środa, 20 marca 2019

Kotleciki z tofu


Następne kotleciki wegańskie, które są w moim domu hitem. Proste, szybkie( najdłużej schodzi z kaszą, ale można ugotować prędzej) i pyszne, ojej jakie pyszne. Przepis od Alicji z bloga Wegan Nerd 

KOTLECIKI BEZJAJECZNE TUDZIEŻ BEZSEROWE

150 g kaszy jaglanej
około 300 g naturalnego tofu
duuużo szczypiorku (plus u mnie koperek)
mniej więcej łyżeczka soli kala namak
pieprz dużo!
bułka tarta to obtaczania
olej do smażenia

Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem. Następnie gotuj do miękkości w podwójnej ilości wody.
Tofu osusz, zawiń w ręcznik papierowy i naciskaj by pozbyć się wody. Następnie rozdrobnij widelcem i przenieś do miski.
Kasza niech będzie bardzo miękka, ale nie za wodnista. Przenieś ją do wspólnej miski.
Dodaj sól, pieprz i duuuużo posiekanego szczypiorku. Wymieszaj.
Spróbuj i ewentualnie dopraw.
Z jeszcze ciepłej masy formuj kotleciki i otaczaj w bułce tartej.
Pozostaw do ostudzenia na desce do krojenia. W czasie studzenia kasza stwardnieje zachowując kształt kotlecika.
Smaż na złoto z obu stron. Można też kotleciki upiec. Posmaruj je lekko olejem i piecz w 180 stopniach po 10 minut na każdej stronie.

6 komentarzy:

  1. Muszę je zrobić!
    Tylko jadłabym je już nie z kaszą, a z warzywami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, te kotleciki są pyszne, a z czym podać to oczywiście już od Ciebie zależy.

      Usuń
  2. Wyglądają wspaniale, trzeba je zrobić :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń