"Super lunche. Zdrowe, ekspresowe, sezonowe" to nowa książka Karoliny i Macieja Szaciłło z przepisami na dania, których przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut.
Na początku możemy znaleźć dużo praktycznych rad odnośnie tworzenia potraw w ekspresowym tempie, wyposażenia kuchni w sprzęt do ich przygotowania oraz do przygotowywania posiłków na wynos w taki sposób, żeby były w idealnym stanie.
Wszystkie dania z tej książki nadają się do zabrania do pracy, szkoły czy w podróż, a autorzy sypią pomysłami i metodami na pakowanie i transport każdego rodzaju dania tak, żeby nie straciły na jakości smakowej, wizualnej oraz odżywczej.
W książce znajdziesz przepisy na każdą porę roku:
-oczyszczające, lekkie ale odżywcze dania wiosenne,
- orzeźwiające, delikatnie wychładzające lunche na lato,
-odżywcze, rozgrzewające jesienne obiady,
-rozgrzewające, energetyczne posiłki zimowe.
-oczyszczające, lekkie ale odżywcze dania wiosenne,
- orzeźwiające, delikatnie wychładzające lunche na lato,
-odżywcze, rozgrzewające jesienne obiady,
-rozgrzewające, energetyczne posiłki zimowe.
Wszystkie lunche są wegańskie lub laktoowowegetariańskie. Autorzy zachęcają do śmiałego eksperymentowania z kuchnią roślinną, by ograniczyć spożycie mięsa do 2-3 razy w tygodniu, co jest zgodne z najnowszą Piramidą Żywienia Instytutu Żywności i Żywienia. Autorzy w tej pozycji łączą zdobycze współczesnej dietetyki z ajurwedą – najstarszą nauką o zdrowiu
Teraz najważniejsze… jakie tu można znaleźć przepisy?
Dla zachęty parę nazw potraw:
-pasta z Pesto Rosso,
-dal ze skiełkowaną fasolką mung,
-pomidorowe kluseczki ,,mamy musy”,
-pasta ,,kawiorowa”,
-bliskowschodnia sałatka z bobem,
-zupa pomidorowa z fen kułem,
-pasta bakłażana i fety,
-ekspresowe curry z marchewki,
-szaszłyki z tofu z guacamole,
- przepyszne leniwe z kaszy jaglanej i tofu,
-gęsty krem z selera z pieczonymi pomidorami,
-,,burgery” z batata z dodatkami czy…
-curry z białej rzodkwi.
Dla zachęty parę nazw potraw:
-pasta z Pesto Rosso,
-dal ze skiełkowaną fasolką mung,
-pomidorowe kluseczki ,,mamy musy”,
-pasta ,,kawiorowa”,
-bliskowschodnia sałatka z bobem,
-zupa pomidorowa z fen kułem,
-pasta bakłażana i fety,
-ekspresowe curry z marchewki,
-szaszłyki z tofu z guacamole,
- przepyszne leniwe z kaszy jaglanej i tofu,
-gęsty krem z selera z pieczonymi pomidorami,
-,,burgery” z batata z dodatkami czy…
-curry z białej rzodkwi.
Książka ma wygodny format, jest bardzo przejrzysta i zawiera masę bardzo ładnych zdjęć gotowych potraw.
Serdecznie polecam.
Serdecznie polecam.
Tytuł: Superlunche
Autorzy: Karolina i Maciej Szaciłło
Liczba stron: 224
Format: 165 x 220 mm
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Cena detaliczna: 39,90 zł
Autorzy: Karolina i Maciej Szaciłło
Liczba stron: 224
Format: 165 x 220 mm
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Cena detaliczna: 39,90 zł
Alu ciekawa pozycja, muszę się przyjrzeć i wziąć do ręki przy okazji. Na zdjęciach wygląda bardzo zachęcająco, pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńBardzo fajne przepisy, takie do zabrania, ale i do domu do zjedzenia na już. Bardzo Małgosiu polecam
UsuńZdjęcia są bardzo zachęcające i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
OdpowiedzUsuńPrzepisy bardzo ciekawe i proste, polecam
Usuń