Nie trzeba być weganinem czy wegetarianinem, aby zdecydować się na wprowadzenie do swojej diety większej liczby roślinnych posiłków z korzyściami zdrowotnymi dla siebie, ale i z korzyściami dla środowiska.
A z tą książką jest to bardzo łatwe. We wstępnym rozdziale książki dowiemy się jaki wpływ na zdrowie ma roślinna kuchnia, są rady dla osób, które chcą prowadzić pełnowartościową dietę wegańską, można tu dowiedzieć się też co warto suplementować, aby nie było żadnych braków żywieniowych. Obszerny i bardzo praktyczny jest rozdział poświęcony spiżarni weganina oraz wskazówki w co warto wyposażyć kuchnię by w pełni skorzystać z zamieszczonych w książce receptur.
A następne rozdziały to przepisy na roślinne potrawy.
Wege baza (roślinny nabiał, sos, zakwas) to rozdział z przepisami na wegańskie napoje zastępujące mleczne np. mleko migdałowo-jaglane, ,,serki” czy ,,sery” roślinne jak paprykowy ser migdałowy, ale też sosy i różne zakwasy min. przepis na kwas chlebowy.
W następnym rozdziale Wege śniadania (napoje, owsianki i inne) to przepisy min. na ananasowe tepache, leśne smoothie bowl, marchewkową kaszę owsianą, kaszę jaglaną z gorącymi morelami czy bliny z ciecierzycy z miętową raitą.
Dalej znajdziemy mnóstwo pomysłów na Wege obiad( przystawki, zupy, dania główne, sałatki). Z tego rozdziału mam min. ochotę zrobić marynowane boczniaki w zalewie octowej, niezwykle apetycznie wyglądające pieczone marchewki z orzechami granatem, kwaśnicę na selerowym kremie, pulpeciki z ciecierzycy z sosem romesco oraz burrito z tempehem i lekkim sosem musztardowym.
Następny rozdział jest bardzo kuszący bo to przepisy na Wege słodkości (lody i desery, ciasteczka oraz ciasta). A tu znajdziemy przepisy na takie łakocie jak cytrusy z cynamonowym sosem klonowym, czarne lody sezamowe, cynamonowe muffiny z białej fasoli, obłędnie wyglądającą czekoladową tratę z masłem orzechowym czy zjawiskowy tofurnik z makiem.
Z ostatniego rozdziału Wege wyroby(kiszonki, ,,wędliny”, pasty i pasztety oraz chleby) dowiemy min. się jak zrobić kiszony seler naciowy z czosnkiem, bób kiszony z gorczycą, smarowidło z pieczonych warzyw, pasztet z pieczarek, ale też roślinne kiełbaski z czosnkiem niedźwiedziem. Tu też są przepisy na chleby na zakwasie, drożdżach i proszku do pieczenia.
Książka wydana jest po prostu pięknie, bardzo lubię, kiedy każdy przepis uzupełniony jest fotografią. A zdjęcia są po prostu śliczne.
Książkę polecam nie tylko miłośnikom roślinnej kuchni, ale wszystkim, którzy lubią też ładnie wydane książki.
Książkę polecam nie tylko miłośnikom roślinnej kuchni, ale wszystkim, którzy lubią też ładnie wydane książki.
Tytuł: Wegemania
Autor: Magdalena Pieńkos
Oprawa: Twarda
Ilość stron: 304
Wymiary: 20.6 x 28.3 cm
Rok wydania: 2019
Wydawnictwo SBM
Autor: Magdalena Pieńkos
Oprawa: Twarda
Ilość stron: 304
Wymiary: 20.6 x 28.3 cm
Rok wydania: 2019
Wydawnictwo SBM
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz