Moja kuchnia bez przypraw nie istnieje, używam ich praktycznie do każdej potrawy, uwielbiam też książki, których tematyką są właśnie przyprawy ich tajemnice.
“Przyprawy, które leczą” Karoliny i Maciej Szaciłło to książka , która pozwoli nam poznać jakimi prawidłami rządzi się ten tajemniczy świat przypraw, bo to przecież wonne zioła i korzenie sprawiają, że gotowanie staje się rytuałem, a proste dania nabierają smaku i barw.
Z ta książką nauczymy się, jak przyprawy odpowiednio ze sobą łączyć, a także kiedy nie do końca do siebie pasują.
Dowiemy się też, jak sam tytuł wskazuje o pozytywnym wpływie na zdrowie w zależności od naszych potrzeb , a wszystko to w oparciu o kompendium wiedzy jaką jest ajurweda. Z tej książki dowiedziałam się, że świeże liście curry pomagają na różne problemy z jamą ustną, czarnuszka pomoże w przeziębieniu , a imbir pomoże na ból kręgosłupa.
Z ta książką nauczymy się, jak przyprawy odpowiednio ze sobą łączyć, a także kiedy nie do końca do siebie pasują.
Dowiemy się też, jak sam tytuł wskazuje o pozytywnym wpływie na zdrowie w zależności od naszych potrzeb , a wszystko to w oparciu o kompendium wiedzy jaką jest ajurweda. Z tej książki dowiedziałam się, że świeże liście curry pomagają na różne problemy z jamą ustną, czarnuszka pomoże w przeziębieniu , a imbir pomoże na ból kręgosłupa.
W książce znajdziemy także proste, ale ciekawe przepisy, np. na Tajskie zielone curry czy Ciasteczka cytrynowe z jałowcem, ,ale też receptury na domowe specyfiki lecznicze do wykorzystania w leczeniu różnego rodzaju schorzeń (od kataru po łagodzenie objawów np. Hashimoto).
Po wstępie, znajdziemy rozdział o przyprawach w ujęciu ajurwedyjskim , następnie jest rozdział z podstawowymi przepisami np. jak zrobić Ghee, Paneer czy zakwas oraz 9 przepisów na atrakcyjne mieszanki przyprawowe.
A dalej książka składa się z mini rozdziałów, z których każdy dotyczy innej przyprawy. Od anyżu po ziele angielskie.
Każda z przypraw została przez autorów bardzo dokładnie opisana, poznamy jej właściwości, pochodzenie, zastosowanie w kuchni oraz wykorzystanie w leczeniu różnego rodzaju schorzeń, tu też o każdej przyprawie znajdziemy kilka słów od fitoterapeutki oraz konsultanta ajurwedyjskiego. Taki rozdział kończy się około dwoma bardzo ciekawymi przepisami z wykorzystaniem tej przyprawy. A przepisy to bardzo mocna strona tej książki, bardzo ciekawe, nietuzinkowe, momentami zjawiskowe.
A dalej książka składa się z mini rozdziałów, z których każdy dotyczy innej przyprawy. Od anyżu po ziele angielskie.
Każda z przypraw została przez autorów bardzo dokładnie opisana, poznamy jej właściwości, pochodzenie, zastosowanie w kuchni oraz wykorzystanie w leczeniu różnego rodzaju schorzeń, tu też o każdej przyprawie znajdziemy kilka słów od fitoterapeutki oraz konsultanta ajurwedyjskiego. Taki rozdział kończy się około dwoma bardzo ciekawymi przepisami z wykorzystaniem tej przyprawy. A przepisy to bardzo mocna strona tej książki, bardzo ciekawe, nietuzinkowe, momentami zjawiskowe.
Książka jest bardzo ładnie wydana, w twardej oprawie, a zdjęcia potraw naprawdę piękne.
,,Przyprawy, które leczą” to świetna pozycja dla osób, które pragną odżywiać się prawidłowo, zadbać o własne zdrowie i odnaleźć nowe smaki w kuchni. Bardzo polecam
,,Przyprawy, które leczą” to świetna pozycja dla osób, które pragną odżywiać się prawidłowo, zadbać o własne zdrowie i odnaleźć nowe smaki w kuchni. Bardzo polecam
Tytuł: Przyprawy, które leczą
Autorzy: Karolina i Maciej Szaciłło
Wydawnictwo Zwierciadło
Warszawa 2018
Autorzy: Karolina i Maciej Szaciłło
Wydawnictwo Zwierciadło
Warszawa 2018
To musi być bardzo aromatyczna książka!
OdpowiedzUsuńAniu, tak, bardzo aromatyczna, pozdrawiam
Usuńsuper książka , mam ją :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, pozdrawiam
UsuńOd siebie mogę dodać, że jeśli zależy wam na dobrych, zdrowych i ekologicznych przyprawach do swoich potraw, to na pewno znajdziecie takie w sklepie Swojska Piwniczka. Sam kupuję u nich już od jakiegoś czasu i na prawdę uważam, że produkty z tego sklepu są świetne
OdpowiedzUsuń