Na stronie Thiessy Podróże kulinarne, kilka lat temu zobaczyłam przepis na prostą zupę i od tego czasu co rok, w tym okresie robię ta zupę choć raz, a najczęściej z 2-3 razy z krótkich odstępach. Do zupy potrzebne są wędzone śliwki, a u mnie można je kupić tylko w grudniu i styczniu.
Zupa jest prosta, tania i przepyszna.
Zupa jest prosta, tania i przepyszna.
Grochówka z wędzonymi śliwkami
Źródło: "Tanie gotowanie" Biblioteczka Poradnika Domowego
Składniki:
1 szklanka grochu w połówkach,
3 spore ziemniaki, pokrojone w kostkę,
garść wędzonych śliwek, twardych i z pestkami,
1-2 łyżki masła,
1 łyżka mąki pszennej,
1 liść laurowy,
2-3 ziela angielskie,
sól, pieprz,
natka pietruszki do posypania.
Groch namoczyć na noc. Następnego dnia odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości z listkiem laurowym i zielem angielskim. Dodać ziemniaki i wypłukane śliwki. Gotować do miękkości ziemniaków.
Zrobić jasną zasmażkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i rumienić, aż zmieni kolor o 1-2 tony. Na patelnię wlać chochlę zupy, rozprowadzić zasmażkę i całość wlać do garnka z zupą. Zagotować, przyprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną natką.
Moje uwagi:
- ja dokładam jeszcze z 1-2 marchewki pokrojone w paseczki czy talarki na samym początku gotowania oraz 1 opaloną cebulę
- wczoraj dorzuciłam jeszcze 1 łaskę selera naciowego pokrojonego w plastry
Źródło: "Tanie gotowanie" Biblioteczka Poradnika Domowego
Składniki:
1 szklanka grochu w połówkach,
3 spore ziemniaki, pokrojone w kostkę,
garść wędzonych śliwek, twardych i z pestkami,
1-2 łyżki masła,
1 łyżka mąki pszennej,
1 liść laurowy,
2-3 ziela angielskie,
sól, pieprz,
natka pietruszki do posypania.
Groch namoczyć na noc. Następnego dnia odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości z listkiem laurowym i zielem angielskim. Dodać ziemniaki i wypłukane śliwki. Gotować do miękkości ziemniaków.
Zrobić jasną zasmażkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i rumienić, aż zmieni kolor o 1-2 tony. Na patelnię wlać chochlę zupy, rozprowadzić zasmażkę i całość wlać do garnka z zupą. Zagotować, przyprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną natką.
Moje uwagi:
- ja dokładam jeszcze z 1-2 marchewki pokrojone w paseczki czy talarki na samym początku gotowania oraz 1 opaloną cebulę
- wczoraj dorzuciłam jeszcze 1 łaskę selera naciowego pokrojonego w plastry
Podoba mi się taka wersja grochówki :)
OdpowiedzUsuńKamilka pyszna jest , polecam , buziaki
UsuńKocham wędzone, suszone śliwki więc dodaję je wszędzie gdzie się da zwłaszcza w mięsnych daniach;
OdpowiedzUsuńteraz spróbuję w grochówce... jak najbardziej będą pasować :)
wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
Joanno , ja bardzo lubię te wędzone suszki i tez dodaję do różnych dań , tylko u mnie same jarskie bo prowadzę kuchnie wegetariańską, prawie wegańską. A grochówkę bardzo polecam. Pozdrawiam
Usuńnie wpadłabym na to, że grochówka może być ze śliwkami. U mnie są wędzone śliwki ale miękkie i bez pestek. Grochówki w takim razie nie będzie :( Ale przepis na wszelki wypadek zapisuję sobie, bo może kiedyś pojawią się ? Na razie kupiłam boczek wędzony na grochówke :D
OdpowiedzUsuńMoże być i to pyszna :D Mi się wydaje ,ze takie miękkie i wędzone i bez pestek tez by dały radę. Ja wczoraj fasolowa ugotowałam z wędzonymi jabłkami i tez sukces :D Pewnie z boczkiem tez pyszna wychodzi. Pozdrawiam
UsuńAlu, ta zupa i mnie kiedyś zaciekawiła.
OdpowiedzUsuńGotowałam ją już kilka razy i jest przepyszna!
Aniu , tak tak , przepyszna , pozdrawiam
Usuń