piątek, 24 lipca 2020
Ciasto czekoladowo wiśniowe (wegańskie)
Przepis na pyszne ciasto z wiśniami, bardzo łatwy, bardzo czekoladowy,znalazłam na blogu Smaki Asi, a Asia na tym blogu
Ciasto czekoladowo-wiśniowe
1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru( u mnie brązowy)
1/3 szklanki ciemnego kakao( dałam czarne )
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki soku z cytryny(lub octu, dałam jabłkowy)
1/3 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego
1 szklanka wody
2 szklanki wiśni, wydrylowanych i przekrojonych na pół
na polewę: tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości( u mnie polewa , przepis niżej)
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Formę o średnicy 22-23 cm wysmaruj olejem.
Wymieszaj mąki, cukier, kakao, kawę rozpuszczalną, sodę i sól. Dodaj sok z cytryny, wodę i olej. Dokładnie wymieszaj. Dodaj wiśnie, wmieszaj je w masę.
Piecz ok 30 minut do suchego patyczka. Ostudź. Polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Najlepiej smakuje zimne, a w taką lipcową pogodę nawet z lodówki.
Polewa (to jest rewelacyjna polewa, przepis z bardzo starego numeru ,,Filipinki", tym razem tylko dałam 2 razy więcej czekolady)
½ szklanki cukru
½ szklanki wody
4 łyżki kakao
2 czekolady gorzkie (200g)
100g margaryny wegańskiej np. Alsan-bio czy oleju kokosowego
Z wody i cukru ugotować syrop, dodać kakao i czekoladę , gotować, aż zgęstnieje, przestudzić, dodać miękkie margarynę lub olej i ubić mikserem
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Alu ale ono jest apetyczne, mniam :) czekolada i wiśnie, nie może być piękniej ;D Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńDziękuje Małgosiu, fakt czekolada i wiśnie pasują nawet tym co za czekoladą nie przepadają :)
UsuńWiśnie i czekolada, fantastyczny duet!
OdpowiedzUsuńCzęstuję się...
Aniu to prawda, pozdrawiam
Usuń