poniedziałek, 7 grudnia 2015

9 Festiwal Pierniczków po raz pierwszy czyli ciasto na Pierniczki Na Miotle



Dzisiaj rozpoczął się FestiwalPierniczkowy Majanki, jest to już dziewiąta  edycja.  Z tej okazji nastawiłam  ciasto na pierniczki wg przepisu Ani z bloga Na miotle. Ania pisze, że ciasto ma stać  3 tygodnie lub dłużej , ale ze swoich obserwacji wiem (te miliony napieczonych pierników), że tydzień czy dziesięć dni starczy. Jakie wychodzą pierniczki z tego ciasta nie wiem , ale Ani wierzę , toć to mistrzyni na mistrzynie i mistrzów  w tym temacie.

PIERNICZKI NA MIOTLE

1 kg mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 jajka
2 szklanki cukru kryształu
250 g margaryny
125 g masła
200 g miodu sztucznego
200 g miodu naturalnego
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki przyprawy do piernika
Tłuszcz, cukier, miód, kakao, cynamon i przyprawę do piernika umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Zaraz po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Do zimnej masy dodajemy jajka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą i wyrabiamy ciasto. Ciasto może być klejące, ale w czasie leżakowania mocno zgęstnieje. Ciasto przekładamy do miski, owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na 3 tygodnie (może być dłużej).
Po leżakowaniu wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Wykrawamy pierniczki. Krótko pieczemy w temperaturze 180 – 190 stopni. Pierniczki po upieczeniu są chrupiące i twarde. Pierniczki dobrze zachowują kształt w czasie pieczenia. Upieczone pierniczki dekorujemy i przekładamy do szczelnie zamykanych puszek. Puszki nie wypełniamy po brzegi. Na wierzch, na pierniczki kładziemy kawałek folii aluminiowej, a na folii umieszczamy kawałek skórki z jabłka (ok. 10 cm.). Co kilka dni wymieniamy skórkę na świeżą, robimy to do chwili gdy pierniczki będą bardzo miękkie. Wtedy możemy usunąć skórkę, a pierniczki pozostając w szczelnie zamkniętych puszkach utrzymają wilgoć i nie staną się twarde.

Tą śliczną zawieszkę zrobiła mi Siostra.

p.s jak napiekę za tydzień to pokażę pierniczki 
p.s2 może ktoś się  skusi  i zagniecie  te ciasto piernikowe jeszcze w tym roku?
ps 3 warto piec, pyszne ,a ciasto  świetnie się wałkuje , piecze i smakuje 

4 komentarze:

  1. Zapowiadają się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. One są z pewnością przepyszne !
    Piękna zawieszka :)
    Ściskam :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda przepyszne i pięknie trzymają kształty , takie pierniczki do tańca i różańce i.... oczywiście dekorowania :D
      buziaki

      Usuń