiche?
OdpowiedzUsuńMałgosia ,dałam kwaśna śmietanę ,miała (chyba)22% tłuszczu
OdpowiedzUsuńpyszna tarta, naprawdę to co lubię:) Szybko się ją robi i to jej największa zaleta.
OdpowiedzUsuńAgnieszko , to prawda , pysznie i szybko , pozdrawiam
OdpowiedzUsuń