Pyszne i bardzo proste ciasto. Bardzo słoneczne, w sam raz na ciemne dni jakie teraz panują na Powiślu.
Polecam
Wegańska babka mango
Przepis z VEGE rozpusta Karolina Ponzo
składniki:
450 g puree z mango
400 g mąki tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
250g cukru(dałam 200 i tak słodkie)
12 g cukru waniliowego
½ szklanki mleka roślinnego( u mnie grochowe, bo takie miałam otwarte)
½ szklanki oleju+ plus do wysmarowania formy
sok z 1 dużej pomarańczy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Do dużej miski przesiewamy mąki , proszek, sodę i sól oraz wsypujemy cukier, mieszamy
W drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki, wlewamy mokre do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników.
Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem i leciutko jeszcze posmarowanej olejem, pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 90minut(żeby nam się nie przypiekło można po 35 minutach nakryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej) .
Po wyjęciu z pieca zostawiamy ciasto w formie do wystudzenia i dopiero wtedy delikatnie wyjmujemy z formy, można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
A tu link do bardzo podobnej babki, następną upiekę z tego przepisu
Wygląda bardzo pysznie. Muszę ją upiec.
OdpowiedzUsuńAniu, pyszne.Szczególnie jak ktoś lubi mango
Usuń