czwartek, 3 maja 2018

Pączki mniszka po polsku i pierogi ze szczawiem na słodko.

Dwa wiosenne dania prosto wg przepisów Gosi z Trochę innej cukierni.

Pączki mniszka lekarskiego duszone na maśle/oleju i posypane zarumienioną na maśle bułką tartą smakują ciut jak szparagi. Wg pomysłu Gosi: tu, tu i tu.

A Pierogi z nadzieniem ze szczawiu (i odrobina cukru) to normalnie mistrzostwo świata. Robie dokładnie wg przepisu Gosi.
Bardzo polecam te delicje na talerzu.
---
 Pierogi ze szczawiem na słodko

500 g mąki
1-1,5 litra świeżych nieubitych, młodych liści szczawiu
cukier (brązowy)
sól

Mąkę ze szczyptą soli zalać bardzo ciepłą wodą i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem na pół godziny, żeby wystygło i spęczniało.
Szczaw umyć. Zalać wrzątkiem, poczekać, aż zmięknie i odcedzić. Dokładnie odcisnąć, po czym lekko posiekać. Nastawić gar osolonej wrzącej wody.

Ciasto rozwałkować, wycinać kieliszkiem kółka. Na każde kółko nakładać porcję szczawiu, posypać cukrem i lepić pierogi (nam z takiej porcji wyszło 70 niedużych pierożków). Jeżeli ciasto klei się do palców, nie dosypujcie więcej mąki, tylko dłonie natrzyjcie olejem. Pierogi wrzucać na gotującą się wodę. Gotować, aż wypłyną. Odcedzić, polać oliwą lub masłem, żeby się nie sklejały. Pewnie można też do nich podać śmietanę

10 komentarzy:

  1. WSPANIAŁE!
    Wpraszam się...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu dziękuję i zapraszam , szczególnie na pierogi , bo z tymi pączkami mniszka chyba będzie już ciężko , 2 dni temu jeszcze były, a dziś już dmuchawce , latawce i wiatr :D

      Usuń
  2. Jutro jadę na łąkę po mniszka.
    Może trafią mi się jakieś pączki.
    Pierogi dość intrygujące.
    Chyba zrobię z ciekawości. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda polecam i te pączki i pierogi :) Pierogi mnie zauroczyły już w tamtym roku , w tym zrobiłam już raz ,ale będą powtórki :)

      Usuń
  3. Alu-niesamowite propozycje :) Jesteśmy ciekawi obu potraw jak smakują :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu dziękuję i bardzo , bardzo polecam
      pozdrawiam

      Usuń
  4. Pyszny ogrodowo-łąkowy czas!
    Znakomite przepisy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak , Kamilka Gosia to mistrzyni w łąkowo-ogrodowo-drzewnych smakołykach :) pozdrawiam

      Usuń
  5. Ale apetyczne, kolejne smakołyki do wypróbowania!!!! :)))

    OdpowiedzUsuń