
Nadal Jem kwiaty , tym razem przepyszne racuchy z
kwiatami czarnego bzu. Racuchy są na
razowej mące, a mimo to są bardzo puszyste i bardzo smaczne.
Przepis jest od Dorotus z Moich wypieków, ja tylko trochę
go zmodyfikowałam oraz zamiast bananów dałam kwiaty czarnego bzu.

Razowe racuchy z kwiatami czarnego bzu
- 2,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej razowej ( dałam orkiszową)
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru z wanilią
- 1,5 szklanki mleka lub maślanki (dałam maślankę )
- 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki aromatycznego alkoholu np. koniaku
- kilka-kilkanaście kiści z kwiatami czarnego bzu
Z kiści czarnego bzu obskubać same kwiatki- to
one będą dodane do ciasta.
Pozostałe składniki umieścić w obszernej misce,
wymieszać dokładnie widelcem (jeśli używacie drożdży świeżych najpierw zrobić
rozczyn). Dodać kwiaty, wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie - jeśli
tak jest można dodać łyżkę lub dwie mąki. Przykryć kuchennym ręczniczkiem,
odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny (ciasto
powinno podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto nabierać dużą łyżką i smażyć na
rozgrzanym oleju, z obu stron, odwracając na drugą stronę kiedy powierzchnia
racuchów pokryje się pęcherzykami powietrza. Odkładać na papierowy ręcznik
kuchenny do odsączenia.
Podawać ciepłe z pudrem lub ulubionym dżemem.

Ja jeszcze w tym roku piekłam
muffinki z rabarbarem i bzem, robiłam kompot z rabarbaru i czarnego bzu,
a z resztek kompotu kisiel, ale w weekend mam zamiar zrobić te kwiaty smażone
wg Amber
A z akacją
oprócz rewelacyjnej babki robiłam też
placuszki i racuchy, ale jeszcze zrobię
te smażone Kamili
Jem kwiaty
Bardzo mi się podobają te placuszki, nasmażę i dla nas :) Buźka!
OdpowiedzUsuńKamilka , oj warto, aromatyczne , pyszne i nie takie aż niezdrowe , błonnika trochę choć mają :D
UsuńJa dziś uzbierałam odrobinę akacji (może jutro w innym miejscu urwę więcej)na jutrzejsze smażenie twoich
pozdrawiam serdecznie
Pyszne takie racuszki :) Zjadłabym!
OdpowiedzUsuńŁucja pyszne i bardzo łatwe , polecam oraz pozdrawiam
UsuńWyglądają kosmicznie w "przegryzie" ;)
OdpowiedzUsuńPatrycja , co racja to racja :D ale zaręczam, że były przepyszne
Usuńpozdrawiam
Dużo czarnego bzu wokoło ale i samochodów masa... ciągle sobie obiecuję, że pojadę nazbierac w jakieś czystsze miejsce, ale prędzej chyba bez przekwitnie ;)
OdpowiedzUsuńAniu , tak już zaczyna przekwitać i bez i akacja , akacją to prawie już nie do zdobycia
Usuńpozdrawiam
Alu,placuszki jak u mojej babci!
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam sok i nalewkę z kwiatów bzu.
A dzisiaj mam też kompot z rabarbarem.
Aniu , pyszne były
UsuńMi dziś mama jeszcze bzu natachała i chyba sok zrobię
A rabarbar i czarny bez para doskonała
pozdrawiam