niedziela, 8 marca 2020

Bulion warzywny czyli Zdrowy rosół ,,wegański” Mamy Agi



Wiem, że tradycyjny rosół to nie tylko warzywa, ale ten bulion jest tak pyszny, że wg mnie nazwa ,,rosół” jest tu uzasadniona. Ale to tylko nazwa, może być pyszny bulion czy wywar z warzyw.

Przepis z bloga Aga Ma Smaka.pl

Ja minimalnie zmieniłam przepis i zmiany podałam w nawiasach

Zdrowy rosół wegański Mamy Agi
Czego potrzebujesz?

Konieczny będzie duży garnek (moja mama ma taki 5-litrowy) oraz patelnia do cebuli.

Składniki:
1 średni seler,
1 duży korzeń pietruszki,
7 średnich marchewek (5 sztuk),
(1 korzeń pasternaku)
1 cebula (2-jedną opaliłam na gazie, druga wg przepisu udusiłam na tłuszczu),
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego rafinowanego,
kawałek pora,
1 gałązka selera naciowego,
1 liść kapusty,
(1-2cm kawałek korzenia imbiru)
zioła i przyprawy: 4 szt. ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka kopiasta lubczyku(wiosna i latem oczywiście świeży, teraz niestety suszony), 0,5 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka czubrycy, 1 łyżeczka kozieradki, 1 łyżka suszu warzywnego, 1 łyżka sosu sojowego, ew. sól i pieprz do smaku.
(ok.4 litry wody)
natka pietruszki i koperek(miałam tylko natkę pietruszki
makaron (u nas kukurydziany- też taki dałam, ale każdy drobny jest super).

Przygotowanie:

Garnek napełnić wodą i zacząć ją podgrzewać. Warzywa korzeniowe (marchew, seler, korzeń pietruszki) umyć, obrać i pokroić w większe kawałki. Dodać do gotującej się wody.
Kiedy warzywa się zagotują zmniejszyć ogień.
Rosół powinien się gotować nawet 2-3 godziny. Zależy, ile masz czasu. Im dłużej tym będzie bardziej esencjonalny.
Cebulę obrać, przekroić na pół. Położyć na suchej patelni. Podsmażyć beztłuszczowo każdą z połówek z dwóch stron, a następnie dodać na patelnię odrobinę tłuszczu. Smażyć aż zacznie pięknie pachnieć.
Cebulę dodać do wywaru ok. godzinę przed końcem gotowania razem z porem i selerem naciowym (w całości), kapustą, suszonymi warzywami, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
Ok. 30 minut przed końcem gotowania dodać lubczyk, kurkumę, kozieradkę i czubrycę.
Po ugotowaniu seler naciowy i cebulę usunąć z rosołu.
Rosół przyprawić sosem sojowym, ew. solą i pieprzem.
Dodać do niego posiekaną natkę pietruszki i koperek (im więcej tym lepiej).
Zamieszać wszystko i pozostawić rosół na wyłączonej kuchence, pod przykryciem, jeszcze przez ok. 30 minut.
„Przeżre się” wtedy. Tak mówi moja mama. (Mama Agi)
Podawać z makaronem.

p.s po rosołku  odpoczynek

6 komentarzy:

  1. ja sama to tradycyjnie rosół gotuję tzn. na mięsie. Ale podrzuciłam Twój przepis Kubie i na pewno chętnie skorzysta z niego. Właśnie czegoś takiego szukał.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu pyszny wyszedł, mam nadzieje ,że i Kubie posmakuje , pozdrawiam

      Usuń
    2. Dzisiaj gotowali. Zadzwonił Kubuś. Smakowało im.

      Usuń
    3. Oooo jak fajnie , bardzo się cieszę i pozdrawiam

      Usuń
  2. Alu wygląda wspaniale, bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń