sobota, 26 stycznia 2019

Pasta fresco/ Domowy makaron


Domowy, świeży makaron, wersja włoska, roślinna, bardzo miły w trakcie robienia i pyszny do jedzenia. Ma ciepły żółty kolor.

Ja wykorzystał go do łazanek z kiszoną kapusta i pieczarek, czyli mało po włosku.

Przepis z książki Vegano Italiano. Wegańskie smaki tradycyjnej kuchni włoskiej autor: Rosalba Gioffre.

Pasta fresco/ Domowy makaron

200 g semoliny
200g mąki pszennej typ 630(lub włoska 00)
około 240ml wody
szczypta soli( ja nie daje do ciasta na makaron czy pierogi)

Mąki przesiać , dodać sól i powoli wlewać wódę zarabiając nożem, wyrobić ciasto , nakryć wilgotna ściereczkę i odstawić na 1h jeśli wałkujemy ręcznie, jeśli maszynka , można wałkować od razu.

Rozwałkowane ciasto chwile przesuszyć i kroić jak nam się podoba. Gotować w osolonej wodzie.

4 komentarze: