Proste, kruchutkie ciastka z mąki żytniej. Dorota proponuje je przełożyć je dżemem, ale moje zjedliśmy jedynie posypane ociupinką cukru pudru.
Przepyszne! Takie małe przyjemności na początek grudnia.
Żytnie kruche ciasteczka
Przepis Doroty z bloga Moje wypieki
Składniki na około 20 pojedynczych ciastek:
- 160 g mąki żytniej jasnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła, zimnego
- 70 g jasnego lub ciemnego brązowego cukru
- 1 jajko
Do przełożenia:**
- ulubiona konfitura
Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować do momentu otrzymania gładkiej kuli ciasta.
Z ciasta formować małe kulki* (wielkość pomiędzy orzechem laskowym a włoskim), układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Widelcem spłaszczać, tworząc na ciasteczkach wzorek.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 minut lub dłużej, do złotego koloru ciasteczek. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Ciastka przekładać ulubioną konfiturą, podawać ze szklanką mleka.
*Ja zrobiłam rulon, schłodziłam go i pocięłam na plastry
**Ja nie przekładałam
Alusia zaczyna ciasteczkowo - pierniczkowy czas, mniam!
OdpowiedzUsuńHa ha , no tak to już czas , buziaki
UsuńCiasteczka wyglądają obłędnie.
OdpowiedzUsuń