wtorek, 25 stycznia 2022

Wegańska babka mango

 


Pyszne i bardzo proste ciasto. Bardzo słoneczne, w sam raz na ciemne dni jakie teraz panują na Powiślu.

Polecam


Wegańska babka mango



Przepis z VEGE rozpusta Karolina Ponzo

składniki:

450 g puree z mango
400 g mąki tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
250g cukru(dałam 200 i tak słodkie)
12 g cukru waniliowego
½ szklanki mleka roślinnego( u mnie grochowe, bo takie miałam otwarte)
½ szklanki oleju+ plus do wysmarowania formy
sok z 1 dużej pomarańczy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
cukier puder do oprószenia


Wykonanie:

Do dużej miski przesiewamy mąki , proszek, sodę i sól oraz wsypujemy cukier, mieszamy

W drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki, wlewamy mokre do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników.

Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem i leciutko jeszcze posmarowanej olejem, pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 90minut(żeby nam się nie przypiekło można po 35 minutach nakryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej) .

Po wyjęciu z pieca zostawiamy ciasto w formie do wystudzenia i dopiero wtedy delikatnie wyjmujemy z formy, można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.






A tu link do bardzo podobnej babki, następną upiekę z tego przepisu

2 komentarze: