Ja wykorzystał go do łazanek z kiszoną kapusta i pieczarek, czyli mało po włosku.
Przepis z książki Vegano Italiano. Wegańskie smaki tradycyjnej kuchni włoskiej autor: Rosalba Gioffre.
Pasta fresco/ Domowy makaron
200 g semoliny
200g mąki pszennej typ 630(lub włoska 00)
około 240ml wody
szczypta soli( ja nie daje do ciasta na makaron czy pierogi)
Mąki przesiać , dodać sól i powoli wlewać wódę zarabiając nożem, wyrobić ciasto , nakryć wilgotna ściereczkę i odstawić na 1h jeśli wałkujemy ręcznie, jeśli maszynka , można wałkować od razu.
Rozwałkowane ciasto chwile przesuszyć i kroić jak nam się podoba. Gotować w osolonej wodzie.
200 g semoliny
200g mąki pszennej typ 630(lub włoska 00)
około 240ml wody
szczypta soli( ja nie daje do ciasta na makaron czy pierogi)
Mąki przesiać , dodać sól i powoli wlewać wódę zarabiając nożem, wyrobić ciasto , nakryć wilgotna ściereczkę i odstawić na 1h jeśli wałkujemy ręcznie, jeśli maszynka , można wałkować od razu.
Rozwałkowane ciasto chwile przesuszyć i kroić jak nam się podoba. Gotować w osolonej wodzie.
Wpraszam się!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron!
Zapraszam, zaraz biorę się za makaron :)
UsuńJa tez
Lubię makaron!
OdpowiedzUsuńi ja , a szczególnie taki domowy
Usuń