niedziela, 6 czerwca 2021

Chleb Fendu




To upiekłam świetny chleb Fendu tyle, że bez efektu Fendu, no cóż będą powtórki, bo chleb bardzo smaczny i wart pieczenia

Przepis znalazłam u Amber



Chleb Fendu
oryginalny przepis i sposób formowania na stronie – klik!

składniki na dwa małe bochenki lub jeden duży
ciasto powinno mieć temperaturę ok. 26 st. C

496 g białej mąki orkiszowej chlebowej
31 g mąki żytniej chlebowej
31 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
339 g wody o temp. 21 st. C
138 g dojrzałego zakwasu 100% hydracji – pszennego lub żytniego
12 g soli
2,25 g drożdży instant( ja tyle dałam ale świeżych dokładnie 2 g) 


W misie miksera mieszaj mąki, wodę i zakwas na niskiej prędkości, aż do momentu połączenia- 1 minutę. Zostaw ciasto na 20 minut, aby odpoczęło.
Dodaj sól i drożdże i kontynuuj mieszanie na niskiej lub średniej prędkości, aż ciasto osiągnie średni poziom rozwoju glutenu – powinno to zająć 3 – 4 minuty.
Przenieś ciasto do naoliwionego pojemnika – najlepiej niskiego, szerokiego, aby ciasto można było złożyć bez wyjmowania go z pojemnika.
Fermentuj je w temperaturze pokojowej (22 – 25 st. C) przez 1,5 godziny, złóż po 30 i 60 minutach.
Wyłóż ciasto na lekko posypany mąką blat. Podziel je na dwie części i uformuj kule). Posyp kule ciasta mąką, przykryj luźno folią spożywczą i zostaw na 15 minut.
Uformuj bochenki fendu - uformuj ciasto w podłużny dysk i rozwałkuj jego środek; następnie zwiń grubsze brzegi do środka.
Bochenek ułóż na złożeniu i przykryj wilgotną ściereczką. Odczekaj 1-1,5 godz.).
W międzyczasie rozgrzej piekarnik z kamieniem do pieczenia do 240 – 250 st. C.
Odwróć wyrośnięte bochenki/bochenek przedziałkiem do góry na papier do pieczenia posypany semoliną.
Przełóż bochenki/bochenki do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 230 st C. Piecz przez 10 minut z parą i kolejne 20 minut bez pary ( Aby uzyskać bardzo chrupiącą skórkę, wyłącz piekarnik i pozostaw bochenki na kolejne 5 minut z uchylonymi drzwiczkami.
Schłodź na kratce. Poczekaj, aż całkowicie ostygnie i pokrój.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz