sobota, 6 kwietnia 2019

Babka zebra z białek


W okresie około świątecznym, a to baby drożdżowe, a to kruche ciasto na mazurki czy pascha i  często mamy nadmiar białek, i ten przepis to pyszny sposób na ich (czy część) zagospodarowanie. Zresztą babka jest tak pyszna, że może być też częścią menu wielkanocnego. Bardzo polecam.

Przepis ze strony Smakołyki Bereniki, cytuję,,
Babka zebra z białek

Składniki:

6 białek ( u mnie 8 )
100g cukru pudru( u mnie zwykły kryształ)
100g masła
150g + 2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- tłuszcz rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia
- białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania błyszczącej, gęstej piany
- mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewać stopniowo do masy białkowej, delikatnie mieszając do połączenia się składników
- zimny tłuszcz wlać do ciasta, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji
- masę podzielić na dwie części, do jednej wsypać 2 łyżki mąki, wymieszać, do drugiej - 2 łyżki kakao, również wymieszać do połączenia się składników
- formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, na środek blachy wykładać na przemian łyżką ciasto białe i ciemne do wykorzystania całej masy
- piec w 180-190 stopniach przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka

Jak każda zebra, babka jest w środku pasiasta, w smaku lekko słodka, z dobrze wyczuwalnym kakao. Jest to ciasto zdecydowanie lżejsze niż to robione z całymi jajkami i naprawdę smaczne, więc jeśli np. po przygotowaniu ciasta kruchego do mazurka zostaną Wam białka, spróbujcie upiec taką białkową zebrę.”

Moje uwagi:

-polałam babkę rozpuszczona na parze biała czekoladą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz