niedziela, 21 marca 2021

Kocie języczki




Pyszne łakocie. Małe klasyczne ciasteczka, które pieczemy wykorzystując same białka.

Przepis na te chrupiące maleństwa znalazłam na blogu Wilkuchnia, 



Kocie języczki – ciasteczka na białkach (4 składniki)

Porcje: 30-40 ciasteczek

Składniki

► masło [125 g]
► cukier puder [125 g]
► mąka pszenna typ 450 [125 g]
► białka rozmiar L [3 sztuki / ok. 100 g]

Dodatkowo:
► szczypta soli – opcjonalnie
► aromat waniliowy lub migdałowy [4-5 kropel] – opcjonalnie

Przygotowanie

1. 125 g masła w temperaturze pokojowej utrzeć ze 125 g cukru pudru. Dla ułatwienia cukier można przesiać przez drobne sito, bo ma tendencję do zbrylania.

2. Do utartego masła dodać 3 białka, wymieszać. Białka wlewamy prosto do masy, bez uprzedniego ubijania.

3. Stopniowo dodać 125 g mąki (oraz opcjonalnie sól i aromat), mieszać do połączenia składników i uzyskania gładkiego ciasta.

4. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać podłużne ciasteczka o długości 7-8 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podczas wyciskania należy zostawić odstęp (ok. 4-5 cm), bo ciasteczka rozleją się podczas pieczenia. Jeśli końcówki wyciśniętych ciasteczek wyjdą zbyt zadarte, można delikatnie spłaszczyć je palcem zwilżonym wodą, aby uzyskać ładniejszy kształt po upieczeniu. Jeśli nie mamy rękawa, można do tego celu wykorzystać woreczek strunowy z odciętym rogiem, albo po prostu formować okrągłe ciasteczka za pomocą łyżeczki.

5. Piec ciasteczka przez 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), aż brzegi ciasteczek się zarumienią.


4 komentarze:

  1. Delikatne i rozkosznie rozpływające się w ustach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak na białkach to tym bardziej się piszę :)

    OdpowiedzUsuń