Bardzo łatwy, ekspresowy, smaczny i z tych zdrowszych , przepis z książki Słodko, zdrowo, świątecznie. Moniki .Mrozowskiej
Ja pierwszą cześć książki Moniki pt Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie, przerobiłam prawie 100%. Same udane próby i bardzo smaczne.
Tą mam krótko i na razie zaczynam z niej korzystać ,ale już wiem ,że nie Bedzie się kurzyć na półce.
Piernik gryczany ze śliwką
16 porcji
140 g mąki gryczanej (zmieliłam kasze gryczaną niepaloną)
105 ml ( ponad 1/3 szklanki) miodu/syropu klonowego/miodku majowego z mniszka
100 g suszonych śliwek
1 średnia cukinia
4 łyżki oleju kokosowego (roztopiłam)
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka octu
3 łyżeczki kakao(mi się sypnęło o wiele więcej , pewnie z 3-4 łyżki)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Cukinię obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Suszone śliwki kroimy na małe kawałki. Przesianą mąkę gryczaną łączymy w misce z wszystkimi składnikami , na końcu dajemy ocet. ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem(ja wyłożyłam papierem do pieczenia) i pieczemy w 200 stopniach 25 minut (mój się piekł ciut dłużej)
Uwaga
Moja znajoma zamiast cukinii z bardzo dobrym efektem dała startej dyni –około 250-300 g
Pewnie i marchewka, buraczki czy batat też da radę
Bardzo ciekawy przepis :) Chętnie wypróbuję :0 pozdrawiam serdecznie M
OdpowiedzUsuńMałgosia , taki do zrobienia w biegu, bardzo polecam
UsuńPozdrawiam serdecznie
Fantastyczny przepis! Idealny na zimowy czas! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKamilka dokładnie , bo gryka to takie zimowe zboże i piernik jest zimowym ciastem
UsuńPozdrawiam serdecznie
a jak z gryczanością w smaku?
OdpowiedzUsuńMałgosia nie jest jakieś natrętne , przyprawy , kakao i miód robią swoje , ale czuć , czuć
Usuńpozdrawiam serdecznie
wygląda super, nie wiedziałam, że jest druga część, pierwszą też mam i lubię :-)
OdpowiedzUsuńMagda , dziekuję , tak tak jest druga , dostałam na Gwiazdkę
Usuńbuziaki
ooo a ja jakoś za nią nie przepadam sam nie wiem dlaczego- może jak coś upiekę z jej przepisu to się przekonam:) kasze gryczana uwielbiam szczególnie tą niepaloną więc i ciasto powinno mi posmakować :)
OdpowiedzUsuńZa gryczaną? Ja najbardziej lubię tą niepalona , choć do palonej się coraz bardziej przekonuję
UsuńCiasto malutkie wiec mało się ryzykuje
pozdrawiam
Ciekawa jestem smaku, a że lubimy i piernik, i grykę, to pewnie będzie piernik doskonały. Muszę wypróbować!:-) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńElu i jeszcze taki zdrowszy , jakbyś zrobiła to pisz jak się udał i czy smakuje
Usuńpozdrawiam
Na pewno dam znać!
UsuńMelduję, że piernik wykonany i zjedzony ze smakiem. Doskonały! Dodałam buraka i oczywiście nikt się nie zorientował:-).
UsuńAaaaaaaaaaaaaaaaaaa dobre wieści :) Tak teraz jak cena cukinii i to z importu leci w kosmos burak lepszy , marchewka ,albo jak ktoś ma dynia :)
Usuń