Książkę Tartine Bread. CHLEB z najlepszej piekarni świata. otrzymałam z Taniejksiazki.pl.
Jest to fascynująca opowieść jak upiec najlepszy chleb świata wg przepisów opracowanych przez Chada Robertsona. Chad prowadzi w San Francisco niedużą piekarnię, w której chleb znika w ciągu godziny od wyjęcia z pieca.
Na opracowanie tego idealnego przepisu autor poświęcił dwie dekady życia, ale my dzięki tej książce możemy zrobić taki wspaniały chleb w 24 godziny, swoimi rękami w swoim domu, trzymając się wskazówek z książki.
Co znajdziemy w książce?
Na początek poznamy historię chleba na świecie oraz autor opisuje swoją historię, która zaprowadziła go do perfekcyjnego wypieku pieczywa.
W pierwszym rozdziale dowiemy się wszystkiego o przygotowaniu chleba, jest tam o zakwasie, jego powstaniu, dbaniu o niego, nauczymy się zagniatać chleb, składać, formować, o wyrastaniu i oczywiście wypieku końcowym, znajdziemy tu też propozycje na wzbogacenie tradycyjnego wypieku Chada w dodatki np. jak oliwki, orzechy. Jest tu tez przepis na perfekcyjną pizzę i focaccie.
Rozdział drugi to przepisy i wskazówki na chleb z semoliną, pełnoziarnisty czy z dodatkiem mąki żytniej.
W rozdziale trzecim poznamy rady, wskazówki i przepisy na bagietki, angielskie muffiny, brioszki oraz croissanty, wszystko ze zdjęciami instruującymi poszczególne kroki przygotowania wypieków.
Ostatni rozdział to przepisy na wykorzystanie czerstwego pieczywa, przepisy brzmią i wyglądają na pyszne, tylko się zastanawiam czy tak wspaniały chleb ma szansę z czerstwieć?
Książka jest pięknie wydana, opatrzona bardzo apetycznymi zdjęciami pokazującymi poszczególne etapy robienia ciasta, formowania oraz pokazują też gotowe już wypieki i potrawy. Zdjęcia w tej książce są autorstwa Erica Wolfingera i to on sprawił, że ksiąska jest uwodząco po prostu piękna.
Ja tą książką jestem zachwycona i chociaż piekę długo już chleby to myślę, że w końcu nauczę się piec chleby nie tylko pyszne, ale tak piękne jak te w tej książce, używając tak jak autor tylko mąki wody i soli.
A jak złapiemy bakcyla pieczeniowego i chcemy pogłębić swoją wiedzę na temat domowego wypieku pieczywa to polecam inne poradniki z księgarni Taniaksiazka.pl
Autor: Chad Robertson
Tytuł: Tartine Bread. CHLEB z najlepszej piekarni świata
Wydawnictwo: ZNAK
Ilość stron: 304
Cena: (okładkowa 59,99 zł)
Pyszna opowieść o chlebie. Smakuję ją niespiesznie.
OdpowiedzUsuńi ja też
UsuńTaki chleb ma sporo właściwości zdrowotnych, wiem z pierwszej ręki i zdecydowanie mogę polecić!
OdpowiedzUsuńMój Blog: realestate-honeste.com