czwartek, 10 grudnia 2015

Domowa aromatyczna przyprawa piernikowa


Jak ktoś w grudniu nałogowo piecze pierniki ( na prezenty przede wszystkim) to domowa przyprawa jest  potrzebna jak powietrze, szczególnie  jak nie może kupić   przyprawy  jedynie dwóch słusznych mieszanek , jedna to z Kotanyi , druga z Daru natury, reszta na pierwszych miejscach ma mąkę lub/i cukier . Ja już drugi rok z rzędy robię wg przepisu  Magdy z Am mniam. Jest świetna, pachnie przepięknie i daje aromat piernikom niepowtarzany.
Bardzo polecam

Ta prosta przyprawa to następna  moja propozycja    na 9 Festiwal Pierniczków Madzi oraz Korzenny Tydzień 2015 Ptasi


Domowa aromatyczna przyprawa piernikowa
Składniki:
50 g kory cynamonu,
15 g suszonego imbiru,
15 g kardamonu wyłuszczonego z łupin,
15 g goździków,
10 g gałki muszkatołowej,
5 g kolendry,
5 g ziela angielskiego,
5 g anyżku (w całości),
5 g mielonej wanilii,
1-2 g czarnego pieprzu lub kolorowego.
Sposób przygotowania:
  1. Korę cynamonu połamać na mniejsze części (można pomóc sobie młotkiem albo tłuczkiem).
  2. Następnie włożyć ją z innymi przyprawami do młynka do kawy.
  3. Zmielić na piasek. Przełożyć do szklanego słoiczka, szczelnie zakręcić.


p.s  Bileciki  pochodzą od mojej Siostry

18 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak , tak , inna jakość niż te sklepowe cukrowo -mąkowe
      pozdrawiam

      Usuń
  2. Ostatnio z ciekawości spojrzałam na skład sklepowej przyprawy do piernika i bardzo się zdziwiłam, że mąka jest na pierwszym miejscu.;)Na szczęście mam zapas domowej przyprawy, więc nie musiałam kupować mąki w cenie przypraw.;) Jak mi się zapas skończy wypróbuję mieszankę, którą polecasz.:)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie jeszcze niedawno była ta Kotanyi lub Dar natury, obie dobre , ale ta reszta ma skład tragiczny. Ta jest bardzo dobra , polecam , za rok zrobię Eweliny (Polki)
      Bardzo dobra jest tez Agnieszki z Kuchni nad Atlantykiem , tylko potrzeba naszukać się trochę składników, a kicia chorowała i czasu brakło
      pozdrawiam

      Usuń
  3. Domowa jest najlepsza:-). Awaryjnie też zdarza mi się użyć tej z Darów Natury. Twoja przyprawa prezentuje się bardzo zachęcająco, a akurat muszę zrobić do pierniczków...:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu , tak tylko domowa , ew taka co ma w miarę skład , mąka i cukier w przyprawie?Nonsens
      Bardzo polecam i pozdrawiam

      Usuń
  4. Domowa najlepsza!
    Robię bardzo podobną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu , tak tak , najlepsza
      Bo to bardzo dobry skład, pozdrawiam

      Usuń
  5. Oj musi cudownie pachnieć ta przyprawa :) Ja to tylko Kotany używam, bo inne jak piszesz , z przyprawa do piernika niewiele maja wspólnego;) Ale muszę się w końcu zaopatrzyć w młynek i robić własną przyprawę :) Miłego pierniczkowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitka , ja też Kotany lub Dar natury, ale w tym roku nigdzie ich nie było , to zrobiłam swoja i słowo jeszcze lepsza niż te nawet najlepsze

      Usuń
  6. W listopadzie ,przygotowujac ciasto na pierniczki(przepis Twoj,ktory robie juz od kilku lat),stwierdzilam, ze musze znalezc jakis super przepis na przyprawe domowa na przyszly rok,zeby one jeszcze byly lepsze.A tu prosze ,Ty podajesz. Jakbys mnie uslyszala ;)Dziekuje,i przy okazji pozdrawiam goraco

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lusia , Lusia wieki ciebie nie widziałam , a które pierniki robisz?A przyprawę polecam , buziaki

      Usuń
  7. Alciu-nie wyobrażam sobie już kupować przyprawę do pierników/piernika :) Dobrze, że podajesz przepis, może się ktoś 'nawróci" ;D Ja do swojej nie daję kolendry, a jak mam to dodaję tonkę:) Twoje pierniczki są piękne :) buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosia , te domowe przyprawy to jakość Q, oj ja już różne robiłam , też tą od Agnieszki , taka egzotyczna trochę , ale w tym roku ta ma swoje pięć minut i pierniki wychodzą pierwszy sort
      Małgosiu dziękuję i pozdrawiam

      Usuń
  8. Alciu, ja też robię swoją, albo kupuję Kotanyi, bo jest najlepsza.
    Jednak racja - domowa to domowa :)
    Dziękuję Ci za tę pachnącą przyprawę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madzia , tak ta jest najlepsza z kupnych , a domowa każda jest najlepsza , no nie? Madziu to sama przyjemność robić coś piernikowego , choćby przyprawę
      buziaki

      Usuń
  9. W sezonie niezbędna... choć jak wiele komentujących, bywam czasem za leniwa na robienie (i kupuję też wymienionej firmy na K ;). Dziękuję za udział w Korzennym!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię tą na K , ale w tym roku nigdzie w mojej mieścinie było , to zrobiłam sama :D
      Sama przyjemność po mojej stronie , pozdrawiam

      Usuń