Chociaż w księgarniach można było znaleźć poradniki i to nie tylko o tematyce wegetariańskiej, które tłumaczyły, że białko potrzebne ludziom można pozyskać nie tylko z mięso, to szwedzką promotorką kuchni roślinnej oprócz teorii jak to zrobić na co dzień korzystając tylko z wegańskich produktów, pokazuje też 60 smakowitych przepisów pełnych protein.
Na początek jest kilka krótkich , ale treściwych w wiedze rozdziałów poruszających zapotrzebowanie człowieka na białka w zależności od prowadzonego trybu życia, pokazane jest też jak możemy sami wyliczyć swoje normy na proteiny. Poruszony jest tez temat węglowodanów, tłuszczów oraz witamin i minerałów w diecie oraz jak możemy te składniki dostarczyć naszemu organizmowi.
Therese Elquist opisuje tez potrzebny sprzęt , który wykorzystuje w swojej kuchni do przyrządzanie pysznych proteinowych potraw.
A dalej jest to co najbardziej lubię czyli przepisy, podzielone na trzy rozdziały.
Śniadania i kilka przepisów na napoje roślinne oraz takie dania jak
- Pożywna kasza owsiana ze szpinakiem, ciecierzycą i awokado,
-Najlepsza na świecie kanapka czy
-Chrupkie wafle z gryki i komosy ryzowej ze śliwkami i masłem z pestek dyni
W rozdziale Lunch i kolacje znajdziemy przepis min. na
- Pieczony kalafior z białą fasolą i jogurtem chrzanowym,
-Tajska zupa z czerwonym curry, tofu i dzikim ryżem czy
-Kulki z czarnej fasoli z kluskami warzywnymi z ziołowym sosem pomidorowym
W trzecim rozdziale Przekąski & smakołyki znajdziemy takie smakołyki jak
-Zielone smoothie z gryką i koprem włoskim
-Chrupki chleb z ciecierzycy i ziaren z masą z białej fasoli i pesto z jarmużu oraz np.
-Ciastka z borówkami
Książkę polecam wszystkim tym, którzy chcieliby do swojego menu włączyć nowe, ciekawe, zdrowe i pełne protein roślinne dania, bez względu na preferowany styl żywienia na co dzień.
Tytuł: Zdrowe zielone proteiny
Autor: Therese Elquist
Wydawnictwo Zwierciadło
Oprawa: Twarda
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 160
Książka zapowiada się ciekawie.
OdpowiedzUsuńJest poodbnych mnóstwo teraz na rynku...Jak ją oceniasz Alu w praktyce?
Aniu z książki na początek wypróbowałam jeden prosty śniadaniowy przepis z sukcesem. Przepisy są dość proste, ale bardzo ciekawe i bardzo ładnie pokazane. Jest kilka przepisów bardziej wymyślnych. Składniki teraz wszędzie raczej do dostania, nawet stacjonarnie. Ja mam kilka zaznaczonych przepisów do zrobienia w najbliższym czasie, mam nadzieje,że będą smakować jak wyglądają. Pozdrawiam
Usuń