Książki kucharskie kupuje się bo chcemy korzystać z przepisów, bo są tak piękne, że nie potrafimy od nich oderwać wzrok, bo ktoś pisze o jedzeniu, że można czytać i czytać.
I książka Kasi Karus-Wysockiej pt Paleo na słodko wydana przez wydawnictwo Publicat ma wszystkie te trzy cechy.
Napisać o tej książce, że jest piękna to mało. Zdjęcia są tak apetyczne, że naprawdę żal, że nie można tego zjeść co na zdjęciu, najlepiej natychmiast. Ale od czego mamy ręce? Bo oprócz zdjęć są dokładne opisy jak te cudowności stworzyć we własnej kuchni.
Wszystkie przepisy są bez glutenu, bez nabiału i bez cukru, dlatego bez problemu mogą z nich korzystać osoby borykające się z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi na nabiał( czasami jest masło, ale autorka tłumaczy czym je zastąpić) czy gluten, wszystkie przepisy nadają się dla osób stosujących na co dzień dietę typu Paleo, a duża część fantastycznych przepisów nada się dla wegan, niektóre po maleńkiej korekcie.
Taka piękna książka z takimi ciekawymi przepisami to na bank przyda się każdemu co lubi słodkości i lubi je przygotować sam.
Kasia prowadzi blog pt Cook it Lean
A co znajdziemy w książce?
Po krótkim wstępie dla kogo tą książkę napisała i jak powstała , Kasia przechodzi do bardzo cennej teorii, na początku opisuje o swoim podejściu do słodyczy i tłumaczy, że nawet takie słodycze fit nie mogą być spożywane bezkarnie.
Następnie jest dział poświęcony substancjom słodzącym, opisuje je i daje różne rady pomagające je stosować. Dalej są opisane mąki używane w kuchni Paleo , oraz tłuszcze roślinne i zwierzęce.
Autorka tez opisuje zmieniki nabiału i jajek oraz inne produkty wykorzystywane przez nią w słodkich wypiekach,
Jest też praktyczny dział z poradami, aby piekło się nam bezproblemowo oraz z poradami odnośnie wyposażania kuchni w kącik cukierniczy.
A dalej są już przepisy i cudowne zdjęcia słodkości.
Przepisy podstawowe i bezy, ganasze, spody do tart, biszkopty z jajkami i bez, karmele itp.
Torty i prawdziwy zawrót głowy bo i jest tort czekoladowy, truskawkowy, czarny las, a nawet nieziemsko wyglądający naleśnikowy.
Bardzo obszerny rozdział pt Ciasta i tarty zawiera takie receptury jak min. buraczane Brownie, chlebek bananowy, szarlotkę bez ciasta, ciasto kasztanowe, tartę cytrynową czy galette z truskawkami.
Babeczki i ciasteczka to dział z którego zrobiłabym wszystko i to natychmiast, a na początek może zrobię cantucci, ciasteczka imbirowe oraz babeczki z jabłkową różą.
Lody to rozdział tak piękny, że można oglądać od rana do rana, a przepisy to min. na lody kawowe podane w domowych wafelkach, lodowe kanapki czy lody matcha na patyku.
Batoniki, czekoladki i trufle to dział akurat na święta, można z jego pomocą zrobić słodkie, zdrowe prezenty np. batony z ciasteczkami i karmelem, trufle matcha czy czekoladki z karmelem.
Na co dzień przyda się rozdział pt Szybkie i proste i przepisy na pieczone nadziewane jabłko, żelki owocowe, gofry czy naleśniki.
Bez pieczenia to rozdział z przepisami na nerniki i tarty pełne migdałów i orzechów, chyba najpyszniejszy. Oczywiście ocena subiektywna.
Wszystkie przepisy mają oznakowania np. ,że nie zawierają jajek, są odpowiednie dla wegan czy są zgodne z protokółem autoimmunologicznym.
Dokładnie opisane są potrzebne do przepisu składniki oraz poszczególne etapy wykonania słodkości oraz podany jest czas przygotowania i ilość porcji
Do każdego przepisu po prawej stronie znajduje się zachwycające zdjęcie.
Trudno wybrać sobie jedną słodycz do zrobienia, bo ja np. chciałabym wszystko upiec, zrobić wszystkie desery.
Ta książka to świetny prezent dla każdego np. pod choinkę. To chyba najpiękniejsza książka kucharska wydana w 2018 roku.
Ja już korzystałam z przepisów Kasi-piekłam kasztanowe pierniczki, są boskie. Uwielbiam smak mąki kasztanowe, a w tej książce przepisów z jej wykorzystaniem jest zatrzęsienie.
Bardzo polecam!
Tytuł: "Paleo na słodko "
Autor: Katarzyna Karus - Wysocka
Okładka: twarda
Stron: 272
Cena okładkowa: 54,00 zł
Wydawnictwo: Publicat
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz