niedziela, 25 kwietnia 2021

Cytrynowa babka na pianie z białek




Przepis na tą babkę znalazłam u Moniki.

Prosta, wilgotna, a przede wszystkim pyszna babka, pozwalająca wykorzystać zalegające w lodówce czy zamrażalce białka.

Bardzo polecam.



Cytrynowa babka na pianie z białek

300 g mąki
8 białek
200 g cukru
150 ml mleka
sok i skórka otarta z jednej cytryny
200 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia

+ cukier puder z suszoną skórką cytrynową do oprószenia

Masło rozpuścić, mleko lekko podgrzać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo zacząć dodawać cukier, cały czas ubijać. Do otrzymanej piany dodać ciepłe mleko, masło, sok i skórkę z cytryny, wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach. Partiami dodawać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy, piec ok. 45 min. w 180'C. Po przestudzeniu posypać cytrynowym cukrem pudrem*.

*starta skórka cytrynowa wymieszana z cukrem pudrem 


 

6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo dostojnie.
    U mnie nigdy nie zalegają białka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu dziękuję.
      Ja prawie co tydzień przygotowuję moim zwierzakom jedzenie domowe z jednym ze składników są żółtka jajek, a białka szkoda wyrzucać

      Usuń
  2. Fajna ta babeczka. Przepis zapisałam sobie bo pewnie jakieś białka znajdują się w zamrażarce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu dziękuję, bardzo fajna ta babka i naprawdę polecam

      Usuń
  3. Aluś pięknie Ci się udała, i jak cudnie urosła!
    Już ją lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilka, dziękuję. Dużo białek to pięknie rośnie, bardzo polecam.

      Usuń