piątek, 7 grudnia 2018

Kiszony topinambur. Hit!

Hit, prawdziwy hit. Topinambur kiszony jest przepyszny.

Taka łatwa receptura, a takie pyszne.

Przepis oczywiście z rewelacyjnej książki Dzikie kiszonki i inne fermentacje autorstwa Kai Nowakowskiej i Małgorzaty Ruszkowskiej. Bardzo polecam
Kiszony topinambur

10-12 średniej wielkości bulw topinamburu
kilka gałązek koperku
1 ząbek czosnku
solanka(1 łyżka soli na 1 litr wody)

Topinambur dokładnie umyć i pokroić na plastry( ja nie kroiłam). Do wyparzanego słoja wrzucić przekrojony ząbek czosnku, gałązki kopru, bulwy topinamburu i zalać solanką. Poruszyć kilka razy słoikiem, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza i zakręcić wyparzona pokrywką. Kisić w temperaturze pokojowej kilka dni , potem zużyć lub wstawić do lodówki. Pycha

2 komentarze: