Kiszonki i fermentacje Aleksandra Barona to nowa odsłona jego bestsellerowej książki o praktycznym fermentowaniu produktów jak warzywa, owoce, orzechy, grzyby czy zboża.
Książka podzielona jest na trzy główne części, na początku jest Wstęp i tu, autor książki w prosty sposób przekazuje całą widzę dotyczącą fermentacji i jej dziewięciu technik (m.in. fermentacja wodna, fermentacja stabilizowana czosnkiem, fermentacja w przetworach mlecznych). Opisuje też niezbędne narzędzia oraz najczęściej popełniane błędy i podpowiada jak się ich ustrzec.
Następnie jest rozdział Fermentacje i to właśnie z tej części dowiemy się jak ukisić botwinę w maślance, gruszki w miodzie czy bób. Okazuje się, że kisić można prawie wszystkie rośliny np. jarmuż, który myślałam, że się nie da, grzyby, ba nawet jest instrukcja jak zrobić fermentowany sos rybny.
Poradniki o fermentacjach domowych są coraz popularniejsze i coraz więcej takiego typu książek można znaleźć w księgarniach. A czym wyróżnia się ta książka na tle innych? Bardzo dużą różnorodnością przepisów na zaskakujące kiszonki, octy z warzyw i owoców, zbóż i nie tylko. Ogrom tez przepisów na wykorzystanie kiszonek w potrawach.
Książka jest przepięknie wydana. Zarówno same zdjęcia, jak i oprawa graficzna ujmują i sprawiają, że chcemy wejść w jej posiadanie natychmiast.
Szkoda tylko, że zdecydowana większość przepisów na potrawy z wykorzystaniem kiszonek i octów jest mięsna, ale to moja taka subiektywna ocena.
Ja na pewno będę korzystać praktycznie z tego poradnika szczególnie z części teoretycznej i z przepisów na kiszonki, octy, kimchi itp.
Bardzo polecam
Aleksander Baron
Kiszonki i fermentacje
Wydawnictwo Pascal
2020
Ciekawa pozycja :)
OdpowiedzUsuńFajna, naprawdę fajna
UsuńKiszonki Aleksandra Barona znam organoleptycznie. Zaczął się nimi fascynować jeszcze w restauracji Solec 44. No i ta kiszonkowa pasja dalej się rozwija.Uważam, że w Polsce jest kiszonkowym ekspertem No 1!
OdpowiedzUsuńO super , przepisy bardzo ciekawe.Ja sobie zaznaczyłam kilka przepisów do realizacji, bo nie mam możliwości jeść oryginału. Na bank jest jednym z najbardziej kreatywnym człowiekiem w tym temacie w Polsce
Usuń