Wyszły pyszne, polecam.
15 min
6 sztuk
Składniki
250 g mąki z ciecierzycy
30 g lnu mielonego złotego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
po 2 łyżeczki: słodkiej papryki wędzonej, mielonego kuminu, czosnku granulowanego, suszonej cebuli, suszonej natki pietruszki
sól i pieprz
ciepła woda
olej do smażenia
Wykonanie
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.
Porcję mieszanki połączyć z ciepłą wodą w równoważnych ilościach (na każde 100 g miksu dodać 100 ml wody). Wymieszać i odstawić na kilka minut do zgęstnienia.
Z masy uformować kotlety – powinny kleić się do dłoni i nie rozpadać. W razie potrzeby dodać wody lub dosypać odrobinę miksu.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Kotlety smażyć po kilka minut z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Wskazówki
Mieszankę warto przygotować w dużej ilości (nawet z podwójnej porcji!) i zamknąć w szczelnym naczyniu – dzięki temu kotlety można przyrządzić w dosłownie kilka minut.
Uwagi moje:
-dałam posiekanej też świeżej natki pietruszki
- ja starłam jeszcze jedną malutką cukinię i marchewkę na drobnej tarce i dałam trochę mniej wody
-panierowałam dodatkowo z rozdrobnionych płatkach kukurydzianych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz