wtorek, 10 marca 2009

Tort ,,Esterhazy”i mój niezwykły gość

Lubicie jak przychodzą do Was goście? Bo ja bardzo lubię i dziś u mnie wyjątkowy gość –Maraa, moja bardzo utalentowana koleżanka z forum Cin Cin
Maraa jest specjalistką od znakomitych przepisów, perfekcyjnie wykonanych ciast i robi przepiękne zdjęcia
W niedziele pokazała zdjęcia dwóch ostatnio zrobionych ciast-tort i sernik. Ja tej samej nocy śniłam o torcie i jest prawdą ,że mój sen się spełnił. Oto mój gość i jej niezwykły tort -Maraa dziękuję !
***************************************************************************

Receptura na tort "Esterhazy" jest pilnie strzeżona. Wersja podana przeze mnie jest tylko jedną z jej wielu interpretacji. Nie wiem jak smakuje oryginał, ale jego domowa wersja skradła moje serce... W tym czasie, jak ja się nim zajadałam, Margot śniła o nim. :) Kiedy napisała mi o tym, postanowiłam zapakować tort i odwiedzić ją w "Kuchni Alicji", gdzie zawsze pachnie świeżo upieczonym chlebem. Wiedziałam, że mile spędzę tu czas rozmawiając z jej Gospodynią przy filiżance herbaty z dodatkiem domowej konfitury.

Alu, bardzo Ci dziękuję za zaproszenie.



Tort "Esterhazy"

Składniki na dwa blaty bezowo-orzechowe o średnicy 23/24 cm:
- 3 białka,
- 70 g cukru.
- 70 g zmielonych orzechów włoskich,
- szczypta cynamonu,
- szczypta soli,
- jedna łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- jedna łyżeczka soku z cytryny.


Ubić białka ze szczyptą soli w trakcie dosypywać stopniowo cukier. Pod koniec dodać sok z cytryny. Orzechy wymieszać z mąką ziemniaczaną i cynamonem. Połączyć delikatnie mieszając z pianą. Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysować koła o średnicy 23/24 cm. Masę podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowane szablony. Piec w nagrzanym piekarniku (150/160 st C) przez 40/50 min. Upieczone blaty powinny mieć jasnobrązowy kolor. Do przygotowania tortu będziemy potrzebowali sześciu blatów.

Masa:
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 szklanka cukru,
- 6 żółtek,
- 350 g masła,
- 3 łyżeczki cukru waniliowego,
- konfitura lub dżem morelowy (ok 4 łyżek),
- 2 łyżki alkoholu; może być wiśniówka, rum albo koniak.


Pół szklanki mleka ubić z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym na puszysty krem. Resztę mleka zagotować i gorące wlewać cienką strużką do masy z żółtek, ciągle ubijając. Krem ustawić ponownie na ogniu i mieszając doprowadzić do wrzenia. Trzeba bardzo uważać, bo masa łatwo się przypala. Zdjąć z ognia i ciągle ubijając, ostudzić krem. W drugiej misce utrzeć masło, do którego dodawać po łyżce ostudzony krem z żółtek i mleka. Pod koniec ucierania dodać alkohol.
Ochłodzonym kremem posmarować pięć blatów, układając jeden na drugim. Szósty posmarować podgrzaną konfiturą morelową. Schłodzić.

Polewa:
- 200g białej czekolad,
- 6 łyżek śmietany 30%


Czekoladę i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając doprowadzić do jednolitej konsystencji. Lekko ciepłą czekoladą polać schłodzony tort.
Do dekoracji można wykorzystać wiórki z ciemnej czekolady i uprażone płatki migdałowe.

Gotowy tort należy odstawić na 12 godzin do lodówki!



Smacznego!
___________________________________________________________
Przepis na ten tort znalazłam tutaj ale wprowadziłam do niego kilka zmian. Polecam!

23 komentarze:

  1. Margot jest fantastyczny... szukam właśnie inspiracji na tort dla kolegi. Chyba się na niego skuszę:)
    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki piekny tort! i jakie mile spotkanie! po cichutku troche zazdroszcze ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Miły Gość i przepiękny tort.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Margot, jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za zaproszenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasia,to jest taki tort co sie po nocach śni -musi być pyszny:)
    Bea ,ja sama sobie zazdroszczę:D ,taki gość ,taki tort
    Lisko ,tak tort jest zjawiskowy ,a gość niezwykły :)
    Mara :))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękne spotkanie i niesamowity tort!

    OdpowiedzUsuń
  7. No temu tortowi nie odpuszcze, musze kiedys go zrobic! Fantastyczny!

    OdpowiedzUsuń
  8. takich gości moglibyśmy mieć codziennie :) tort wygląda absolutnie smakowicie :) zazdroszczę :) Alu, pozdrów proszę wyśmienitego gościa :)
    ps. zapraszamy także do nas w gościnę, nawet bez prezentów :D

    OdpowiedzUsuń
  9. WOW!Przepiękny tort:) Mi też by się śnił....

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki cudowny tort! Urzekło mnie 3 zdjęcie, choć każde jest piękne :).
    Takich Gości to każdy lubi :).
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojeju , cudeńko ! Te cieniutkie placuszki , krem , dżem i biała czekolada na wierzchu - już wiem o czym będę śniła dzisiejszej nocy ;-))

    OdpowiedzUsuń
  12. aż mi szczęka opadła z wrażenia, przepiękny ten tort

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo niezwykły gośc
    i równie niezwykły tort
    :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wszystkim bardzo dziękuje za te miłe komentarze i zaraz je przekaże dla Mary

    OdpowiedzUsuń
  15. Prezntuje sie niesamoicie! Robi wrazenie!
    Dobra robota :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Piekny, piekny, piekny!!!!!!
    Margot mam nadzieje Ciebie tez kiedys odwiedzic :)))) Jesli oczywiscie mie zaprosisz :P

    OdpowiedzUsuń
  17. Niesamowity tort! Mniam!:)))

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniały ten tort! To już wyższa szkoła jazdy. Wyobrażam sobie jak smakuje to bezowo-kremowe połączenie - musi być bajeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Napatrzeć się nie mogę, tort wygląda wspaniale a ta dekoracja! Śliczności :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ewa ,zgadzam sie ,na 100%
    Poleczka z wielką chęcią -ZAPRASZAM
    Majana ,tak mniam
    Komarko,tak to jest wyżyna tortowa -taki z najwyższej półki tort
    Aklat ,ja tez ,ja też ,ciągle spoglądam na te zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobiłam z tego przepisu z jedną małą zmianą, do masy mleczno- jajecznej dodałam 2 łyżki skrobi aby powstał budyń. Torcik właśnie mi się chłodzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem jak będzie tobie smakował finalnie :)

      Usuń