poniedziałek, 9 września 2019

Fasolka szparagowa z orzechami


Uwielbiam wszelakie fasolki, a szparagową szczególnie. Smakuje mi świeżo ugotowana prosta z garnka, zimna, z rumienioną bułeczką tartą, ale najbardziej lubię tą z orzeszkami ziemnymi.

Przepis z książki Wegetarianizm po mistrzowsku Ewy Kmiecik . Książka należy do tych najulubieńszych, przerobiłam przepisy 100%. A fasolka mistrzowska jak wskazuje tytuł książki

Fasolka szparagowa z orzechami

1 kg fasolki szparagowej, najlepiej zielonej
0,5 szklanki orzeszków ziemnych( ja daję szklankę i 1/3-1/2 rozdrabniam)
0,5 cytryny
1 łyżka soli
3 łyżki oleju
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka mielonej kolendry
0,25 łyżeczka kurkumy
garść zielonej pietruszki

Fasolkę obrać, pokroić i ugotować dodając pod koniec sól. Wcześniej przyprażyć na oleju orzechy i pozostałe przyprawy. Dodać fasolkę i sok z cytryny. Trzymać kilka minut na ogniu.
Podawać posypane posiekana natka pietruszki.

2 komentarze: