piątek, 29 maja 2020

Ciasto na białkach z migdałami (torta al bianco d'uovo )



Proste, a pyszne ciasto na samych białkach. Przepis od Agnieszki, bardzo polecam


Ciasto na białkach z migdałami

foremka do tortów o średnicy 24 cm

125 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g masła
8 białek (ok. 280 g)
szczypta soli
175 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 op. cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka starta z 1 cytryny

75 g migdałów w płatkach
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostudzenia. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC.

Białka ubijamy ze szczyptą cukru aż się dobrze spienią, a następnie powoli dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Gdy białka utworzą sztywną pianę dodajemy cukier waniliowy lub ekstrakt, a następnie sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy na zmianę stopione ostudzone masło, skórkę z cytryny i przesiewamy na białka mąkę z proszkiem. Bardzo ostrożnie mieszamy szpatułką jedynie do połączenia się składników.

Wykładamy masę do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki. Migdały mieszamy z cukrem i cynamonem i wysypujemy na wierzch ciasta. Pieczemy przez ok. 35 min, aż migdały się ładnie zrumienią, a patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyjęciu. Wyjmujemy piekarnika i zostawiamy do wystudzenia w blaszce na siatce.



6 komentarzy:

  1. Pysznie Ci się upiekło!
    To jest ciasto z francuskiej Normandii. Jadłam je tam wiele razy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu dziękuję
      Ciasto jest przepyszne, a na dokładkę w stylu zero waste

      Usuń
  2. Margotko, ciesze sie bardzo, z eprzepis ci sie spodobal i wyprobowalas to ciasto. Ono jest dosc minimalistyczne, co mu w zadnym razie nie odpiera smakowitosci! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka, bo ja lubię takie ciasta , minimalistyczne.Proste ,a pyszne , dziękuję za przepis i pozdrawiam

      Usuń