Makrobiotyka, jest mi bardzo bliska, jeszcze w ubiegłym wieku znalazłam jako nastolatka artykuł i kilka przepisów w czasopiśmie ,,Filipinka”, potem wsiąkłam na całego. Na okrągło robiłam polskie gomasio z siemienia lnianego. Okrężną drogą zdobyłam miso( koleżanka kupowała W-wie i słała, bo chyba tylko tam i we Wrocławiu można było kupić). Nauczyłam się w latach 90-tych ubiegłego wieku z makrobiotycznej książek robić takie ciut oszukane amasake i zaczęłam wszystkie słodkie przetwory janginizować. To dzięki makrobiotyce zaczęłam piec chleby na zakwasie.
Autorka, Madhavi Guemoes, ten styl żywienia praktykuje od ponad 20 lat. Zasady makrobiotyki są bardzo logiczne, minimalistyczne i bazują na prostych, dobrej jakości produktach i z tej książki dowiemy się jak na co dzień stosować zasady makrobiotyki, a może zawarta w niej wiedza pozwoli nam wprowadzić choć tylko kilka cennych wskazówek. Ale można też tą książkę potraktować jak książkę kulinarną Ja już z tej książki np. zrobiłam placuszki zbożowe i marynowane buraczki. Przepyszne, proste to dania Minimalistyczne.
A co znajdziemy w książce?
Na początku autorka pisze dlaczego napisała książkę i jak odkryła makrobiotykę. Dalej tłumaczy czym jest dla niej makrobiotyka.
Dalej są opisane podstawowe polecane produkty w makrobiotyce i te co lepiej wykluczyć z swojej diety, aby zachować czy odzyskać zdrowie.
Jest tu też świetny, praktyczny rozdział który uczy jak radzić sobie z atakami wilczego głodu.
Z tej książki dowiemy się też w jaki sprzęt wyposażyć kuchnie i czym się kierować w jego wyborze, żeby nasze potrawy były pyszne i wartościowe.
W makrobiotyka przywiązuje dużą uwagę do technik krojenia i gotowania, i Madhavi w prosty sposób te tematy tu opisuje w jednym z rozdziałów.
Jest też mały rozdział o tym jak należy wybierać olej, jest też o ważnym makrobiotycznym składniku miso- takie małe ABC o miso.
Autorka w następnym rozdziale podpowiada, które produkty makrobiotyczne powinieneś mieć w kuchni, aby w pełni móc korzystać z przepisów przez nią proponowanych.
Po teorii zaczyna się praktyka, bo druga część książki to przepisy na pyszne, proste potrawy.
Na początek nauczy nas perfekcyjnie przyrządzać zboża i rośliny strączkowe. Makrobiotycy znają się na tym jak mało kto, toć to podstawa ich diety.
Jest też o przyprawach makrobiotycznym z nauką robienia kultowego, najlepszego gomasio.
Następnie obszerny rozdział śniadaniowy z takimi daniami jak Zupa miso, tofucznica czy przeróżne śniadaniowe dania zbożowe.
lunche i kolacje i same minimalistyczne, proste dania jak np. placuszki zbożowe co zrobiłam, pycha!
Dalej jest o zaskakujących słodyczach w stylu makrobiotycznym i przepięknie wyglądających przekąskach.
Chleby i pasty to następny rozdział i takie kwiatki jak chleb z prosa i miso…
Dalej jest o zdrowotnych sokach-zastrzyk odporności.
Dowiemy się tez jak zrobić zdrowe i pyszne sosy, dressingi i marynaty( te marynaty to raczej takie krótkie kiszonki, bardzo ważny element menu w makrobiotyce )
Ostatni rozdział w tej części z przepisami jest poświęcony napojom i same zaskakujące przepisy jak Herbata bancha czy z lotosu.
Jest tu też rozdział noszący tytuł- Wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia, bo makrobiotyka to nie tylko jedzenie.
Przedostatni rozdział podaje przykładowy 3-dniowy jadłospis makrobiotyczny, taki próbny.
A już na samym końcu podziękowania i polecana przez Madhavi Guemoes literatura, nie tylko o makrobiotyce.
Książka ma wygodny format A-4, znajdziemy tu też zdjęcia, takie jak cała jest makrobiotyka-proste, delikatne, minimalistyczne.
Książkę polecam wszystkim co chcą poczytać o makrobiotyce, nauczyć się tak odżywiać czy tylko wprowadzić kilka rad, a najbardziej tym co kochają proste, zdrowe i pyszne jedzenie.
Książka może być też miłym prezentem dla miłośników zdrowego stylu żywienia czy wręcz przeciwnie, może taki podarek zmotywuje do przyjrzenia się swojemu menu i wprowadzenia choć kilku wartościowych zmian.
W Polsce jak już pisałam książkę wydało Wydawnictwo Vital i książkę można tu na ich stronie kupić. A ja dziękuje wydawnictwu za przekazanie mi książki do recenzji.
Tytuł: "Makrobiotyka"
Autor: Madhavi Guemoes
Okładka: miękka
Stron: 240
Cena okładkowa: 49,40 zł
Wydawnictwo: Vital
To bardzo ciekawe!
OdpowiedzUsuńMuszę się zagłębić w temat...
Aniu, zasady makrobiotyki są wg mnie bardzo ciekawe, logiczne i takie proste.
UsuńA ta książka jest bardzo ciekawa, bardzo się ciesze ,ze ją mam
Makrobiotyka jest bardzo fajna książką, bardzo polecam
OdpowiedzUsuńBardzo fajna książka. Chyba każdy z nas chciałby doczekać szczęśliwej starości.
OdpowiedzUsuń________________________________________
https://dlugowiecznosc.org/
Warto gotować także zdrowo :) https://drlucas.com.pl/
OdpowiedzUsuń