Proste, a pyszne ciasto na samych białkach. Przepis od Agnieszki, bardzo polecam
Ciasto na białkach z migdałami
foremka do tortów o średnicy 24 cm
125 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g masła
8 białek (ok. 280 g)
szczypta soli
175 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 op. cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka starta z 1 cytryny
75 g migdałów w płatkach
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostudzenia. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC.
Białka ubijamy ze szczyptą cukru aż się dobrze spienią, a następnie powoli dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Gdy białka utworzą sztywną pianę dodajemy cukier waniliowy lub ekstrakt, a następnie sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy na zmianę stopione ostudzone masło, skórkę z cytryny i przesiewamy na białka mąkę z proszkiem. Bardzo ostrożnie mieszamy szpatułką jedynie do połączenia się składników.
Wykładamy masę do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki. Migdały mieszamy z cukrem i cynamonem i wysypujemy na wierzch ciasta. Pieczemy przez ok. 35 min, aż migdały się ładnie zrumienią, a patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyjęciu. Wyjmujemy piekarnika i zostawiamy do wystudzenia w blaszce na siatce.
Pysznie Ci się upiekło!
OdpowiedzUsuńTo jest ciasto z francuskiej Normandii. Jadłam je tam wiele razy.
Aniu dziękuję
UsuńCiasto jest przepyszne, a na dokładkę w stylu zero waste
Mniamnuśne i to bardzo!
OdpowiedzUsuńKamilko dziękuję i polecam
UsuńMargotko, ciesze sie bardzo, z eprzepis ci sie spodobal i wyprobowalas to ciasto. Ono jest dosc minimalistyczne, co mu w zadnym razie nie odpiera smakowitosci! Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńAgnieszka, bo ja lubię takie ciasta , minimalistyczne.Proste ,a pyszne , dziękuję za przepis i pozdrawiam
Usuń