środa, 7 listopada 2018

PASTA Z PIECZONEJ MARCHEWKI


Uwielbiam warzywne pasty do chleba, często je robię. Sprawdzają się do chleba, jak i do np. naleśników.

Bardzo prosta i pyszna pasta z przepisu Ali z Wegan Nerd, ja ciut zmieniłam skład, oryginał u Ali tu moja ciut zmieniona wersja
  
PASTA Z PIECZONEJ MARCHEWKI

4-5 marchewki
sok 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/3 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
1 słodka papryka, najlepiej czerwona
parę łyżek oleju
sól
kilka polówek suszonych pomidorów z oliwy
  Marchewkę i paprykę upiecz do miękkości. 180 stopni 20-30 minut. Możesz ją zawinąć w folię do pieczenia. Po upieczeniu niech ostygnie. Wtedy ją obierz.
  Marchewkę pokrój na mniejsze części i przenieś do miski.
  Dodaj sok z cytryny, kumin, paprykę,kolendrę i kawałki upieczonej papryki bez skórki oraz pokrojone pomidory.
  Zacznij miksować.
  By pasta miała delikatną konsystencję podlej ją olejem. Niech będzie taki o neutralnym smaku; ryżowy lub typowy rzepakowy.
  Posmakuj pasty i dopraw solą.
  Pycha

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz