Wszystkim znajomym i
nieznajomym zdrowych oraz radosnych Świąt Wielkanocnych
życzy
Alicja
I tradycyjnie kilka mazurków, te tu wszystkie wegańskie, bo kajmakowy mi dopiero stygnie
Z kremem z masłem
orzechowym, karmelem słonym, czekoladą oraz
dżemem z czarnej porzeczki
Edit- przepis
Edit- przepis
Przepyszny mazurek
Mazurek na kruchym spodzie, z kremem z masła orzechowego,
sosem karmelowym, orzeszkami i czekoladą.
Przepis stąd, trochę zmodyfikowany
Składniki na kruche ciasto (na
blaszkę o wymiarach 21x21 cm):
- 110 g mąki pszennej
- 110 g mąki ziemniaczanej
- 35 g cukru
- 110 g masła roślinnego, zimnego ( u mnie Alsan)
W misce wymieszać obie mąki i
cukier. Dodać pokrojone na kawałeczki masło roślinne, chwilę posiekać nożem, a
następnie rozetrzeć palcami jak kruszonkę. Szybko zagnieść dodając w razie
potrzeby odrobinę lodowatej wody. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i
włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno
i brzegi (na wysokość ok. 1,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
Włożyć do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzać do 175
stopni. Wstawić ciasto i podpiekać przez ok. 20 -30minut, aż delikatnie się
zrumieni. Wyjąć, wystudzić.
Krem z masła orzechowego:
- 160 g masła orzechowego, najlepiej domowego, z kawałkami orzeszków
- 50 g masła roślinnego, w temperaturze pokojowej (u mnie Alsan)
- 1/3 szklanki cukru pudru (lub mniej, do smaku, w zależności od tego czy masło orzechowe było słodzone)
Wszystkie składniki zmiksować
dokładnie mikserem do otrzymania gładkiego kremu.
Solony sos karmelowy:
- 200 g cukru
- 2 łyżki wody
- 200 ml mleka roślinnego
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła orzechowego
Cukier wsypać do rondelka z
grubszym dnem, dodać wodę. Podgrzewać na dość dużym ogniu, nie mieszając, można
jedynie poruszać garnuszkiem, by cukier równomiernie się rozpuszczał. Należy
bardzo uważać, by go nie przypalić. Po ok. 10 minutach cukier powinien zmienić
się w ciemnozłoty karmel. W międzyczasie podgrzać w osobnym rondelku mleko z
solą, prawie do zagotowania. Gotowy karmel zdjąć z ognia, ostrożnie wlewać do
niego podgrzane mleko (Uwaga! Będzie pryskać!) cały czas mieszając. Postawić z
powrotem na ogniu i podgrzewać mieszając, aż wszystkie ewentualne bryłki
karmelu zostaną rozpuszczone. Gdy sos będzie miał jednolitą konsystencję dodać
masło orzechowe, odstawić z ognia i wymieszać do połączenia.
Dodatkowo:
Posiekanie orzeszki ziemne do
posypania (solone lub zwykłe wedle upodobań)
oraz
1 gorzka czekolada i 1 słoik konfitur/dżemu z czarnej porzeczki, domowy czy
taki jak Łowicz 100% owoców
Wykonanie mazurka
- na kruchy, upieczony spód wyłożyć
-krem z masłem orzechowym, następnie
- kładziemy dżem/konfitury na to
wylewamy większość
- solonego sosu karmelowego,
posypujemy orzechami i wylewamy na to
-roztopioną czekoladę i resztę sosu, ozdabiamy
Pomarańczowy z
imbirem i płatkami migdałowymi
Edit- przepis
Edit- przepis
Mazurek pomarańczowy z imbirem i płatki migdałowe
Przepis na spód z stąd , reszta mój pomysł posiłkowany
tym przepisem
kruchy spód:
1 szklanka mąki orkiszowej
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
5 czubatych łyżek miękkiego oleju kokosowego
2-3 łyżki syropu z agawy
1/4 (lub nieco więcej w razie potrzeby) bardzo zimnej wody
1 szklanka mąki orkiszowej
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
5 czubatych łyżek miękkiego oleju kokosowego
2-3 łyżki syropu z agawy
1/4 (lub nieco więcej w razie potrzeby) bardzo zimnej wody
Mąki przesiać do miski, dodać syrop z agawy i olej kokosowy.
Rozetrzeć palcami tworząc drobne okruszki.
Wlać zimną wodę i zagnieść gładkie, elastyczne cisto, gdy ciasto nie jest zwarte dolać odrobinę zimnej wody.
Ciasto rozwałkować na grubość około 0,4cm. Wyciąć prostokąt o wymiarach mniej więcej 30×15 cm.
Z pozostałego ciasta, można zrobić ozdobny brzeg mazurka. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto po nakłuwać widelcem. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.
Wlać zimną wodę i zagnieść gładkie, elastyczne cisto, gdy ciasto nie jest zwarte dolać odrobinę zimnej wody.
Ciasto rozwałkować na grubość około 0,4cm. Wyciąć prostokąt o wymiarach mniej więcej 30×15 cm.
Z pozostałego ciasta, można zrobić ozdobny brzeg mazurka. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto po nakłuwać widelcem. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.
Masa pomarańczowa
4 pomarańcze
1 cytryna
100g cukru
1-2 cm obranego imbiru
100g płatków migdałowych
Z umytych owoców cieniutko zdjąć skórkę i bardzo cienko ja pokroić w makaronik,
resztę owoców obrać z białej skorki i
błonek , włożyć do rondelka , zasypać cukrem , dodać starty imbir i ugotować dość gęstą masę , pod koniec dodać
skorki i gotować kilka minut na końcu dodać płatki migdałowe i wyłożyć na ciasto , udekorować
Z sezamem jasnym i czarnym ( z problemy bo najpierw masa była jak sos , ale uratowałam sytuacje i
jest dwukolorowy)
Mazurek sezamowy
Spód ten co wyżej-orkiszowy, wierzch nie wyszedł z tego przepisu bo był jak sos i
odlałam 1/3 do słoiczka , a resztę
podzieliłam na 2 części i do każdej dodałam po 2/3 szklanki zmielonego sezam-do jednej białego , drugiego
czarnego , posmakowałam syropem klonowym
Z konfiturą cytrynową
, wegańskim lemon curd oraz
domową wegańską polewą a’la biała czekolada
Edit- przepis
A to wręcz rewelacyjny mazurek , zlepek kilku przepisów
Wierzch mazurka polałam a’la białą czekoladą , pół porcji z tego przepisu tylko na oleju kokosowym
Mazurek lemon curd z dodatkami
kruchy spód:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki ryżowej
4 łyżki miękkiego oleju kokosowego
1/2 szklanki + 3 łyżki zimnej wody
1 łyżka cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli morskiej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki ryżowej
4 łyżki miękkiego oleju kokosowego
1/2 szklanki + 3 łyżki zimnej wody
1 łyżka cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli morskiej
Zagnieść ciasto, tak jak byśmy robili kruszonkę. Dodać zimną
wodę i wyrobić gładkie ciasto.
Z ciasta uformować dowolny kształt mazurka.
Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Odstawić do wystudzenia.
Z ciasta uformować dowolny kształt mazurka.
Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Odstawić do wystudzenia.
- 300g jedwabistego tofu
- 1/2 szklanki syropu klonowego lub innego słodziwa
- 70 g , roztopionego oleju kokosowego
- sok z 3-4 cytryn
- skórka otarta z 2 cytryn
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu (domowy np.)
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki agaru
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej , 2 łyżki wody
Wierzch mazurka polałam a’la białą czekoladą , pół porcji z tego przepisu tylko na oleju kokosowym
Każdy mazurek ma inny spód, są orkiszowe, kukurydziano- ryżowe , prawie klasyczne kruche i z octem
Miałam jeszcze 3 prezentowe wydane wczoraj , ale zapomniałam o zdjęciach.
Edit1
Mazurek kajmakowy z mlekiem w proszku na kruchym cieście z dodatkiem drożdży -ten jedyny z mlekiem, masłem itp
Edit1
Mazurek kajmakowy z mlekiem w proszku na kruchym cieście z dodatkiem drożdży -ten jedyny z mlekiem, masłem itp
Wszystkie piekne!
OdpowiedzUsuńRadosnego Alleluja Alu😍
Aniu dziękuję i za komentarz i życzenia
Usuńpozdrawiam serdecznie
Wszystkie piekne!
OdpowiedzUsuńRadosnego Alleluja Alu😍
Wszystkiego najlepszego Alu!
OdpowiedzUsuńmazurki jak zwykle prześliczne :)
Aniu, dziękuję za życzenia , wiesz mazurki to taki wiosenny bzik
Usuńpozdrawiam serdecznie
Przepiękne mazurki! Zdrowych i spokojnych świąt Alu!
OdpowiedzUsuńGosiu, dziękuję i odwzajemniam życzenia , pozdrawiam
UsuńAleńko, radosnych Świąt! :)
OdpowiedzUsuńPatrycjo dziękuję *
UsuńWow, piękne mazurki! Ja zrobiłam w tym roku tylko jeden - pomarańczowy. Radosnych Świąt :)
OdpowiedzUsuńZuzanno , ja w tym temacie strasznie barokowa jestem , musi być choć trzy :D
Usuń