niedziela, 23 maja 2021

Staromodna rolada jabłkowa

 


Takie proste ciasto, do tego bardzo szybko się robi- najdłużej schodzi z jabłkami, reszta to chwilka. Pyszne!!! Polecam

Ja znalazłam przepis u Doroty, a Dorota u Celkapatelki.

Staromodna rolada jabłkowa

Składniki na nadzienie jabłkowe:
600 g jabłek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki a następnie na 3 mm plasterki. Wymieszać z sokiem cytrynowym, by pokrył plasterki jabłek.

Dużą blachę z piekarnika (moja o wymiarach 36 x 31 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze poukładać plasterki jabłek, jeden obok drugiego. Oprószyć cynamonem.

Składniki na biszkopt:
5 dużych jajek
80 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki letniej wody

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie ‚przebić’). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta piana. Dodać żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać letnią wodę. Delikatnie wmieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły (nie mieszać przy pomocy miksera).

Na przygotowane na blaszce jabłka delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 23 minuty lub do tzw. suchego patyczka.

W czasie kiedy biszkopt się piecze – ściereczkę kuchenną (lnianą) oprószyć cukrem pudrem. Odwrócić na nią upieczoną, gorącą roladę (stroną biszkoptu do ściereczki i natychmiast zdjąć papier z góry). Następnie ciasto zwinąć ściśle (pomagając sobie ściereczką) zaczynając zwijanie od dłuższego boku, odłożyć do wystudzenia.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem, pokroić i podawać.


 

6 komentarzy:

  1. Mniammm...Taką właśnie robiła moja Babunia. Ale bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja piekła makowce i drożdżowe inne,ale moja ciocia piekła biszkoptowe jabłeczniki, oj tak tyle,że nie rolady

      Usuń
  2. Aluś, przypomniałaś mi ten wspaniały przepis! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. też taką robię. Tyle, że daję mąkę krupczatkę i trochę maizeny. Szybko, prosto i smacznie bardzo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja na krupczatce ,ale bez maizeny piekłam biszkopt z jabłkami wg przepisu Małgosi z Akacjowego blogu . Oj tak tak racja Krysiu , pozdrawiam

      Usuń