IDEALNE, PRAWDZIWE I NAJLEPSZE PLACKI ZIEMNIACZANE
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku (niekoniecznie)
sól
olej do smażenia
Ziemniaki obierz i umyj.
Przygotuj miskę i tarkę. Zetrzyj ziemniaki na tarce o małych oczkach, nie największych ani nie tych to "pure", tylko małych oczkach.
Zetrzyj również cebulę. To zdecydowanie najtrudniejsza sprawa. Płacz ile wlezie. Teraz dodaj również posiekany ząbek czosnku, chociaż nie jest konieczny.
Całość posól i wymieszaj. Zostaw na około 10-15 minut.
Odlej wodę powstałą w misce. Przytrzymaj jedną ręką masę ziemniaczaną i odchyl miskę. Można nadmiar wody odcisnąć rękoma. Masa bez wody będzie gęściejsza i nie trzeba będzie dodawać, żądnej mąki! Zadziała naturalna skrobia zawarta w ziemniakach. Placki dodane na wrzący olej od razu zaczną się "ścinać".
Przygotuj patelnię. Nalej olej. Nie skąp, musi być około 5mm oleju lub delikatnie więcej.
Olej musi być dobrze rozgrzany. By sprawdzić, czy już jest wystarczająco wrzący wrzuć po prostu odrobinę masy na placki lub listek pietruszki. Jeśli się smaży i strzela można smażyć resztę
Łyżką porcjuj placki. Rozprowadź masę po patelni by placki nie były za grube. Pozostaw odległości, nie smaż ich na raz za dużo bo zaczną się dusić, a nie smażyć. Smaż na złoto z obu stron, czyli po około 3-5 minut.
Usmażone placki połóż na chwilę na ręczniku papierowym by ociekły z tłuszczu.
Przygotuj miskę i tarkę. Zetrzyj ziemniaki na tarce o małych oczkach, nie największych ani nie tych to "pure", tylko małych oczkach.
Zetrzyj również cebulę. To zdecydowanie najtrudniejsza sprawa. Płacz ile wlezie. Teraz dodaj również posiekany ząbek czosnku, chociaż nie jest konieczny.
Całość posól i wymieszaj. Zostaw na około 10-15 minut.
Odlej wodę powstałą w misce. Przytrzymaj jedną ręką masę ziemniaczaną i odchyl miskę. Można nadmiar wody odcisnąć rękoma. Masa bez wody będzie gęściejsza i nie trzeba będzie dodawać, żądnej mąki! Zadziała naturalna skrobia zawarta w ziemniakach. Placki dodane na wrzący olej od razu zaczną się "ścinać".
Przygotuj patelnię. Nalej olej. Nie skąp, musi być około 5mm oleju lub delikatnie więcej.
Olej musi być dobrze rozgrzany. By sprawdzić, czy już jest wystarczająco wrzący wrzuć po prostu odrobinę masy na placki lub listek pietruszki. Jeśli się smaży i strzela można smażyć resztę
Łyżką porcjuj placki. Rozprowadź masę po patelni by placki nie były za grube. Pozostaw odległości, nie smaż ich na raz za dużo bo zaczną się dusić, a nie smażyć. Smaż na złoto z obu stron, czyli po około 3-5 minut.
Usmażone placki połóż na chwilę na ręczniku papierowym by ociekły z tłuszczu.
te placki to prawie jak te, które ja smażę. Tylko mam inną metodę. Na misce ustawiam sitko i tam od razu lądują starte ziemniaki. Na koniec lekko je dociskam i jeszcze trochę wody odleci. Wodę z miski po ziemniakach odlewam pomału, bo na dnie zbiera się skrobia, którą dodaję do masy ziemniaczanej. Mąki ani grama nie potrzeba.
OdpowiedzUsuńooo rzeczywiście metoda podobna tylko szybciej , skorzystam na drugi raz z twojej metody Krysiu
Usuń