niedziela, 3 listopada 2019

Rogaliki krucho - drożdżowe


Prosty przepis na pyszne rogaliki, można łatwo przerobić na wersję 100% roślinną, która nic, a nic nie ustępuje wersji oryginalnej. Bardzo polecam

Przepis z najsłodszego bloga-Moje wypieki 

Rogaliki krucho - drożdżowe

Składniki na 40 sztuk małych rogalików:
250 g masła, w temperaturze pokojowej(lub wegańskiej margaryny)
3 szklanki mąki pszennej( do wegańskich wzięłam po 1 szklance mąki luksusowe, krupczatki i semoliny)
60 g drożdży świeżych lub 30 g drożdży suchych( ja daję 42 g- te malutkie opakowanie świeżych drożdży)
1 łyżka cukru pudru
1/4 litra kwaśnej gęstej śmietany 18% (lub w  wersji wegańskiej ,,jogurtu” sojowego lub kokosowego )
8 g cukru wanilinowego lub /i starta skórka z limonki czy cytryny

Nadzienie:
twarda marmolada, powidła lub gęsty dżem

Z 1/3 szklanki śmietany, świeżych drożdży (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką) i cukru zrobić rozczyn, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką i cukrem waniliowym, ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodać wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany, zagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na całą noc, dokładnie przykryte folią spożywczą.

Kolejnego dnia ciasto wyjąć, ponownie wyrobić. Rozwałkować na grubość około 4 mm, wycinać rogaliki: przy pomocy naprawdę dużego talerza wyciąć z ciasta koło, podzielić je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę marmolady, zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formułując rogalika. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość).

Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut, do rumianego koloru. Wyjąć, polukrować.

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 - 3 łyżki gorącej wody( ja daję sok z cytryny)

Cukier puder utrzeć z wodą do gładkości. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru pudru.

4 komentarze:

  1. Na rogale mam chęć zawsze w listopadzie. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie rogaliki na jeden kęs!
    Pyszna osłoda na dobry dzień.

    OdpowiedzUsuń