Pyszny. Prosty. Bardzo polecam !!!
Piernik na serwatce
( przepis ..szklankowy”)
1 szklanka cukru
1 szklanka serwatki,
¼ szklanki cukru i ¼ szklanki wody na karmel
50-80g masła
2 jajka
1 torebka przyprawy do piernika kotanyi
3 szklanki mąki ( dałam 2 tortowej i 1 krupczatki)
szczypta soli
¾ łyżeczki sody
½ szklanki śmietany, kefiru lub zsiadłego mleka( dałam prawdziwa, tłusta , kwaśna śmietanę)
Cukier i serwatkę gotować na małym ogniu, aż zostanie około ¾ szklanki gęstego syropu. Resztę cukru zrumienić na karmel , dodać wodę i rozpuścić. Oba płyny wlać do miski i dodać masło pokrojone w kosteczki i poczekać, aż się rozpuści. Ucierając dodawać po jajku, a następnie przesiana mąkę , przyprawę do piernika i sól. Na końcu połączyć ciasto ze śmietana , która została wymieszana z sodą. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 160-170 około, 50-55 minut.
Ciasto wystudzić.
Ja przekroiłam i przełożyłam powidłami z dodatkami , te pt "Śliwki w czekoladzie" Alicji, a wierzch polałam lukrem z kwaśnej śmietany utartej z cukrem pudrem. Pycha !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz