piątek, 4 stycznia 2019

Grochówka z wędzonymi śliwkami


Na stronie Thiessy Podróże kulinarne, kilka lat temu zobaczyłam przepis na prostą zupę i od tego czasu co rok, w tym okresie robię ta zupę choć raz, a najczęściej z 2-3 razy z krótkich odstępach. Do zupy potrzebne są wędzone śliwki, a u mnie można je kupić tylko w grudniu i styczniu.

Zupa jest prosta, tania i przepyszna. 

Grochówka z wędzonymi śliwkami

Źródło: "Tanie gotowanie" Biblioteczka Poradnika Domowego

Składniki:

1 szklanka grochu w połówkach,
3 spore ziemniaki, pokrojone w kostkę,
garść wędzonych śliwek, twardych i z pestkami,
1-2 łyżki masła,
1 łyżka mąki pszennej,
1 liść laurowy,
2-3 ziela angielskie,
sól, pieprz,
natka pietruszki do posypania.

Groch namoczyć na noc. Następnego dnia odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości z listkiem laurowym i zielem angielskim. Dodać ziemniaki i wypłukane śliwki. Gotować do miękkości ziemniaków.
Zrobić jasną zasmażkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i rumienić, aż zmieni kolor o 1-2 tony. Na patelnię wlać chochlę zupy, rozprowadzić zasmażkę i całość wlać do garnka z zupą. Zagotować, przyprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną natką.

Moje uwagi:

- ja dokładam jeszcze z 1-2 marchewki pokrojone w paseczki czy talarki na samym początku gotowania oraz 1 opaloną cebulę
- wczoraj dorzuciłam jeszcze 1 łaskę selera naciowego pokrojonego w plastry

8 komentarzy:

  1. Podoba mi się taka wersja grochówki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham wędzone, suszone śliwki więc dodaję je wszędzie gdzie się da zwłaszcza w mięsnych daniach;
    teraz spróbuję w grochówce... jak najbardziej będą pasować :)
    wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joanno , ja bardzo lubię te wędzone suszki i tez dodaję do różnych dań , tylko u mnie same jarskie bo prowadzę kuchnie wegetariańską, prawie wegańską. A grochówkę bardzo polecam. Pozdrawiam

      Usuń
  3. nie wpadłabym na to, że grochówka może być ze śliwkami. U mnie są wędzone śliwki ale miękkie i bez pestek. Grochówki w takim razie nie będzie :( Ale przepis na wszelki wypadek zapisuję sobie, bo może kiedyś pojawią się ? Na razie kupiłam boczek wędzony na grochówke :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być i to pyszna :D Mi się wydaje ,ze takie miękkie i wędzone i bez pestek tez by dały radę. Ja wczoraj fasolowa ugotowałam z wędzonymi jabłkami i tez sukces :D Pewnie z boczkiem tez pyszna wychodzi. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Alu, ta zupa i mnie kiedyś zaciekawiła.
    Gotowałam ją już kilka razy i jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń