czwartek, 15 listopada 2018

KOTLETY Z SOCZEWICY I ORZECHÓW WŁOSKICH


O rety jakie to pyszne kotlety, proste, tanie i smakowite.

Przepis z bloga 2vegelovers, ale trochę pozmieniałam, a i robiłam je już tez z żółtego grochu w połówkach, tu na zdjęciach druga wersja

KOTLETY Z SOCZEWICY(lub grochu) I ORZECHÓW WŁOSKICH

Składniki (10-12 sztuk):

½ szklanki czerwonej soczewicy lub żółtego grochu w połówkach
½ szklanki płatków owsianych
1 łyżka płatków drożdżowych
½ szklanki orzechów włoskich
2 łyżeczki sproszkowanej cebuli
czosnek suszony (wg upodobań)
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry mielonej
1 łyżeczka czarnuszki( tu wersja bez, ale 1 łyżeczką wędzonej papryki)
trochę bułki tartej do zagęszczenia masy
sól
pieprz, pieprz ziołowy

Dodatkowo:

olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia kotletów

Przygotowanie:

Soczewicę zalać wodą i gotować do miękkości (ok. 20-25 min). Ugotowaną soczewicę odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Płatki zalać wrzącą wodą do ich poziomu, nakryć i zostawić do wystygnięcia. Orzechy zmielić w młynku. W misce połączyć soczewicę oraz orzechy. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować kotlety i każdy obtoczyć w bułce.
Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron.

Ja podałam ostatnio z zapiekanką ziemniaczaną, pieczonym topinamburem wg przepisu Amber oraz surówką z kapusty pekińskiej z prażonym słonecznikiem 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz