niedziela, 23 sierpnia 2020

IDEALNE CHRUPIĄCE ,,NUGGETSY” Z TOFU

Moje ulubione kotleciki z tofu z przepisu Ilony, mistrzyni kuchni wegańskiej.

Te kotlety robię na integracyjne domowe imprezy, weganie, wegetarianie, wszystkożercy zjadają je w kilka chwil i żądają więcej!!!

Robię dokładnie wg przepisu z bloga Mniu Mniu, bo po co zmieniać ideał?

IDEALNE CHRUPIĄCE ,,NUGGETSY” Z TOFU

SKŁADNIKI:
400g tofu naturalnego*
1 szklanka bulionu warzywnego
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego lub chia
1/3 szklanki ciepłej wody
1 i 1/2 szklanki płatków kukurydzanych
1/2 szklanki mąki**
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka mielonej szałwii
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
+ olej do smażenia/pieczenia

*tofu uzyska najlepszą konsystencję jeśli zamrozimy je (najlepiej dwukrotnie) w opakowaniu. Po rozmrożeniu bardzo solidnie odciskamy z nadmiaru wody
** w tym przepisie możecie użyć w zasadzie dowolnej mąki, dobrze sprawdza się pszenna, orkiszowa, owsiana, a także mąką z ciecierzycy
Rozmrożone i odsączone z nadmiaru wody tofu delikatnie rozdzielamy dłońmi na kawałki o nieregularnych kształtach, umieszczamy w misce i zalewamy bulionem. Odstawiamy na przynajmniej 30 minut
Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy. Płatki kukurydziane kruszymy na drobno, dodajemy mąkę oraz wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy
Tofu odsączamy z bulionu, następnie każdy z kawałków obtaczamy w siemieniu lnianym, a następnie w panierce
Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron lub pieczemy w piekarniku na natłuszczonej blaszce w 200 stopniach C przez ok. 10 minut, przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut
p.s Ilona napisała 2 e-booki, jeden już mam, ten o wegańskim nabiale, jest rewelacyjny.

4 komentarze: