Chleb owsiany na zakwasie żytnim
Na początek zajmujemy się płatkami owsianymi. W tym celu mieszamy w misce
1 szklankę zwykłych płatków owsianych
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki melasy (dałam z karobuj)
1 i 1/2 szklanki gorącej wody
Odstawiamy na 20 minut, aby płatki wchłonęły wodę.
zaczyn
180 g aktywnego, odkarmionego zakwasu żytniego
180 g mąki żytniej razowej
180 g wody
składniki zmieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 3-4 godziny
cały bibosz owsiany przygotowany jak wyżej
800g mąki chlebowej( ja dałam 700g mąki chlebowej i 100g otrąb owsianych)
300 g wody( umie przez otręby ciut wiecej0
2,5 łyżeczki soli
pół łyżeczki drożdży instant( nie dałam)
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić dokładnie, przez kilka minut ciasto chlebowe.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na dwie części i pozostawić 10 minut na blacie.
Po tym czasie uformować bochenki i ułożyć w koszach lub formach do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bochenki piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 15 minut z para, a potem jeszcze 25 minut w temperaturze 210 stopni bez pary.
Na początek zajmujemy się płatkami owsianymi. W tym celu mieszamy w misce
1 szklankę zwykłych płatków owsianych
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki melasy (dałam z karobuj)
1 i 1/2 szklanki gorącej wody
Odstawiamy na 20 minut, aby płatki wchłonęły wodę.
zaczyn
180 g aktywnego, odkarmionego zakwasu żytniego
180 g mąki żytniej razowej
180 g wody
składniki zmieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 3-4 godziny
cały bibosz owsiany przygotowany jak wyżej
800g mąki chlebowej( ja dałam 700g mąki chlebowej i 100g otrąb owsianych)
300 g wody( umie przez otręby ciut wiecej0
2,5 łyżeczki soli
pół łyżeczki drożdży instant( nie dałam)
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić dokładnie, przez kilka minut ciasto chlebowe.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na dwie części i pozostawić 10 minut na blacie.
Po tym czasie uformować bochenki i ułożyć w koszach lub formach do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bochenki piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 15 minut z para, a potem jeszcze 25 minut w temperaturze 210 stopni bez pary.
Wspaniały chlebek Alu :) Też brak mi Wiesi przepisów i aktywności blogowej :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu dziękuje.Wiesi chlebowy blog to jeden z najfajniejszych wg mnie i dlatego tak bardzo mi brak nowych wpisów.
UsuńPozdrawiam
Pyszne kromeczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Kamilka, oj pyszne to fakt
UsuńPozdrawiam
nie ma jak swój wypiek :)
OdpowiedzUsuńJoanno 100% nie 200% racji , pozdrawiam
UsuńZbieram się już od jakiegoś czasu, aby również samemu zacząć piec chleb i chyba muszę się w końcu przełamać. Tym bardziej, że są do dyspozycji miejsca z przepisami jak https://basiazsercem.pl/ więc raczej ze znalezieniem odpowiedniej porady by nie było problemu. Może jak mi się uda to zmiana nastąpi w ten weekend.
OdpowiedzUsuń