poniedziałek, 14 września 2020

Kifli. Wrześniowa Piekarnia.

W tym miesiącu Amber zaprosiła do wypieku Kifli.

Węgierskie rogale, które wyszukała dla nas i sama jakiś czas temu upiekła Małgosia.

Moje nie są takie śliczne jak Małgosi, bo zamiast wałkować kształtne trójkąty, poszłam na łatwiznę i wałkowałam cieniutkie prostokąty.

Same rogale są przepyszne i bardzo łatwe i szybkie jak na wypiek drożdżowy, ja swoje upiekłam rano na niedzielne śniadanie.

Rogale są rewelacyjne, mają niezwykle chrupiącą skórkę i bardzo mięciutki miąższ. Idealne.
Kifli
przepis podaję za Akacjowym blogiem

Przepis na 8 szt.
400 g mąki pszennej chlebowej typ 650
270 ml mleka + do posmarowania
30 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
9 g drożdży suszonych/ 5-6 g drożdży instant

Do dzieży robota wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać letnie mleko, wsypać drożdże i cukier i zostawić na ok. 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodać sól i schłodzone, rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić je na 8 części (po 85 g) i każdą część rozwałkować cieniutko w trójkąt. Zwinąć od podstawy trójkąta (u mnie miała ok. 20 cm, a wysokość ok. 40 cm) i odłożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Następnie po zrobieniu wszystkich rogalików posmarować je mlekiem i wstawić do ciepłego piekarnika, żeby urosły (ok. 20 min.). Gdy wyrosną znów posmarować je mlekiem i ewentualnie posypać – makiem, kminkiem, sezamem, słonecznikiem itp. Piec w temp. 180 stopni przez 10 minut, potem zwiększyć temperaturę do 200 i piec kolejne 10 minut. Na koniec wstawić je na 5 min. pod grill. Ostudzić na kratce. Są bardzo chrupiące i apetyczne.
Kifli na blogach:
Akacjowy blog
Dom z mozaikami
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Rodzinnie roślinnie
Stare gary
Takie tam moje pomysły
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne

20 komentarzy:

  1. Alu bardzo cieszę się, że rogale Ci smakowały. Super wiadomość, pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepyszne, pracy tyle co nic , ekspresowe jak na rogale, a smak poezja

      Usuń
  2. Fajniutkie, takie puchate. Mniam!
    Wrześniowe pieczenia w miłym towarzystwie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No trochę nie kształt jak trzeba, ale pyszne fakt
      A towarzystwo bardzo miłe

      Usuń
  3. Alu, pysznie sie prezentują Twoje rogaliki.
    Wspaniale, że z nami je upiekłaś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu , a rogale wchodzą do stałego repertuaru wypieków , w sekcji ekspresowo i pysznie je umieszczę :)

      Usuń
  4. Super Ci się upiekły. Moje dość mocno spiekłam pod tym grillem i wyszły mega chrupiąca ale w środku jednak puchate. Nie tak do Twoje ale też fajne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, dziękuję , moje bardzo chrupiące,ale skórka w sam raz , cieniutka, a miąższ nawet na drugi dzień(jednego schowałam do testów :D )bardzo mięciutki był. widziałam twoje, idealne

      Usuń
  5. Smakowicie wyglądają Twoje rogale i zazdroszczę tej puszystej kanapeczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Gucio , ta kanapka to trochę masła i dużo dżemu (a może to już powidła?!)wiśniowego domowego

      Usuń
  6. Takie pulchne też lubię - więcej dżemu się zmieści! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo szybkie i puszyste rogaliki. Świetnie Ci się upiekły:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena, tak prosto , szybko ,a efekt wspaniały.Dziękuję

      Usuń
  8. Moje też takie grubaski wyszły. :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, tak , tak , ale pyszne nasze jak te cienkie :D

      Usuń
  9. Bardzo ładnie wyrosły, gratuluje i pozdrawiam. Dziękuję za "wspólne" pieczenie.Ala :o)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ala dziękuję za miły komentarz , pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  10. Bardzo apetyczne. dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, dziękuję i za komentarz, i za wspólne pieczenie

      Usuń