Uwielbiam letni czas i letnie ciasta np. takie Spontaniczne kruche z czerwoną porzeczką - spód to te ciasto od Maddy- tyle, że bez kakao, potem czerwona porzeczka –tak z 800g z 2 łyżkami maki ziemniaczanej i 4 łyżkami cukru brązowego, na na wierzch kruszonka z odrobiny mąki , płatków owsianych , pól szklanki cukru i sporą ilością płatków kokosowych oraz olej kokosowy do zlepienia całości , pycha!!! Trochę podpiekłam najpierw spód tak z 10minut w 200stopniach , potem owoce , na to kruszonka i piekło się w 180 stopniach jeszcze 30 minut. Szybko się robi , jeszcze szybciej zjada.
Składniki na kruche ciasto
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 szklanki zmrożonego oleju ( oleju mrożonego w zamrażarce przez co najmniej 6 godzin, najlepiej przez całą noc – nabierającego -płynno-stałej konsystencji)
- 3 łyżki mleka roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Twoje ciasto jest tak samo apetyczne jak lato!
OdpowiedzUsuńDelektuję się...
Dziękuję Aniu .Lato jest świetne
UsuńZnakomity czas i dary lata! Pycha!
OdpowiedzUsuńOj tak , tak , pozdrawiam
Usuń