poniedziałek, 26 listopada 2018

Makrobiotyka. Droga do zdrowia i długowieczności. Recenzja

Makrobiotyka. Droga do zdrowia i długowieczności Madhavi Guemoes to książka w Polsce wydana przez Wydawnictwo Vital.

Makrobiotyka, jest mi bardzo bliska, jeszcze w ubiegłym wieku znalazłam jako nastolatka artykuł i kilka przepisów w czasopiśmie ,,Filipinka”, potem wsiąkłam na całego. Na okrągło robiłam polskie gomasio z siemienia lnianego.  Okrężną drogą zdobyłam miso( koleżanka kupowała W-wie i słała, bo chyba tylko tam i we Wrocławiu można było kupić). Nauczyłam się w latach 90-tych ubiegłego wieku z makrobiotycznej książek robić takie ciut oszukane amasake i zaczęłam wszystkie słodkie przetwory janginizować. To dzięki makrobiotyce zaczęłam piec chleby na zakwasie. 
Ale wracając do książki Makrobiotyka. Droga do zdrowia i długowieczności to jest to skarbnica wiedzy o prostym, zdrowym żywieniu.

Autorka, Madhavi Guemoes, ten styl żywienia praktykuje od ponad 20 lat. Zasady makrobiotyki są bardzo logiczne, minimalistyczne i bazują na prostych, dobrej jakości produktach i z tej książki dowiemy się jak na co dzień stosować zasady makrobiotyki, a może zawarta w niej wiedza pozwoli nam wprowadzić choć tylko kilka cennych wskazówek. Ale można też tą książkę potraktować jak książkę kulinarną Ja już z tej książki np. zrobiłam placuszki zbożowe i marynowane buraczki. Przepyszne, proste to dania Minimalistyczne.

A co znajdziemy w książce?

Na początku autorka pisze dlaczego napisała książkę i jak odkryła makrobiotykę. Dalej tłumaczy czym jest dla niej makrobiotyka.

Dowiemy się też tu o podstawowej zasadach Yin i Yang i jak to wykorzystać w codziennym życiu, nie tylko w kuchni.

Dalej są opisane podstawowe polecane produkty w makrobiotyce i te co lepiej wykluczyć z swojej diety, aby zachować czy odzyskać zdrowie.

Jest tu też świetny, praktyczny rozdział który uczy jak radzić sobie z atakami wilczego głodu.

Z tej książki dowiemy się też w jaki sprzęt wyposażyć kuchnie i czym się kierować w jego wyborze, żeby nasze potrawy były pyszne i wartościowe.

W makrobiotyka przywiązuje dużą uwagę do technik krojenia i gotowania, i Madhavi w prosty sposób te tematy tu opisuje w jednym z rozdziałów.

Jest też mały rozdział o tym jak należy wybierać olej, jest też o ważnym makrobiotycznym składniku miso- takie małe ABC o miso.

Autorka w następnym rozdziale podpowiada, które produkty makrobiotyczne powinieneś mieć w kuchni, aby w pełni móc korzystać z przepisów przez nią proponowanych.

Po teorii zaczyna się praktyka, bo druga część książki to przepisy na pyszne, proste potrawy.

Na początek nauczy nas perfekcyjnie przyrządzać zboża i rośliny strączkowe. Makrobiotycy znają się na tym jak mało kto, toć to podstawa ich diety.

Jest też o przyprawach makrobiotycznym z nauką robienia kultowego, najlepszego gomasio.

Następnie obszerny rozdział śniadaniowy z takimi daniami jak Zupa miso, tofucznica czy przeróżne śniadaniowe dania zbożowe.

lunche i kolacje i same minimalistyczne, proste dania jak np. placuszki zbożowe co zrobiłam, pycha!

Dalej jest o zaskakujących słodyczach w stylu makrobiotycznym i przepięknie wyglądających przekąskach.

Chleby i pasty to następny rozdział i takie kwiatki jak chleb z prosa i miso…

Dalej jest o zdrowotnych sokach-zastrzyk odporności.

Dowiemy się tez jak zrobić zdrowe i pyszne sosy, dressingi i marynaty( te marynaty to raczej takie krótkie kiszonki, bardzo ważny element menu w makrobiotyce )

Ostatni rozdział w tej  części z przepisami jest poświęcony napojom i same zaskakujące przepisy jak Herbata bancha czy z lotosu.

Jest tu też rozdział noszący tytuł- Wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia, bo makrobiotyka to nie tylko jedzenie.

Przedostatni rozdział podaje przykładowy 3-dniowy jadłospis makrobiotyczny, taki próbny.

A już na samym końcu podziękowania i polecana przez Madhavi Guemoes literatura, nie tylko o makrobiotyce.

Książka ma wygodny format A-4,  znajdziemy tu też zdjęcia, takie jak cała jest makrobiotyka-proste, delikatne, minimalistyczne.

Książkę polecam wszystkim co chcą poczytać o makrobiotyce, nauczyć się tak odżywiać czy tylko wprowadzić kilka rad, a najbardziej tym co kochają proste, zdrowe i pyszne jedzenie.

Książka może być też miłym prezentem dla miłośników zdrowego stylu żywienia czy wręcz przeciwnie, może taki podarek zmotywuje do przyjrzenia się swojemu menu i wprowadzenia choć kilku wartościowych zmian.

W Polsce jak już pisałam książkę wydało Wydawnictwo Vital i książkę można tu na ich stronie kupić. A ja dziękuje wydawnictwu za przekazanie mi książki do recenzji.

Tytuł: "Makrobiotyka"
Autor: Madhavi Guemoes
Okładka: miękka
Stron: 240
Cena okładkowa: 49,40 zł
Wydawnictwo: Vital

5 komentarzy:

  1. To bardzo ciekawe!
    Muszę się zagłębić w temat...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, zasady makrobiotyki są wg mnie bardzo ciekawe, logiczne i takie proste.
      A ta książka jest bardzo ciekawa, bardzo się ciesze ,ze ją mam

      Usuń
  2. Makrobiotyka jest bardzo fajna książką, bardzo polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna książka. Chyba każdy z nas chciałby doczekać szczęśliwej starości.
    ________________________________________
    https://dlugowiecznosc.org/

    OdpowiedzUsuń