Nie należę do osób, które muszą mieć w lodówce czy szafce keczup. Praktycznie taki gotowy kupuję tylko jeśli jakaś potrawa wymaga dodatku keczupu. Za to namiętnie w sezonie wypróbowuję nowe przepisy na keczupy, a efektami pracy dziele się zawsze z moimi Siostrzeńcami. Ostatnio uczyniłam z dwóch różnych przepisów, dwa różne i oba polecam.
Ketchup rabarbarowy
Przepis Dominika Wójciak z książki " Warzywo "
Składniki :
4 łodygi rabarbaru
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów ( ok 400 g ) lub 500 g dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę
3 cm korzenia imbiru
1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego
1/2 szklanki czerwonego octu winnego
1 laska cynamonu
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego roztarte w moździerzu
4 goździki roztarte w moździerzu
6 ziaren czarnego pieprzu roztarte w moździerzu
szczypta pieprzu kajenskiego ( pieprz cayenee )
1 łyżeczka soli
Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ja dodatkowo obrałam z wierzchniej skórki.
Cebulę kroimy w większa kostkę, czosnek w plasterki. W naczyniu żaroodpornym mieszamy rabarbar, cebulę, czosnek, pomidory, starty imbir, cukier, ocet i przyprawy.
Pieczemy w temp. 180° C ( w 160° z funkcją termoobiegu ) przez 1 i 1/2 godziny mieszając co 20 minut. Jeśli zacznie się zbyt mocno przypiekać można go od góry przykryć folią aluminiową.
Kiedy będzie już upieczony wyciągamy liście laurowe i laskę cynamonu. Całość miksujemy blenderem. Gorący sos przekładamy do umytych i wyparzonych wcześniej słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku przez 30 minut w temp. 100°C z termoobiegiem a bez termoobiegu w 120°C
Moje uwagi:
Nic nie będę zmieniać bo jest idealny!
Ketchup truskawkowy
Przepis Marty Dymek z Magazynu Kuchnia 07/2016( zapamiętany po przejrzeniu gazety w saloniku)
1 cebula czerwona
1 łodyga selera naciowego
¼ papryczki chili
½ laski cynamonu
½ gwiazdki anyżku
4 goździki
olej
200 g truskawek, posiekanych
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka sosu sojowego
sól , pieprz
Cebule i seler posiekać i udusić na oleju z przyprawami, trwa to około 10 minut, przyprawy wyjąć i dodać resztę składników , gotować ,aż zgęstnieję, tj około 30 minut, na malutkim ogniu, mieszając od czasu do czasu , zmiksować , zagotować i wlać do słoika ew zapasteryzować.
Moje uwagi:
Na drugi raz ciut bardziej go doprawię i zamiast gotować upiekę tak jak ten z rabarbarem, ew z etapem podsmażania, ale przyprawy wyciągnę przed samym miksowaniem.
ciekawa jestem bardzo tego z truskawkami :-)
OdpowiedzUsuńMagda, trochę specyficzny w pierwszej chwili, ale już 2 czy 3 łyżeczka jest coraz bardziej wciągająca , ja na drugi raz(może jeszcze w weekend bo u mnie jeszcze resztki truskawek jeszcze są) upiekę tak jak ten rabarbarowy i dorzucę trochę więcej przypraw albo/i zwiększę np ilość chili
UsuńJa też niezbyt keczupowa jestem, ale znam amatora domowego keczupu, więc chętnie taki rabarbarowy zrobię. Tym bardziej, że kilka łodyg w ogródku jeszcze mam. :)
OdpowiedzUsuńA jak kocie maleństwa się miewają?:)
Oba polecam , choć ten rabarbarowy wg mnie jeszcze lepszy niż truskawkowy
UsuńPieszczoszki okej , rosną , broją , jedzą(teraz zaczynamy im dawać surowe mięso , marzą się nam kociaki BARFiaki:D)i przytulają się (są miziaki do potępi entej)
Świetne Alu!
OdpowiedzUsuńI jakie piękne naklejki...
Aniu ,dziękuje - pyszne prawda
UsuńA naklejki mi siostra zrobiła , ma ona zdolności w tym kierunku
Pozdrawiam serdecznie
Ooo ciekawe wersje :)
OdpowiedzUsuńPaulina , polecam i pozdrawiam
UsuńŚwietne! Ja tam za ketchupem też nie przepadam - kupuje podobnie jak Ty ;) Ale te propozycje - bardzo kuszące :) Jeszcze samodzielnie nigdy nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńAnitka , bo te letnie keczupy to są takie inne, domowe i smakują jakoś inaczej , lepiej i nawet anty keczupowe babeczki chętnie zjadają :D
UsuńTe pieczone Anitka to same się robię , spróbuj
buziaki śle
a kto zna przepis na dżem z zieonych pomidorów
OdpowiedzUsuńJa , mam tu
Usuńhttp://kuchniaalicji.blogspot.com/2013/09/dzemy-z-archiwum-kuchni-alicji.html