Prep. Zaplanuj wege tydzień, którą otrzymałam z Taniejksiazki.pl, autorstwa Ylva Bergqvist to nowoczesna książka kucharska ucząca jak spędzać mniej czasu w kuchni nie rezygnując z domowych, urozmaiconych i wartościowych posiłków na co dzień.
Autorka tej pozycji proponuje poświecić jedno popołudnie lub wieczór w tygodniu na większe gotowanie i dzięki temu będziemy mieć bazę na posiłki na następne cztery dni. Dzięki temu zabiegowi gotowanie na co dzień zajmie nam już tylko chwilkę. A my zyskamy mnóstwo czasu na przyjemności, inną pracę czy zakupy nie rezygnując z zdrowych i przepysznych posiłków.
W książce znajdziemy 13 rozdziałów smakowitych czterodniowych jadłospisów. Znajdziemy tu przepisy min na Naleśniki z ciecierzycą z konfitowanymi pomidorami, leciutką Zupę dyniowo-imbirową z jogurtem kuminowym czy niezwykle malownicze danie na Pieczoną czerwoną kapustę z humusem z masłem orzechowym i batatami w sezamie.
Dzięki książce odkryjemy przepisy inspirowane kuchniami z całego świata min. włoską, francuską , meksykańska czy indyjską. Jest też rozdział, który podpowie nam jak zamienić resztki jedzenia w smakowite posiłki.
Większość potraw to potrawy nie tylko łatwe, ale też tanie. Autorka podaje gotowe listy zakupów na poszczególne tygodnie, dzięki czemu zaoszczędzimy czas, oraz nie będziemy marnować żywności.
Przepisy w większości są wegetariańskie, ale autorka podpowiada jak można je w prosty sposób zamienić na wegańskie, tak, żeby nie straciły ani na wartości, ani na smaku.
Ta pozycja jest bardzo starannie wydana, przejrzysta i pełna pięknych, apetycznych zdjęć potraw.
A jeśli mamy ochotę na więcej to polecam poradniki z nowościami z księgarni Taniaksiazka.pl. Znajdą tu coś dla siebie wegetarianie, miłośnicy kuchni regionalnej czy tradycyjnej. A także maniacy wypieków domowych, przetworów czy zwolennicy np. kuchni fit. Na pewno każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTak , może nie jest to najulubieńsza moja książka, ale zaglądam do niej co jakiś czas
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńTak zostanie.
UsuńHm , sporo ich jest ostatnia Jadłonomia, Roślinna kuchnia polska Idy czy regionalna Weganona
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Usuń4 cieszyńskie ciasteczka też tu się pojawiły , a znikły z bloga. Robiłam na razie pierniczki brukowce i takie bułki z pieczarkami , pychota.Ale i Jadłonomia i ta Idy są wspaniale, to ulubione książki 2020 roku , ro był dziwny ,ale polscy blogierzy wydali najlepsze książki
Usuń