JESTEŚ TYM CO JESZ! Powiedział Hipokrates, a Daria Gil Ziędalska stara się udowodnić, że „Zdrowie zaczyna się od kuchni”.
Na zaledwie 50 stronach swojej książki pokazuje jak wprowadzić konkretne zmiany w swoim stylu życia, aby doświadczyć poprawy stanu swojego zdrowia oraz odczuć przypływ nowej energii i witalności.
I chociaż publikacja jest niewielka objętościowo to przepisy są jej esencją, znajdziemy tu ponad 75 receptur na roślinne(po za miodem w niektórych recepturach, który można łatwo wyeliminować czy zamienić), proste i pyszne dania. Na początku książki poczytamy o znaczeniu profilaktyki oraz o czynnikach powodujących choroby cywilizacyjne. Dalej znajdziemy Osiem zasad zdrowia „W Pigułce” oraz porady jak usprawnić nasz system trawienny.
W dziale Chleby, bułki i ciasta jest 15 receptur min na Chleb na zakwasie, modny ostatnio Chleb gryczany, Krakersy cebulowe, ale też Ciasto karobowe ze śliwkami.
W rozdziale zboża, jak sama nazwa wskazuje, można znaleźć przepis i na Racuchy pełnoziarniste jak i Budyń z kaszy jaglanej czy Gofry owsiane.
Najbardziej obszerny dział, Dania z warzywami i strączkami, to skarbnica receptur na proste, ale smakowite zupy, dania główne z warzyw, kotlety roślinne, ale też na np. Pierogi pieczone czy Placki ziemniaczane na zielono.
Sałatki i surówki to 8 szczegółowych receptur na zdrowe i pyszne dodatki do dań głównych oraz konkretne wskazówki jak obchodzić się z warzywami, żeby zachowały składniki odżywcze.
Pasty i pasztety to dział przepisów na dodatki do chleba takie jak Kokosowy „smalec”, Pasta z bobu czy Słodka ,,Nutella”.
Sosy i dipy to 9 propozycji na wzbogacenie smaku od śniadania do kolacji. Bo taki np. sos z nerkowców czy marchewkowy będzie idealnym dodatkiem do kotleta, a majonez z tofu czy czerwony dip można podać do kanapki i nie tylko.
Ostatni rozdział z przepisami zatytułowany Soja to kilka receptur na min. domowe wersje roślinnego nabiału.
Na końcu jeszcze poczytamy jak prawidłowo komponować Piramidę Zdrowego Żywienia i jak zdrowo wygląda Wege Talerz.
Książeczka jest staranie wydana, przepisy czytelne, dokładnie opisane. Jedynie mam pewne zastrzeżenia do zdjęć. Na fotografiach królują warzywa i owoce, a zdjęć potraw jest zaledwie kilka.
Książka na pewno pomoże wprowadzić do menu więcej warzywnych, roślinnych, pełnoziarnistych prostych dań, a także warto skorzystać z rad, aby na co dzień nasze menu było wartościowsze.
Tytuł: Zdrowie zaczyna się od kuchni
Autor: Daria Gil Ziędalska Wydawnictwo: Źródła Życia
Oprawa: broszurowa
Liczba stron: 50
Tania Książka
Z tej książki wypróbowałam pierwszy przepis z pełnym sukcesem, są to Kotlety owsiane.
Kotlety są przepyszne, mimo, że wyjątkowo łatwe, z pospolitych składników i do tego tanie.
Kotlety są przepyszne, mimo, że wyjątkowo łatwe, z pospolitych składników i do tego tanie.
Kotlety owsiane
1szklanka błyskawicznych płatków owsianych
1 szklanka bułki tartej
1 szklanka drobno posiekanej cebuli
1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich lub ziemnych
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka suszonej szałwii
sól do smaku
od siebie dołożyłam pieprz i gałkę muszkatołowa oraz jeden roztarty ząbek czosnku.
Wymieszać wszystkie składniki( ja do masy dałam ½ szklanki bułki tartej, a drugą część użyłam do panierowania), dodając tyle wody, aby masa dobrze się kleiła. Formować kotlety i obtoczyć w bułce, smażyć na złoty kolor z obu stron na oleju.
1szklanka błyskawicznych płatków owsianych
1 szklanka bułki tartej
1 szklanka drobno posiekanej cebuli
1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich lub ziemnych
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka suszonej szałwii
sól do smaku
od siebie dołożyłam pieprz i gałkę muszkatołowa oraz jeden roztarty ząbek czosnku.
Wymieszać wszystkie składniki( ja do masy dałam ½ szklanki bułki tartej, a drugą część użyłam do panierowania), dodając tyle wody, aby masa dobrze się kleiła. Formować kotlety i obtoczyć w bułce, smażyć na złoty kolor z obu stron na oleju.
Zgadzam się! To co jemy bardzo wpływa na nasze zdrowie.
OdpowiedzUsuńAniu , oj tak tak. Pozdrawiam
Usuń